‘General diyera’ ve Macron'un Rusya siyaseti

Fuad Safarov
Fuad Safarov
‘General diyera’ ve Macron'un Rusya siyaseti
10-03-2024

“General diyera” ve Macron'un Rusya siyaseti

MOSKOVA

Öncelikle, şunun altını çizerek belirtmek istiyorum: İnsanın herhangi bir hastalığıyla alay edilmez. İkincisi de Fransız halkıyla bir sorunumuz yok. Dünya medeniyetine Fransa'nın da önemli katkısı bulunmakta... Sorun, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Rusya ile ilgili akıl almaz siyaseti... Ama önce tarihe bir göz atalım…

1812 yılı... Fransa İmparatoru Napolyon Bonapart’ın yüz binlerce askerle çıktığı Rusya seferi, bozgunla sonuçlandı.

Rus tarihçiler, Moskova’ya girmeyi başaran Fransız ordusunun apar-topar çekilmek zorunda kalmasının bir nedeninin de “diyera” (ishal) salgını olduğunu öne sürüyor.

Savaşa ait tarihi belgelere atıfta bulunan Rusya Burdenko Askeri Hastane Araştırma Merkezi ve Müzesi yetkilileri, savaştan bir ay önce Napolyon’un askerleri arasında aniden “diyera” salgının başladığını söylüyor.

Rus tarihçiler; “Fransız ordusundaki doktorlar ve tıp uzmanları hızlı hareket eden birliklere yetişemiyordu. Yetersiz beslenme ve aşırı yorgunluk askerleri yıprattı. Bu da orduda kitlesel hastalıklara yol açtı” diyor. 

Tarihçilere göre, Fransız askerler arasında “diyera”nın giderek yayılması, ordu komutanlarında büyük endişe yarattı. 9. Tabur Komutanı General Merl, 3 Ağustos 1812 tarihli raporunda, salgın nedeniyle çoğu askerin çatışmaya katılmadığını bildirmiş. Örneğin, sadece 6. Bavarya Birliği’nin 14 bin askeri, bu yüzden savaşa katılamamış.

Fransız seyyar askeri hastaneleri, beklemedikleri oranda yüksek “diyera” salgını karşısında çaresiz kalmış. 1812 yılının Ekim ayında Fransızlar, Rusya’dan çekilirken, değişik hastalıklara yakalanan binlerce askerini savaş meydanında bırakmış.

Son zamanlarda Macron'un Rusya'ya yönelik akıl almaz söylem ve eylemlerine tanık olurken, insan Napolyon'un Rusya'da başına gelenleri de hatırlıyor. 

Rusya Devlet Başkanı'nın Basın Sözcüsü Dmitri Peskov'un da açıklamasına göre, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ülkesini Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaya dahil etmek için çalışıyor. Peskov'a göre; Macron, Rusya'nın yenilmesinden yana. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Resmi Sözcüsü Mariya Zaharova da yaptığı açıklamada; Fransa'nın Afrika'yı rezalet içinde terk ettiğini ve şimdi de Moldova'da bir savunma misyonu açacağını kaydetti. Geçtiğimiz 7 Mart günü Macron, Paris'in Kişinev'de kalıcı bir savunma misyonu açacağını söyledi.

Zaharova, ayrıca, Fransa'nın Ukrayna'daki duruma artan müdahalesinin çatışmanın uzamasına ve tırmanmasına yol açarak, savaş bölgesindeki Fransız vatandaşlarının hayatlarını tehlikeye attığını kaydetti.

5 Mart'ta da Rusya Savunma BakanlığıFransız Hava Kuvvetleri'ne ait 3 uçağın Karadeniz'de Rusya devlet sınırına yaklaşmaya çalıştığını ve Rus Su-27 askeri uçağın bu eyleme engel olduğunu açıkladı.

Macron ne yapmaya çalışıyor? 

Macron, askeri faaliyetleri artırarak Rusya'yı çoğu yerden kuşatmayı planlıyor. Macron, Fransız ordusunun Ukrayna'ya gönderilmesi olasılığını açıklıyor. Ermenistan ve Moldova ile askeri anlaşmalar imzalıyor. Rusya ile ilişkileri en üst düzeyde ve müttefik ilişkileri düzeyinde olan Azerbaycan'ın iç işlerine karışıyor. Azerbaycan da Fransa'ya gereken şekilde nota veriyor.

Böylece Macron, Rusya'yı hem güneyden hem de batıdan kuşatmayı hedefliyor. Fransa, sürekli olarak Avrupa'yı Rusya'ya karşı kışkırtmaya devam ediyor.  

Macron, ayrıca, Avrupa'nın güvenliği ve istikrarı için Rusya'nın yenilgisinin gerekli olduğunu açıklıyor.

Politico'nun haberine göre; Fransa, ordusunu eşit bir düşmanla, örneğin Rus ordusuyla, geniş çaplı bir çatışmada faaliyet gösterecek şekilde eğitmeye de başladı.

Bu arada, Macron'un söz konusu açıklamaları, bazen Fransa'nın Avrupalı ortaklarından da olumsuz tepkilere neden oluyor. 

Bazı Avrupalı uzmanlar, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve iktidar koalisyonunun Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde toplumda korku atmosferi oluşturmayı ve bunun için Rusya'yı hedef alan açıklamalar yaptığına dikkat çekiyor.

Macron ve ekibi, Rusya karşıtı söylem ve eylemlerden yararlanmayı ve böylece seçim kampanyası sırasında konumlarını güçlendirmeyi amaçlamakta. 

Bence, Macron, kütüphaneye gitmeli ve 1812 yılında Fransız ordusunun Rusya'da yaşadıklarını tekrar tekrar araştırmalı, okumalı. 

Tarihi bilmek, her zaman önemli, çünkü atılacak yanlış adım, ülkeyi tekrar felakete sürükleyebilir.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

Fuad Safarov
Fuad Safarov
Gazeteci, Moskova...
ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?