Ankara ve Tahran yönetimleri arasındaki ilişkiler gerek Şah döneminde gerekse Devrim sonrası düşük bazlı krizler hariç ne çok kötü ne de çok iyi.
PEJAK ile mücadele eden İran’ın, PKK Kandil mesaisi, Türk istihbarat birimlerinin takibinde. Ayrıca Irak ve Suriye'de Türk askeri unsurlarına pek dostane davrandıkları söylenemez. Tahran'ın Ankara’ya bakış açısı “takiyye” odaklı.
Cihanşümul Kadim Türk Devleti, Şah İsmail'in torunlarını gözden çıkardı mı sanıyorsunuz? İran’ı yakından izliyor. Muhalif hareketler ve yurtdışı bağlantılarını deşifre ettiği gibi, sızdırdığı elemanlar sayesinde kontrolü elden bırakmıyor.
Üçler Yediler ve dahi Kırkların İran Devrim Muhafızları içerisinden devşirilen üst düzey komutanlar ile uygun zamanı kolladıkları kesin.
Cihanşümul Kadim Türk Devlet aklı, İran’ın iç dengelerini iyi biliyor ve aktörler üzerinden “Turani teşekkül”ün tamamlanması için gün sayıyorlar.
Öncelikle İran’ın, İngilizci Şia Mollaların tasallatundan kurtulmasını bekliyorlar.
İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney…
İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, 17 Temmuz 1939 İran, Meşhed doğumlu. 82 yaşında. Kendisinden önceki dini lider Humeyni, 86 yaşında ölmüştü. Hamaney, 4 Haziran 1989 tarihinden beri dini lider ve ölünceye kadar bu görevini sürdürecek.
Ayetullah Ali Hamaney'in sağlık durumu…
Zaman zaman sosyal medyada yayılan bazı paylaşımlarda "Hamaney'in sağlık durumunun kötü olduğu" iddia ediliyor.
İran-Irak savaşı döneminde önemli askeri görevler alan Hamaney, 27 Haziran 1981 tarihinde bir camide yaptığı konuşma sırasında düzenlenen bombalı saldırıda ağır yaralandı ve bir elini kaybetti.
2006'da ABD’deki neo-con (yeni muhafazakar) akımın İran’ı en yakından izleyen ismi olarak bilinen Michael Ledeen, İran’ın sertlik yanlısı ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney’in çok ciddi bir kanser hastalığına yakalandığı ve bir yıldan fazla yaşamasının beklenmediği ileri sürmüştü.
Ali Hamaney, halen hayatta. Demek ki Amerikalıların istihbaratı o kadar sağlam değilmiş.
2010'da Le Monde gazetesi, Wikileaks internet sitesi tarafından yayımlanan onbinlerce gizli belgedeki bilgiler arasında, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in kanser hastası olduğunun yer aldığını aktardı. Gizli belgelerde, 2009 yılında İranlı bir kaynağın görüşlerine yer verilerek, ''dini liderin kan kanseri hastalığının son aşamasında olduğu'' öne sürüldü.
Kan kanseri olduğu iddia edilen Hamaney, 2014 yılında prostat ameliyatı oldu. O günden bu güne prostat kanseri ile mücadele eden Hamaney'in tedavi altına alındığı haberleri dünya medyasında gündeme geliyor.
Hamaney, yıllar önce şiddetli bir soğuk algınlığı yaşamıştı. Ne zaman rahatsızlansa, ofisinden şiddetli bir soğuk algınlığı yaşadığı ve durumunun iyileştiği açıklaması yapılıyor.
Hatta ABD ve İsrail medyası, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in sağlık durumunun kötüleştiğini ve yetkilerini, ülkedeki önemli güvenlik ve istihbarat departmanını denetleyen 51 yaşındaki oğlu Seyyid Mojtaba Hosseini Hamaney'e devrettiğini iddia etmişti.
İran dini lideri, velayeti fakih rejiminin kilit taşı Hamaney, kan kanseri, prostat kanseri ve şiddetli soğuk algınlığından muzdarip. Ecelle randevusu ne uzak ne yakın?
Hamaney karşıtı eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad…
Kuzey İran'da, Tahran Eyaleti'ne doğudan komşu olan Semnan Eyaleti'nin Garmsar kenti yakınındaki Aradan köyünde bir demirci veya bir nalbant babanın oğlu olarak dünyaya gelen İran’ın eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Eylül 1978’de Tahran’da göreve başlayan emekli büyükelçi Turgut Tülümen'e göre Türk kökenli olabilir.
Ahmedinejad'ın doğduğu Aradan köyü, Tahran'ın 120 km. Güneydoğusundaki Garmsar şehir merkezi yakınlarında. Şii bir ailenin yedi çocuktan dördüncüsü. İlk adı Mahmud Saborjihan.
Semnan (Simnan Eyaleti) İran’da Azerbaycan Türkleri ile, Horasan Türkleri’nin iç içe yaşadığı nadir bölgelerdendir. Ahmedinejad'ın Türk olduğunu İran’da herkes bilir ama kimse bunu söylemez.
Kendisi Türk ve Türkçe konuşur. Nitekim 2015'te oldukça iyi Türkçe konuşan ama bunu kameralar önünde yapmaktan kaçınan İran’ın eski Cumhurbaşkanı, TRT ekibi ile söyleşide “Türk milletine saygım çok büyük, oturarak onlara seslenemem” diyerek özel röportaj olmasına rağmen ayakta konuşmayı tercih etmişti.
Ahmedinejad, "siyaset konuşmayacağım" demişti ama yine de satır aralarında önemli mesajlar verdiği söyleşide "Türkler yüce bir millettir, çok onurlu bir millettir, özgürlük ve adalet isteyen ve bunların mücadelesini veren bir millettir. Türkler, asırlarca İslam’ın bayraktarlığını yaptı. Ben, bölgesinin iki büyük gücü Türkiye ile İran’ın el ele vermesi gerektiğine inanıyorum"demişti.
Ahmedinejad, Tahran Belediye Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı ve sonrasında her fırsatta Türkiye'yi çok sevdiğini ve ilişkilerinin her zaman iyi olacağını belirtmekten kaçınmadı.
Ahmedinejad kendi döneminde “Türk dili ve edebiyatının üniversitelerde okutulması için Kültür Şurası’nda karar aldıklarını ve bunun bir süre önce tebliğ edildiğini” belirterek ve Türkçe’yi, İran kültürünün bir sermayesi olarak nitelendirmiştir.
Ahmedinecad, Türkçe’nin her bakımdan mükemmel, az kelimeyle çok ve derin anlamlar ifade edildiğinden birçok dilden üstün olduğunu ifade etmiş, Türkiye ile vizeleri kaldırmıştır.
Bir başka husus da İran eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın kız kardeşi Pervin Ahmedinejad'ın oğlu Ali Rıza Celali, İstanbul’daki Ehlibeyt Yayıncılık Genel Müdürü Rahmi Onurşan'ın kızı Masume Onurşan ile evlidir.
Ahmedinejad’ın dini lider Ali Hamaney ile arası yok ve o iflah olmaz muhalif…
Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde siyasi güç zeminini İran inşaat sektörünün lobi kuruluşu olan İslami İran İnşaatçılar İttifakı / Abadgaran'ndan alan Ahmedinejad, Cumhurbaşkanı olduktan sonra dini lider Hamaney ile uyumlu çalışamadı.
“Kadim Pehlevice” denilen Fars dili inceliklerine vakıf Ahmedinejad ve ekibi, halkın nabzını çok iyi tuttukları için muhafazakar halk kitlesinde hatırı sayılır destekçisi var. İran istihbaratı ve Devrim Muhafızları içinde de irtibatlı olduğu kişiler mevcut.
Halk, istihbarat ve muhafızlardan oluşan destekçilerine güvenerek dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in temsil ettiği velayeti fakih rejimine karşı, sivil itaatsizlik çağrısında bulunan Ahmedinejad, rejime yönelik suçlamalarında Ali Hamaney’in şahsını doğrudan hedef aldığı gibi eleştiri oklarını Kudüs Orduları’nın efsanevi komutanı Kasım Süleymani’ye yönlendirmişti.
Ekibinden bazı isimler hapsedilerek operasyonlarla bunaltılan eski cumhurbaşkanı, evvela Dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in en güvenilir Komutanı Kasım Süleymani’yi, Afrika operasyonları için harcadığı iddia edilen paranın akıbetini açıklamaya çağırdı.
Ona göre Süleymani, bunun bir yalandan ibaret olduğunu açıklamalıydı. Parayı Afrikalı liderlere vermesi için görevlendirilen Ahmedinejad'ın adamı Hamid Bekayi, Muhafızlardan böyle bir para almadığını söylüyordu ancak Muhafızların efsane generali, Hamaney ve mollaların çıkarına göre davranıp sessiz kalmayı tercih ediyordu.
Kriz yönetimini başarı ile sürdüren eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, sükutu ikrardan gelen sessiz General’i şöyle uyardı: “zulmedenler yakında rezil olacaklar, lakin pişmanlıkları fayda vermeyecek.”
Dediği gibi de oldu. Ali Hamaney’in, Devrim Muhafızları arasındaki en güçlü müttefiki Kudüs Muhafızlarının efsanevi Komutanı Kasım Süleymani, 3 Ocak 2020'de, uçakla geldiği Irak'ın başkenti Bağdat'ta Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın talimatıyla uğradığı bombalı saldırıda öldürüldü.
Aslında Trump, böyle bir talimat vermemişti. Sadece Trump'a suikastı Amerika’nın üstlenmesi için ölüm haberi verilmişti.
Ahmedinejad, muhalefete sahip çıkıyor, rejimi suçluyor ve eleştirel açıklamalarda bulunuyor. Mahmud Ahmedinejad, cezaevlerindeki şüpheli ölümlerle ilgili ülkenin lideri Ali Hamaney’in tutumundan şikayetçi. Gündeme getirdiği insan hakları ihlalleri, onu kısa sürede rejim karşıtı muhalefetin liderine dönüştürebilir. Ahmedinejad, “Dünyanın neresinde zulüm payidar oldu ki burada olsun?” sözleriyle İran rejimine yönelik halk gösterilerinin önünü açıyor.
Ahmedinejad’ın Uygur Türklerine destek açıklaması…
İran eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Çin’in, Sincan Uygur Özerk Bölgesinde "soykırım" uyguladığı, Tahran yönetiminin de bu duruma "sessiz" kaldığı görüşünde.
Ahmedinejad, "Asya'nın kalbinde, Uygur bölgesinde iktidar için soykırım suçu işleniyor. Soylarını kurutmak için çocuk ve kadınların başına türlü türlü belalar getiriyorlar. İnsan, bunu söylemekten utanıyor. Bu alemde ebedi kalacaklarını ve hesap vermeyeceklerini zannediyorlar" diye İran’ın Çin’le arasını açabilecek konuşmalardan kaçınmıyor.
Türkiye'de dahi, Türkçü - miliiyetçi dernek, ocak, vakıf, sendika ve bazı parti liderlerinin bu konuda yoğurdu üfleyerek yediklerine bakılırsa Ahmedinejad, harbiden Türklük davasına gönül vermiş birisi olabilir.
Ahmedinejad’ın Türkiye hakkındaki görüşleri…
Komşuların her zaman öncelikli olduğunu ve aynı coğrafyada yaşadıkları için birlikte gelişmeleri gerektiğini vurgulayan Mahmut Ahmedinejad, komşular ile ortak kültürel bağlar ve tarihsel dostluklar nedeniyle fırsatların fazla olduğuna değiniyor.
İran eski Cumhurbaşkanı; "Giyim, yemek, gelenek ve göreneklerimiz bir. Türkiye, Irak, Azerbaycan, Türkmenistan, Afganistan, Pakistan ve Basra Körfezi ülkeleri ile İran kalkınma için birbirlerine muhtaçtır.
Biri kaybettiğinde diğeri kazanmayacaktır, çünkü birbirimize bağlıyız. Türkiye ve diğer komşularla el ele verip uyum içinde hareket etmeliyiz. Türkiye ve İran ilişkileri her zaman için dostanedir ve karşı karşıya gelmeleri için çok çaba gösteriliyor" diyor.
İran eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad İngilizleri, İngilizler onu sevmiyor…
Ahmedinejad ve çalışma arkadaşları sadece İran'da değil, komşu ülkelerde olup biteni de yakın takipte. Nitekim Aralık 2017’de İran’ı ziyaret eden İngiliz Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın, Tahran’da yaptığı bir takım görüşmelerden sonra İran siyasetinde bazı hareketlilikler yaşanmaya başladığını fark etmişlerdi.
Bunun üzerine “İran’ı İngilizler karıştırıyor” iddiasını en yüksek perdeden seslendirdiler.
Nitekim bu ziyaretten birkaç ay sonra hapsi istenen eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hamid Bekayi, İngiliz Elçiliği önünde bir protesto düzenledi, "İran’ı İngilizler karıştırıyor” dedi ve ardından hapse girdi.
Bekayi’nin bu sözleri, İran siyasetini içeriden bilen bir isim olması ve eski istihbaratçı olması hasebiyle dikkate alınabilir. Doğruluğu çok geçmeden anlaşıldı.
Çünkü aynı günlerde Körfez’deki Arap ülkelerini ziyaret eden dönemin İngiliz Savunma Bakanı Gavin Williamson; “Körfez’in güvenliği bizim güvenliğimizdir. Körfez’de yaşanan her şey İngiltere’nin güvenliğini doğrudan etkilemektedir” sözleri, Ahmedinejad ve ekibinin hassasiyetini malumu ilandan başka bir şey değildi.
İngiliz Daily Telegraph gazetesi, İngiliz çıkarlarına düşman gördüğü İran eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ı İran kamuoyunda yıpratmak, güvenirliğini zedelemek için ailesinin Yahudi kökenli olduğu iddiasını ortaya attı.
Ahmedinejad'ın önceden 'Sabourjian' olarak bilindiğini savunan gazete, bunun bir Yahudi ismi olduğunu ve 'kumaş dokuyan' anlamına geldiğini yazdı.
Neymiş efendim! “Sabourjianlar, geleneksel olarak Aradan'dan (Ahmedinejad'ın doğum yeri) geliyor”muş, ‘Sabourcu', “Sabour dokuyan” demekmiş, Yahudilerdeki Tallit şalının İran'daki ismi buymuş ve dahi bu İsim, İran İçişleri Bakanlığı tarafından derlenmiş İranlı Yahudilerin kullandığı isimler listesinde bile yer alıyormuş.
Ahmedinejad neyi bekliyor?
İran eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın danışmanlarından Abdulreza Daweri, Ahmedinejad’ın “Dini lider (Hamaney) hayatını kaybederse İran İslam Cumhuriyeti iktidarı kendiliğinden yıkılır” görüşünü dillendirdiğini iddia etti.
Abdulreza Daweri, Ahmedinejad’ın kendisine göre bir projesi olduğunu ve İran’ın geleceğini Sovyetler Birliği’ninkine benzettiğini söylüyor ve diyor ki;
Ahmedinejad kendisini Allah’ın elçisi, İmam Mehdi’nin yer yüzündeki özel yardımcısı olarak görüyor. Ahmedinejad, özel toplantılarında üç olay yaşanırsa İran’ın yıkılacağından bahsediyor. Ahmedinejad’ın sözünü ettiği hususlardan ilki, İran İslam Cumhuriyeti’nin dini lideri Ali Hamaney’in sağlık durumu. Çünkü o, dini lider hayatını kaybederse İran İslam Cumhuriyeti iktidarı kendiliğinden yıkılır görüşünü savunuyor ve bunu dillendiriyor.
-Ahmedinejad -Abdulreza Daweri-
Daweri; “Ahmedinejad’a göre eğer ABD de İran’a askeri müdahalede bulunur ve altyapısını hedef alırsa bu da İslam Cumhuriyeti’nin yıkılışının başlangıcı olur” diyor.
Mahmud Ahmedinejad’ın dışarıdan bir müdahale ile toplumsal bir kalkışmayı da beklediğini ileri süren Daweri, eski Cumhurbaşkanının böylesi bir durum için de “değişim yanlısı” olarak iktidara gelmeyi hedeflediğini iddia etti.
2005-2013 yılları arasında İran Cumhurbaşkanı olan Mahmud Ahmedinejad, daha sonra Hamaney tarafından Devlet Uzlaştırma Konseyi’nde (DUK) (Şuray-ı Teşhis-i Maslahat-i Nizam-Rejimin Yararını Belirleme Konseyi) görevlendirildi.
Mahmud Ahmedinejad’a yakınlığı ile bilinen siyasi aktivist Abdulreza Daweri, Ahmedinejad’ın cumhurbaşkanlığı döneminde İran resmi ajansında başkan yardımcılığı da yaptı.
Eğer ömrümüz yeterse, Mahmud Ahmedinejad’ın, Ali Hamaney'in Dinli liderlik makamını herhangi bir nedenden dolayı boşaltması durumunda İran’ı, Turan iline kavuşturup kavuşturamayacağını hep birlikte müşahede edeceğiz.
Ramazan kıssası…
Delinin biri camiye girer, belli ki namaz kılacak.
Ama oturmaz, meraklı ve şaşkın gözlerle etrafı süzer, dolanır. Bir oraya, bir buraya her köşeye dikkatlice bakar ve hızla çıkar gider.
Az sonra sırtında bağlanmış odunlarla tekrar gelir camiye ve tam namaza başlamak üzere olan cemaatle birlikte saf tutar. Ama sırtındaki odunlarla güç bela bitirir namazını. Eğilip kalktıkça yere düşen odunlar, çıkardığı ses vs. derken, tabii cemaat de rahatsız olmuştur bu durumdan.
Nihayet namaz biter bitmesine ama her kafadan bir ses çıkar.
Herkes kıpırdanmaya, adama söylenmeye başlamıştır bile. İmama kadar ulaşır sesler ve hafiften tartışmalar.
İmam aynı mahalleden, bilir az çok garibin halini, şefkatle yaklaşır delinin yanına ve der ki:
- Oğlum böyle namaz mı olur? Sırtında odunlarla, sen ne yaptın? Hem kendini hem de çevreni rahatsız ettin bak, bir daha namaz kılmaya yüksüz gel olur mu?
Bunu duyan deli melül-mahzun, ama manalı bir bakışla sorar:
- Âdetiniz böyle değil mi?
“Ne âdeti?” der imam.
Cemaat de toplanmış, merak ve şaşkınlıkla olayı izlemektedir o sırada.
Der ki deli bu kez:
- Hocam ben namaz kılmak için girdim camiye, şöyle kendime uygun bir yer ararken içeridekilere baktım, gördüm ki herkesin sırtında bir şeyler var. Zannettim ki adet böyledir, ben de şu odunları yüklendim geldim işte, neden kızıyorsun? Kızacaksan herkese kız, tek bana değil!
Hoca şaşırır: “Benim sırtımda da mı var?” der.
“Evet” der deli, “Hepinizin sırtı yüklü!”
Cemaatte ise hafiften “deli işte!” manasına, bıyık altından gülüşmeler başlamıştır.
Deli, bu kez öne atılır ve tek tek cemaati işaret ederek, saf bir çocuk gibi heyecanla bağırır:
- Bak bunun sırtında mavi gözlü bir çocuk, bunda kocaman bir elma ağacı vardı. Bunda kırık bir kapı, bunda bir tencere yemek, bunda kızarmış tavuk, şunun sırtında yeşil gözlü esmer bir hatun, bununkinde de yaşlı annesi vardı!..
O böyle söyleyince, herkes dehşet içinde şaşkınlıkla birbirinin yüzüne bakar! Aynen doğrudur dedikleri çünkü.
Kimi doğacak çocuğunu düşünüyordur namazda, kimi bahçesindeki meyve ağaçlarını, biri onaracağı kapıyı, diğeri lokantasında pişireceği yemeği. Biri açtır, aklında yiyeceği tavuk, birinin sırtında sevdiği kadın, diğerinde de bakıma muhtaç annesi vardır.
“Peki söyle bakalım, bende ne vardı?” der, bu kez endişeyle imam.
O da der ki:
- Zaten en çok da sana şaştım imam efendi! Sırtında kocaman bir inek vardı!
Meğerse efendim, hocanın ineği hastaymış, “öldü mü ölecek mi?” diye düşünürmüş namazda...
“Harâbât ehlini hor görme Şakir,
Defineye mâlik viraneler var.”
Bildirince bildiren, yüreği olan görüyor elbet. Ramazan-ı Şerif geldi, hoş geldi.
.
Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com
Twitter'da takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete
Seçilmiş Kaynakça:
https://www.cnnturk.com/dunya/son-dakika-saglik-durumunun-kotulestigi-iddia-ediliyordu-irandan-hamaney-aciklamasi
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/hamaney-oldu-iddiasina-yalanlama-sagligi-yerinde-6157275/
https://m.haberturk.com/hamaney-kimdir-ali-hamaney-kac-yasinda-saglik-durumu-nasil-2894165/3
https://www.dunyabulteni.net/arsiv/ali-hamaneyin-saglik-durumu-h7909.html
http://www.gazetevatan.com/iran-da-bomba-iddia-hamaney-in-durumu-cok-kotu-yetkilerini-devr-1358876-dunya/
https://www.haberturk.com/dunya/haber/576007-ayetullah-ali-hamaney-kanser-hastasi
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/neo-con-lara-gore-hamaney-agir-kanser-3955159
http://www.aljazeera.com.tr/portre/portre-mahmud-ahmedinejad
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-42625585
http://www.milimetrik.org/biyografi.asp?b=ahmedinejad
https://mobile.donanimhaber.com/azerbaycan-turku-asilli-unluler--108589066-2
https://www.bbc.com/turkce/ozeldosyalar/2011/05/110509_iran_leadershiprow
http://www.gazetevatan.com/ahmedinejat-a-turk-gelin-316621-dunya/
https://beyazgazete.com/haber/2010/7/18/ahmedinejad-in-yegeni-turk-kizi-ile-evlendi-istanbul-239165.html
https://m.haber7.com/dunya/haber/1293884-ahmedinejad-turkler-cok-yuce-bir-millettir
https://www.hurriyet.com.tr/iran-in-yeni-cumhurbaskani-ahmedinecad-turk-kokenli-olabilir-331800
https://www.amerikaninsesi.com/a/ahmedinejat-yanllar-yenilgiye-urad-141353473/1207667.html
https://www.sabah.com.tr/dunya/2009/10/03/ahmedinejad_yahudi_mi
https://kafkassam.com/iran-karisiyor-kasim-suleymaniye-amerikadan-once-ahmedinejat-vurdu.html
https://tr.sputniknews.com/ortadogu/201703281027835270-ahmedinejad-seytan-gomelim-sen-kimsin-sozunu-kime-soyledi/
https://tr.sputniknews.com/ortadogu/201801081031716193-eski-iran-lider-ahmedinejad-gozalti-iddia/
https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/iran/120420212
https://ordaf.org/iranda-ic-bolunmeler-ahmedinejad-ile-suleymani-arasinda-yasananlar/
https://www.haberler.com/son-dakika-haber-eski-iran-cumhurbaskani-ahmedinejad-cin-i-uygur-13997984-haberi/
https://www.dikgazete.com/dunya/iran-eski-cumhurbaskani-ahmedinejad-aa-ya-konustu-h460676.html
https://www.aei.org/research-products/report/ahmadinejad-versus-the-clergy/
Şehbender 4 yıl önce
Dervişan 4 yıl önce