Çok kutuplu dünyanın dönüm noktası - Kırım

Ünver Sel
Ünver Sel
Çok kutuplu dünyanın dönüm noktası - Kırım
03-03-2024

Çok Kutuplu Dünyanın Dönüm Noktası – Kırım (*)

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kırım, 240 yıl gibi uzunca bir süredir Rusya’nın parçası olarak hayatına devam etmektedir. Bu tarihi gerçeklik, 23 yıllık Ukrayna ara dönemini dahi kapsamaktadır. Bu durumu bir kez daha ifade etmemiz gerektiği kanaatindeyim.

Kırım yarımadası halkı, 2014 yılında Kiev’de gerçekleşen Meydan Darbesi’ne tepki olarak demokratik bir referandum tertip ederek Rusya Federasyonu topraklarına katıldı. Bu gelişme, uluslararası sistemde şok etkisi yaratarak Çok Kutuplu Dünya’nın evriminde önemli bir dönüm noktasına işaret etti.

Soğuk Savaş sonrası düzenin yerle bir olduğu bu referandum, ABD merkezli sisteme meydan okuyarak küresel ölçekte jeopolitik normların değişmesini sağlamıştır.

Günümüzde “Çok Kutuplu Dünya Düzeni” tartışması devam ediyor. Bu süreçte Kırım, şüphesiz bir biçimde yeni sistemin ortaya çıkmasında katalizör görevi görerek büyük aktörler arasındaki güç dengesini yeniden şekillendirdi.

Hepimizin de farkında olduğu gibi 2014 yılı öncesinde ABD’nin hakim olduğu “Tek Kutuplu Dünya”, zayıflamaya başladı.

Rusya, Çin ve Hindistan gibi küresel güçlerin yanı sıra Türkiye ve İran gibi bölgesel güçlerin yükselişi, Amerikan hegemonyasına meydan okuyor ve çok kutuplu bir sisteme doğru geçişin sinyallerini veriyordu.

Kırım’ın Rusya Federasyonu’na tekrardan katılması, bu değişimin hızlanmasını sağladı. Yaşanan gelişmeler, Amerikan liderliğinin sınırlarını açığa çıkardı ve diğer güçleri kendi çıkarlarını iddialı bir şekilde takip etmeleri konusunda teşvik etti.

O günlerde Kırım’da yaşanan gelişmeler, akabinde Donbass bölgesinde Donetsk ve Lugansk’taki hareketlilik ve bugün Ukrayna’da şahit olduğumuz süreç, çok kutuplu değişimi sağlamlaştıran sonuçları ortaya koydu. Bu sonuçları üç ana başlıkla açıklamak mümkündür.

Birincisi; ABD ile Avrupa arasındaki çıkar farklılıkları ortaya çıktı. Batı’daki sözde “birlik” halinin sınırlarını gördük ve görmeye de devam ediyoruz.

İkincisi; Kırım Rusya’yı dünya sahnesinde tekrardan istediği konuma getirdi. Rusya, ulusal çıkarları doğrultusunda hareket ederek Çin gibi diğer küresel güçlere de ABD merkezli sistemin artık geçerliliği olmadığı mesajını verdi. Bugün uluslararası sistemde diğer aktörler de dış politikada daha iddialı yaklaşımlar sergiliyor ve ABD liderliğindeki sisteme meydan okuyor.

Üçüncüsü ise, yaşanan gelişmeler Hindistan, Türkiye ve İran gibi yükselen güçlerin artan etkisini ortaya koydu. Bugün Kırım’ın Rusya toprağı olduğu gerçeği her ne kadar uluslararası arenada resmi olarak birçok devlet tarafından kabul edilmese de ABD merkezli sisteme karşı durmayı isteyen devletler, Rusya ile birçok alanda birlikte hareket ediyor ve yerleşik düzene meydan okuyorlar.

Geçtiğimiz 10 yıllık sürecin ardından küllerinden doğan çok kutuplu dünyanın bazı zorlukları olduğu gerçeğini de kabul etmeliyiz.

Rakip güçlerin yükselişi, rekabete ve çatışma potansiyellerinin artmasına yol açtı. Uluslararası normların değişimi ve yaşanan devrim niteliğindeki gelişmeler, ortaya bir belirsizlik çıkardı. Bu durum, küresel iklim değişikliği ve küresel pandemi durumları gibi kritik konularda uluslararası iş birliğini baltaladı.

Burada dikkat çekmek istediğim husus ise kritik konuların çözüm süreçlerini baltalayan tarafın yine her zaman kendi çıkarlarının doğru olduğunu savunan ABD merkezli dünya sistemi içerisindeki aktörlerdir.

Sonuç olarak Kırım’ın Rusya Federasyonu’na katılması, çok kutuplu dünyanın evrimindeki en kritik an olarak tarih sayfalarında çoktan yerini aldı.

Tek kutuplu dünya düzeninin sınırları ortaya çıktı ve diğer güçlerin cesaretlenmesiyle birlikte çok kutuplu sisteme geçiş hızlandı. Daha çeşitli ve daha dengeli bir dünya için önümüzde büyük bir fırsat var. Küresel istikrarı sağlamak bizim elimizde.

Zafer, inananlarındır!

Zafer, bizim olacaktır!

Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

.

Ünver Sel, dikGAZETE.com

-Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı, Uluslararası Rusofili Hareketi Kurucu ve Koordinasyon Kurulu Üyesi, Nogay Kalkınma ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı-

(*) Uluslararası Rusofil Hareketi Çok Kutuplu Dünya Forumu’nda Birinci Açılış Oturumunda Yapmış Olduğum Konuşma

Ünver Sel
Ünver Sel

Ünver Sel kimdir? 

Ünver Sel, 26 Eylül 1962 tarihinde Ankara’da doğdu. Ailesi 1936 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çıkardığı bir kararname ile Kırım’dan Anadolu’ya gelmiştir. Kendisi Türkiye’de doğan ilk nesillerdendir.

İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’da tamamlamıştır. Ankara Kocatepe Mimar Kemal Lisesi mezunudur. Yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde tamamlamış ve 1984 yılında mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknoloji Bölümü’nde çalışmıştır. Muhtelif kamu kurumlarında 26 yıl çalışmış, muhtelif birimlerde yöneticilik yapmış ve 2011 yılında emekliye ayrılmıştır.

Ünver Sel, kamusal meslek hayatı süresince Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği, Milli Prodüktivite Merkezi Üyeliği ve Sanayii ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu Üyeliği gibi kamusal görevlerde bulunmuştur.

Gençlik yılları itibariyle 1978 yılından günümüze, başta Kırım Tatar Türkleri olmak üzere genel Türklük ile ilgili alanlarda çalışmalar yapmıştır. Yayınlanmış kitapları, birçok gazete ve dergilerde makaleleri bulunmaktadır. Ulusal ve uluslararası çok sayıda toplantı, konferans, panel ve sempozyumlara konuşmacı olarak katılmıştır. Görüntülü ve sözlü basın kuruluşlarında programlarda yer almıştır.

Ünver Sel, uzun bir dönem Milliyetçi Hareket Partisi bünyesinde ARGE çalışmaları çerçevesinde oluşturulan Türk Dünya Danışma Kurulu’nda yönetici olarak görev almıştır. Bu kurul çalışmaları çerçevesinde Türk Dünyası’na yönelik rapor ve görüşlerin hazırlanması işlerinde çalışmıştır.

Ünver Sel; halen Türkiye’de Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı, Dünya Kazak Kalkınma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, Nogay Kalkınma ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, Vietnam Eğitim ve Dostluk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Sosyal, Kültürel ve Ticaret Organizasyonu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır.

Ünver Sel, Türkiye dışında merkezi Kırım Cumhuriyeti Yalta şehrinde bulunan Uluslararası Kırım Dostları Kulübü Başkan Yardımcısı ve Türkiye Başkanıdır. Merkezi Rusya Federasyonu başkenti Moskova’da bulunan Uluslararası Rusya Dostları Rusofil Hareketi Genel İdare Kurulu Üyesi ve Türkiye Başkanıdır.

Ünver Sel, halen Rusya Federasyonu Moskova Devlet Üniversitesi’ne bağlı Kırım Cumhuriyeti Vernadsky Üniversitesi’nde Türkiye-Rusya-Kırım ilişkileri üzerine doktora eğitimi çalışması yapmaktadır. Kırım Cumhuriyeti Parlamentosu Etnik Halklar ve Diplomatik İlişkiler Komitesi çerçevesinde kamusal sivil diplomasi alanında uluslararası toplantı ve görüşmelere katılmaktadır.

Ünver Sel’e Yalta Uluslararası Barış Vakfı tarafından “Dünya Barış Elçisi Madalyası”, Kırım Cumhuriyeti Karadeniz Dostluk, Kültür ve Ekonomik İşbirliği Derneği tarafından “Karadeniz Dostluk Madalyası”, Kırım Cumhuriyeti Parlamentosu tarafından “İsmail Gaspirinsky Madalyası”, Rusya Federasyonu Devlet “Kırım 10. Yıl Madalyası” ve Rusya Federasyonu Saha Yakutistan Cumhuriyeti “Devlet 2024 Aile Birliği Madalyası ve Nişanı” verilmiştir.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?