Çin ve Rusya el ele; ama kol kola mı?

Hasan Enes Karahan
Hasan Enes Karahan
Çin ve Rusya el ele; ama kol kola mı?
21-05-2024

Çin ve Rusya el ele; ama kol kola mı?

MOSKOVA

Çok kutupluluk konusu Moskova'da uzun süredir devam eden bir dış politika eğilimi. Bu konularda çok kez yazılıp-çizilmiş olsa da Rusya ve Çin arasındaki görüşmeler, dünyaya yeni bir anlam yüklemiştir. Sözün özü; Kremlindost ülkelerin” desteklerini doğrudan beyan etmeleri için yeni argümanlar edinmiştir.

Rusya Federasyonu'nun genel olarak bir dış politika temasında, “batı” ülkelerinin tepkisi malum, kendine hastır. Eğer Washington, Paris, Berlin ya da Londra, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Çin’e gerçekleştirdiği bir ziyaret karşısında sessiz kalıyorsa, bu durum Moskova'nın şu anki yöneliminin Batı’da açık bir ilgi uyandırmadığı anlamına gelir.

Nitekim Beyaz Saray, Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasındaki görüşmelerin tamamlanmasının ardından, herhangi bir süslü söze yer vermeyen “renkli” bir açıklama yayınlamıştı.

Moskova ve PekinABD’nin kendisinin ve dahi müttefiklerinin ve ortaklarının çıkarlarına karşı hareket etmekle” hatta ve hatta “ABD’nin lehine olan ortaklıklar ağına meydan okumakla” suçlanmıştı.

Biz böyle anladık…

Fazla söze gerek yok, mesele belli: Washington, çok kutuplu yeni dünya düzeninin oluşmasından son derece endişeli.

Görüşmelerde Rusya ve Çin arasındaki ticaret hacminin arttırılmasından tutun da Moskova'nın kapsamlı ekonomik çözüm önerilerine kadar yoğun bir gündem söz konusuydu.

Putin’in Çin ziyaretinin ardından Rusya'nın Çin’le otomotiv sektöründe iş birliğine açık olduğu, teknoloji ve insan kaynağına erişim sağlamaya hazır olduğu ve madencilik alanında ortak girişimlerle ilgilendiğini hep birlikte bir kez daha anlamış olduk.

Diğer yandan teknoloji hızla gelişedursun, “insansız hava araçları”na rağbet gösterildiği günümüz dünyasında, iki ülke arasında birçok kazanımın olacağını kestirmek şimdiden mümkün gibi. Nitekim, bunun en büyük karşılığını Rusya, zamanında uzay sahasında Çin’i Tayvan’a karşı koruyarak zaten fazlasıyla ödemiştir.

Çin de elini taşını altına koysun, madem.

Pek stratejik ve hassas yürütülen iki ülke arasındaki güvenlik iş birliğinin arttırılacağının da altını çizmekte fayda var. Ayrıca Rusya-Ukrayna savaşında Çin’in Rusya’ya verdiği destek, Rusya tarafından oldukça olumlu ama bir o kadar da “yetersiz” karşılanıyor.

Rusya, Ukrayna meselesinin “çözüme kavuşturulmasındaÇin’in kendisini koşulsuz, bedel ödeme pahasına yani “yaptırımlara rağmen” desteklemesini beyan etmesini ısrarla beklemektedir.

Nitekim, bir Çin Atasözüne göre; “ısrar, imkansızı başarır”mış.

.

Hasan Enes Karahan, dikGAZETE.com

Hasan Enes Karahan
Hasan Enes Karahan

Hasan Enes Karahan kimdir?

İstanbul'da tüccar, müzisyen, besteci ve şair bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Moskova'da yaşıyor. 2021 yılından bu yana Rusya’da resmi bir kuruluş olan Uluslararası Suç ve Terörle Mücadele Teşkilat Başkanı’dır. (*)

2010 yılında M.V. Lomonosov adını taşıyan Moskova Devlet Üniversitesi Rus Dili ve Kültürü Enstitüsü'nden mezun oldu.

2016 yılında Moskova Psikanaliz Enstitüsü'nden mezun oldu ve psikoloji alanında diploma aldı.

2017’de interhemisferik beyin asimetrisinin ergenlerin reklam algısı üzerindeki etkisi üzerine lisans tezini savundu.

2019’da Rusya Cumhurbaşkanlığı Ulusal Ekonomi ve Kamu Yönetimi Akademisi Hukuk ve Ulusal Güvenlik Enstitüsü'nde yüksek lisans programına girdi. Türkiye Cumhuriyeti'nin enerji sorunlarının giderilmesi konusunda yüksek lisans tezi hazırladı.

Afrika, Avrupa ve Türkiye’nin enerji güvenliğiyle ile ilgili Rusya’da çeşitli dergilerde bilimsel makaleleri yayımlandı.

2016 yılından bu yana Rusya ile Türkiye arasındaki çok yönlü ticari ve ekonomik iş birliğini arttırmaya yönelik çalışmalar yürütmektedir.

Rusya’daki TürkTürkiye'deki Rus vatandaşlarına hukuki müşavirlik ve gönüllü danışmanlık sağlamaktadır.

2023’te resmi davet üzerine V. V. Putin'in konuştuğu Avrasya Ekonomik Forumu'nun genel kuruluna katıldı. (**)

2023 yılında Rusya İçişleri Bakanlığı'nın resmi daveti üzerine Rusya İçişleri Bakanlığı Moskova Üniversitesi'nde “Suçla Mücadelede Uluslararası İşbirliğinin Güncel SorunlarıUluslararası Bilimsel ve Pratik Konferansına katıldı.

Halen akademik çalışmalarını sürdürmektedir.

.

(*) Uluslararası Suçlar ve Terörle Mücadele Teşkilatı (KGT) insan hayatının ve bölgemizin güvenliğine, sosyal hayata ve ekonomik istikrara tehdit oluşturan terör ve suç örgütleriyle mücadele etmek amacıyla Rusya Federasyonu Adalet Bakanlığı Moskova İl Müdürlüğü’nün 9475 numaralı 16.11.2021 tarihli kararıyla yürürlüğe girmiş özerk bir kuruluştur. Teşkilat, terörizm ve uluslararası suçlarla mücadele için Rusya Federasyonu içinde ve dışında ilgili kurum ve kuruluşlarla müşterek faaliyetler yürüterek, bu konularda politika ve strateji geliştirmektedir.

Teşkilat, hedeflerine etkili ve başarılı bir şekilde ulaşmak için uluslararası güvenlik, jeopolitik, küresel ekonomi, inovasyon, enerji, stratejik istihbarat ve savunma alanlarında benzersiz araştırmalar üzerinde çalışmaktadır.

Bu alanlarda “Muhakeme, Müşahade, İcra” düsturuyla Teşkilat bünyesinde her türlü veri ve enformasyonu toplayan, işleyen ve değerlendiren Bilgi ve Analiz Departmanı bulunmaktadır. Böylelikle Teşkilat, yaklaşan tehditlerin olasılığını önceden analiz ederek Kamu Düzenine ve Güvenliğine yönelik tehditleri etkisiz hale getirmek amacıyla uzun vadeli çözüm senaryoları geliştirmektedir.

(**) Toplantıya Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov, Ermenistan Başbakan Yardımcısı Mher Grigoryan, Avrasya Ekonomi Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mikhail Myasnikovich de katıldı.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?