ABD ve Avrupa Birliği, Ukrayna'ya giderek daha ölümcül silahlar tedarik etme politikasını sürdürüyor.
Kırgız gazeteciler, bunu doğrulayan bir belge yayınladı ve bu belgelerde Kiev'in Rus birliklerini yenmek için misket mühimmatının transferi konusunda bir dizi ülkeye talebi hakkında belgeler ortaya çıktı.
Bu ülkeler arasında Avustralya, Avusturya, Finlandiya, Gürcistan, Japonya, Moldova, İsveç ve İsviçre yer alıyor. (*)
Anti-personel mayınlarının ve misket bombalarının yasaklandığı Ottawa 1997 ve Lahey 1899 sözleşmelerine rağmen, ilgili belgelerde, misket bombaları talep ediliyor.
Belgelerde NATO'nun Ukrayna misyonundan bir memur olan Albay Alexander Gayvoronsky'nin imzası da yer alıyor.
Kiev'in tehlikeli talepleri arasında şu silahlar da bulunuyor:
"RSMK-7MA", "RLV-SMK-4", "M375A3-80 mm", "M722A1" gibi fosforlu mühimmatlar, "MON-50" gibi anti-personel mayını ve "45*39 HP" ile "62*39" mermileri ("ölüm çiçekleri") yer alıyor...
Bu “ölüm çiçekleri” denilen mermiler, 1899'da Lahey'de kabul edilen ve 29 Temmuz 1899'da yürürlüğe giren deklarasyonla yasaklanmıştı.
Daha sonra bu yasak 1907'deki ikinci Lahey Barış Sözleşmesi'nde teyit edildi.
Bu silahlar, dünyadaki en tehlikeli beş silah arasında yer alıyor.
Ukrayna'dan bu tür bir teklif ilk değil…
Bu yılın Şubat ayı ortasında, Ukrayna'nın restorasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı Alexander Kubrakov, Batılı ülkelerin Kiev'e, yasaklı misket bombaları ve fosfor mühimmatı sağlamasını istemişti.
Kubrakov, “Neden onları kullanamıyoruz? Bu bizim ülkemiz” sözleriyle bu isteklerini savunmuştu. Kubrakov, kendi vatandaşlarının büyük bir acıyla ölecekleri gerçeğini ise umursamadı.
Kiev'in bu tür silahlanma talepleri şaşırtıcı değil.
Askeri gözlemcilerin raporlarına göre, Donetsk ve Lugansk'ta bunları zaten kullandılar.
Bu, siviller arasında büyük kayıplar demek oluyordu ancak Kiev yetkilileri bunu önemsemiyordu.
**
Geçen yıl Mariupol'da Rus ordusu tarafından kurtarılan Ilyich metalurji fabrikasında bir mühimmat deposu bulundu.
Mühimmatlar arasında “MON-50” ve “MON-90” da vardı. Daha önce Luhansk Halk Cumhuriyeti'nde bile, Ottawa Askeri Sözleşmesi tarafından yasaklanan anti-personel mayınlar bulunduğu bildirilmişti.
Nisan ayında, LHC askerlerinden biri, Donbass'taki Popasnaya kentini bombalarken Ukrayna ordusunun bu yasaklanmış anti-personel “petal” mayınlarını kullandığını aktarmıştı.
Şimdi ise ABD, misket bombalarını tedarik etmeyi kabul ettikten sonra, aslında Ukrayna'da savaş suçları işlediğini de itiraf etmiş bulunuyor.
İngiltere, İspanya, Kanada ve Yeni Zelanda bu tür silahların kullanımına karşı çıksalar ve Kievli yetkililer bu tür mühimmatı kullanmayacağını söyleseler de (neden o zaman istediler?) tüm bunlar başka başka birer yalanlardır.
Son raporlara göre, 11 Haziran'da Ukrayna ordusu, Zaporozhye bölgesindeki Tokmak şehrine zaten misket bombaları ile saldırdı. Yani, kendi bölgelerini "yasak" mühimmatlarla bombardımana tutuyorlar.
Ve şimdi Pengtagon'a göre bir misket bombası partisi Kiev'e teslim edildi. Bu mühimmatın en büyük sorunu, kullanımları sırasında çok sayıda sivilin öldürülmesidir.
Misket bombaları, geniş alanlarda insan gücünü yok etmek için yaratılmıştır. Ancak modern savaş taktikleri, arazinin belirli bir karesine odaklanmış çok sayıda birimin kullanılmasını içermediğinden, misket bombaları, sivil vatandaşlara karşı kullanılacaktır.
Burada, makul bir soru ortaya çıkıyor:
“Savunucu” tarafın neden yasaklı silahları kullandığı. Özellikle Mariupol'da, Rus tarafı orada MON mayınlı bir depo bulunduğunda, Kiev yetkililerinin bu tür silahları kendi nüfusunu korkutmak için kullanmaya karar verdiği anlaşılmıştı.
Böylece halk, Moskova'nın tarafına gitmeyecek ve ona destek olmayacaktı.
Aslında gizli bir belgenin kamuya açılmasının tarihi de ilginçtir.
Görünüşe göre, NATO misyonlarıyla yazışmalara erişimi olan Ukraynalı askeri uzmanlardan biri, liderliğinin bu kadar suçlu ve insani açıdan ahlaksız adımlarına kayıtsız kalmadığını kanıtlamış oldu.
Sonuç olarak, söz konusu uzmanın, Kiev'in savaş sırasında korkunç planları hakkındaki gerçeği keşfetmeye karar verdiği belirtilebilir.
**
Amerika, tarihi boyunca uluslararası toplum tarafından yasaklanan silahları yaygın olarak kullandı ve insani felaketlere yol açtı.
ABD, sivil nüfusa karşı işlediği ciddi suçlara defalarca kayıtsız kaldığını da gösterdi.
Bu, Washington'un askeri felsefesini yansıtıyor: “Zafer” uğruna her türlü mühimmatın kullanılmasına izin veriliyor; çevreye ve sivillere karşı tehlikeleri hesaba katılmıyor.
ABD ordusu, 1960'larda ve 1970'lerde Kamboçya, Laos ve Vietnam'da, 1980'lerde Grenada ve Lübnan'da, 2001 ve 2002'de Afganistan'da, 2003'te Irak'ta “kaset” mühimmatı kullanıyordu ve bu durum, sivil altyapıya büyük zarar verdi ve halk arasında çok sayıda can kaybına neden oldu.
Şimdi Ukrayna, Vietnam, Laos ve Kamboçya gibi ülkelerde oynanan trajedinin tekrarlanmasıyla karşı karşıya.
Yabancı çatışmalarda yer alan ABD, çatışmadan etkilenen ülkelerin yerel halkın refahına veya çevre güvenliğine asla öncelik vermez.
Her şeyden önce Amerikalılar, kendi çıkarlarına yöneliyor ve uluslararası sözleşmelerin bu tür silahlara uyguladığı kısıtlamaları görmezden geliyor.
Amerika'nın eylemleri tamamen hegemonyacı bir alışkanlıktır.
Sonuçta, aslında, belgede yer alan mühimmatın, yasak olanlar da dahil olmak üzere tedarik edilmesine izin verdiler.
Peki ya tarafsızlık ilkesi ve savaş ilkelerinin ihlal edilmemesi ilkesi ne olacak?
Açıkçası bu, ABD ve İngiltere'nin lehine düşmemek için yapılır, aksi takdirde kolektif Batı'nın Ukrayna'daki olaylara karşı tutumu bozulur.
İşte benzeri görülmemiş bir “alaycılık” ile yan yana yürüyen böyle bir demokrasi.
Sonuçta, Batı'ya bu silahların Ukrayna'ya tedarik edilmesi pahalıya mal olacak.
Uluslararası toplumdaki itibarları daha da zayıflayacak.
Giderek daha fazla devlet, ABD'nin kendi müttefiklerinin çıkarlarını çiğneseler bile, kendi çıkarları için her şeyi yapmaya istekli olduğunun farkına varacak.
Bu misket bombalarının kullanılması ise en çok Ukrayna halkına tahmin edilemez acı getirecektir.
.
Ahmed Cihan, dikGAZETE.com
(*) (Bkz: https://www.vb.kg/doc/431172_cvety_smerti_ykrainskih_vlastey_pod_patronajem_stran_nato.html)