Babası Türk annesi Kürt, Mahabadlı Mesud Pezeşkiyan!

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez
Babası Türk annesi Kürt, Mahabadlı Mesud Pezeşkiyan!
08-07-2024

Babası Türk annesi Kürt, Mahabadlı Mesud Pezeşkiyan!

İran’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda, reformist aday Mesud Pezeşkiyan, oyların yüzde 53.7'sini, toplam 6 milyon 384 bin 403 oy alarak ülkenin 14. dönem, 9. Cumhurbaşkanı oldu.

Hem de öyle böyle değil. İran'ın dini lideri Seyyid Ali Hamaney’e yakınlığı ile bilinen, Anayasayı Koruyucular Konseyi’nin seçilmesini istediği ultramuhafazakar aday Said Celili'ye rağmen kazandı.

Batılı medya, Pezeşkiyan’ın seçimi kazanmasındaki faktörler arasında genellikle reformist kimliğini veya batı ile sorunlu ilişkileri düzeltecek siyasetçi olarak öne çıkarmayı tercih etti.

İslam Devrim Muhafızları Ordusunun adayı seçimi kazandı!..

Oysa Pezeşkiyan’ın en önemli hususiyeti, İran’ın dini lideri, yönetim erkinin başındaki isim Ayetullah Seyyid Ali Hamaney’in temsil ettiği veya ettirildiği Velayeti Fakih rejiminin değil, İran İslam Devrim Muhafızları yani İran Ordusu’nun gizli adayı olmasıdır.

Hatta 25-06-2024 tarihli makelemde, “İran çoktan Cumhurbaşkanını seçti: Reformist aday Tebrizli Türk Mesut Pezeşkiyan” diye İran halkına müjdeyi çoktan vermiştim.

Dediğim gibi de oldu.

İnanmayan; “Hizbullah - İsrail savaşı, Dağıstan saldırısı ve İran Cumhurbaşkanlığı seçimleri… Hepsi bir arada!” başlıklı makaleye bakar. Bizde yalan yok, hilaf yok.

Benim çıkarsamam; Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyetin ölümlerine yol açan kaza süsü verilmiş Helikopter suikastı, şimdiye kadar Devrim Muhafızları'na yakın birinin başkanlığı kazanmasına asla izin vermeyen Dini Lideri ikna etmekte öyle başarılı olmuş ki; İran'da altı cumhurbaşkanı adaylarından beşi, İslam Devrim Muhafızları Teşkilatıyla oldukça yakın bağları olan radikal görüşlülerden oluşuyordu.

Kim derdi ki İran'da siyasi değişim, Velayeti Fakih rejiminin muhafızı İran ordusu tarafından gerçekleştirilecek? Bu satırlar Toros dağları silsilesi gibi duruyor. Dr. Pezeşkiyan’ın Devrim Muhafızları ile ilişkisi, gençlik yıllarına uzanıyor. İran ordusunun müntesibi.

-İran Cumhurbaşkanı Dr. Mesut Pezişkiyan, İran-Irak savaşı sırasında cephede

Dr. Pezeshkian İslam Devrim Muhafızları Kolordusu'nun bir destekçisidir. Pezeshkian, Amerikan hükümetini “terörist” olarak adlandırıyor. Nitekim bir üniversite toplantısında ABD’nin  İslam Devrim Muhafızları yasadışı ilan etmesi üzerine ve bazı eleştirilere yanıt olarak bir IRGC üniforması giymişti. Sembolik de olsa bunun anlamı çok büyük.

Totaliter rejime ve halka zulme karşı!..

Siyasette 20 yılı aşkın süredir görev yapan Pezeshkian, bugüne kadar hiçbir yolsuzluk iddiasıyla karşı karşıya kalmamış ve hiçbir siyasi skandala karışmamış bir isim.

Mesud Pezeshkian, İran'ın başörtüsü zorunluluğunu ve Molla rejiminin başörtüsü takma zorunluluğunu veya hayat pahalılığını protesto eden göstericilere karşı hükümet güçlerinin aşırı güç kullanımını eleştirmesiyle tanınıyordu.

Sağlık eski Bakanı, İran İslam Cumhuriyeti'nin başörtüsü zorunluluğu politikalarını eleştirerek, bunun sadece insanları dinden nefret etmeye teşvik ettiğini söyleyecek kadar açık sözlü ve samimi bir siyasetçi.

Tebriz Milletvekili ve Sağlık eski Bakanı olan Pezeşkiyan, seçim kampanyasında “Ben Türk'üm ve bununla gurur duyuyorum sloganıyla dikkat çekmişti.

Dr. Mesud Pezeşkiyan kimdir?

Birçok insan, İran'ın yeni cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan’ın soyadındaki “-yan” ekinden dolayı Ermeni olabileceğini düşündü. Çünkü Ermenilerde “-yan” eki genellikle oğlu anlamında kullanılır. Mesela Kazancıyan /Kazancıoğlu gibi.

Oysa Farsça'da 'پزشکیان' Pezeşkiyan kelimesi 'doktorlar' anlamına gelir. "ان", “an-en” eki, isimlerin çoğul halini oluşturmak için kullanılır. İki sesli yan yana geldiği ya da ses geçişini kolaylaştırmak için "ی" “y” harfi eklenir. Pezeşki-y-an, doktorlar anlamına geliyor.

Mesud Pezeşkiyan, 22 Eylül 1954 tarihinde Batı Azerbaycan'ın Mahabad kentinde İran Türkü bir baba ve İranlı Kürt bir annenin çocuğu olarak doğdu. Bazı kaynaklara göre babası Kermanşah'ın vilayetlerinden Kasr Şirinli.

Dr. Pezeşkiyan, Türkçe /Azerice konuşuyor. İran okullarında Azerbaycan dilinin öğretilmesi gerektiği görüşünde. Uzun zamandır İran'ın geniş azınlık etnik gruplarının meselelerine odaklı. Farsçanın yanı sıra Kürtçe, Arapça ve İngilizce de dahil olmak üzere birçok dili konuşmaktadır. Pezeshkian, Tebriz futbol takımı Tractor SC'nin hayranıdır.

Savaş yılları cephede bir Türk!..

İran-Irak savaşında görev yaptı ve savaş alanına tıbbi ekipler gönderdi. Soyadı Farsça'daDoktorlar” anlamına gelen Pezeşkiyan, Tebriz Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1980-1988 arasında yapılan İran-Irak savaşında hem muharip hem de doktor olarak görev yaptı. Savaşçı ve doktor olarak birçok operasyonda görev almış, cephe gerisindeki yaralıları tedavi etmişti.

Pratisyenlik kursunu 1985 yılında tamamlayan Pezeşkiyan, savaştan sonra Tebriz Sağlık Bilimleri Üniversitesinde genel cerrahi ihtisasını yaparak eğitimine devam etti. Pezeşkiyan, kalp cerrahisi uzmanı oldu ve 1994-1999 yılları arasında Tebriz Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü olarak görev yaptı.

Eşine sadık bir koca, iyi bir baba…

Pezeşkiyan'a dair saklı kalmış, fakat İran'da geniş kitlelerin sevgisini kazanmasına yol açan bir olaydan söz etmek gerekir. Pezeşkiyan'ın eşi Fatemeh Majidi jinekologdu. Pezeşkiyan, 1993 yılında eşini ve çocuklarından birini trafik kazasında kaybetti.

Geriye kalan iki oğlunu ve kızını tek başına büyüttü ve bir daha evlenmedi. Kızı Zahra Pezeşkiyan, Şerif Teknoloji Üniversitesi'nden kimya alanında yüksek lisans derecesine sahip ve Ruhani hükûmeti iktidara gelmeden önce Jam Petrokimya'da çalışıyordu.

O dönem 40 yaşında olan genç bir rektörün, eşine duyduğu sevgisi ve göstermiş olduğu fedakarlık, Pezeşkiyan'ın ülke genelinde tanınmasının ve saygı duyulmasının lokomotifi oldu.

Siyasi hayatından kesitler

2000 yılında reformist kimliğiyle siyasete atıldı ve Tebriz Milletvekili olarak İran Meclisi'ne girdi. 2001-2005 yılları arasında İran Sağlık Bakanı olarak görev yaptı. Sağlık Bakanlığı döneminde, sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve iyileştirilmesi konularında önemli reformlara imza attı.

Ülkede 2008'de yapılan Genel Seçimlerinde Tebriz Milletvekili olarak Meclise girmeyi başaran Pezeşkiyan, o tarihten bu yana beş dönem Tebriz'i temsilen görev yaptı. Pezeşkiyan, 2016'da İran Meclis Başkan Yardımcısı olarak 4 yıl görev yaptı.

İran aslına rücu ediyor!..

26 Şubat 2016'da parlamentonun açık oturumunda, Tanrı'nın kendisini bir Türk olarak yarattığını ve hiç kimsenin, Türklerin dili ve kültürü ile alay etme hakkına sahip olmadığını, İran'daki Türklerin ve diğer etnik grupların Anayasa'nın 15. maddesine göre okullarda kendi dillerinde yazabilmeleri, konuşabilmeleri ve öğrenebilmeleri gerektiğini söylemişti.

Daha yeni başladık!..

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

омюр челикдёнмез, Дикгазете

Seçilmiş Kaynakça

https://www.drpezeshkian.ir/

https://www.tabnak.ir/fa/news/1246860/

https://www.khabaronline.ir/amp/1919716/

https://www.rferl.org/a/iran-pezeshkian-profile-election-winner/33012192.html

https://tr.euronews.com/2024/07/06/iranin-yeni-cumhurbaskani-mesud-pezeskiyan-kimdir

https://x.com/drismailsari/status/1800218912971530468?t=6o3P3F0wEvTmrMEAfI_HwQ&s=19

https://www.google.com/amp/s/www.dikgazete.com/amp/yazi/ankara-nin-kurt-bozkurtlari-makale,3575.html-3575.html

https://anlatilaninotesi.com.tr/20240706/iranin-yeni-cumhurbaskani-turk-kokenli-mesud-pezeskiyan-oldu-1085588294.html

https://www.dikgazete.com/yazi/hizbullah-israil-savasi-dagistan-saldirisi-ve-iran-cumhurbaskanligi-secimleri-hepsi-bir-arada-6974.html

https://www.theguardian.com/commentisfree/article/2024/jun/14/the-guardian-view-on-irans-presidential-election-more-choice-but-little-real-hope-of-change

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez

Ömür Çelikdönmez kimdir?

1965 Nazilli / Aydın doğumlu. İlk orta ve liseyi Isparta’da bitirdi. Isparta Gazeteciler Cemiyeti üyesi olarak, çeşitli gazetelerin (Türkiye, Milli Gazete, Antalya Ekspres vs) Isparta muhabirliğini yaptı. 

Isparta’da neşredilen mahalli gazetelerde haber, yazı ve şiirleri yayımlandı. (Gülkent, Demokrat Isparta, Senirkent Postası vs.) 1984-1985’te Erzurum Atatürk Üniversitesinde Felsefe öğrenimi gördü. 

1985-1993 arası İzmir Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünde okudu ve mezun oldu. 

Isparta’da bir siyasi partinin basın müşavirliğini üstlendi ve parti bülteni (Arkadaş) yayınladı. 

Arkadaş FM radyosunun editörlüğünü yürüttü. 

12 Eylül 1994’te Tunceli iline felsefe öğretmeni olarak atandı. Tunceli’de görev yaptığı iki yılda ‘Gökkuşağı’ isimli kültür sanat edebiyat dergisini yayınladı. Ayrıca ‘Dört Mevsim Tunceli’ konulu fotoğraf sergisi açtı. 

Millî Gazete ve Yeni Şafak’ta yazıları yayınlandı. 

Öze Dönüş, İmza, Rind, Paye, Büşra, Palandöken, Avaz, Teos, Açılım, Vizyon, Mor Taka, İktibas, Teneffüs, Cem, Yeşilay, Türk Yurdu, Senirkent Yükseliş, İzmir merkezli Yurtta Uyanış, Zonguldak'ta yayınlanan Zonkişot ve Yörünge gibi dergilerde yazı ve şiirleri neşredildi. 

1991’de İzmir’de yayınlanan Taşra dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. 

Yine İzmir’de yayımlanan Harman ve Açılım dergilerinin yayın kurulunda yer aldı. Ezcümle Dergisinin sanat danışmanlığını ve yayın yönetmenliğini üstlendi.

‘Milli Sinema’ ile ilgili bir makalesi, TÜRSAK 93 Sinema Yıllığı’na alıntılandı. 

İlk şiir kitabı ‘Mavi Düş’, İzmir’de Teos yayınlarından 1995’te çıktı. 1996-2002 arası Zonguldak İli Devrek İlçesinde görev yaptı. 

Devrek Lisesi ve Devrek İmam Hatip Lisesi’nde felsefe grubu derslerine girdi. 

2000 yılında Devrek Tarihi kitabı, Devrek Ticaret ve Sanayi Odası’nca yayımlandı. 

Devrek Tarihi kitabı, lisans, yüksek lisans ve doktora çalışmalarında kaynak gösterildi, atıfta bulunuldu. 

1996-2002 arası Devrek ve Zonguldak’ta yayınlanan Devrek Vizyon, Teneffüs, Devrek Genç Görüş, Eğerci’nin Sesi, Kuvayı Milliyeciler dergilerinde ayrıca Yeni Devrek, Devrek Eksen, Devrek Turizm Gazetesi, Devrek Paragraf ve Devrek Postası gazetelerinde bölge tarihine yönelik araştırmaları yayınlandı.

Zonguldak'ta yayın yapan yerel TV kanalında “ Tarihimize Yolculuk” başlıklı programı hazırladı ve sundu. 

2002’de 18. Uluslararası Baston ve Kültür Festivali Tanıtım Rehberi’ni hazırlayan ekipte yer aldı. 

Sempozyum ve Bienallere katıldı, bildiriler sundu. 

Eğitim iş kolunda faaliyet gösteren Türk Kamusen'e bağlı Türk Eğitim-sen sendikasının ilçe temsilcisiydi. 

Devrek’te görev yaptığı yıllarda bölge kültürüne ve tarihine katkıları nedeniyle Devrek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce ‘Teşekkür’, İlçe Kaymakamı tarafından ‘Takdir’ belgesi ile ödüllendirildi. 

2003 Ocak’ta Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğine atandı. 

Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın’ın Basın Müşavirliğini yaptı. 

2011’de Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünde görevlendirildi. 

2009’da ‘Efsane Doktor Sadettin Sarı Murat’ kitabı, yine aynı yıl ‘Baston Tarihi / Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabı yayımlandı. ‘Baston Tarihi Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabın, yasal olmayan şekilde telif ücreti ödenmeden Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ‘Bastonlar’ başlığı ile korsan baskısı yapıldı. haberşanlıurfa, akdenizhaber, haberakdeniz.com.tr, www.ahval.net, haberzonguldak2, haber10, timeturk, fikrikadim, kafkassam, dikGAZETE.com ve MHP Erzurum eski Milletvekili Rıza Müftüoğlu'nun sahibi ve genel yayın yönetmeni olduğu Türk Meclisi internet sitesinde, jeopolitik ve jeostrateji konularında yüzlerce makalesi yayınlandı. 

2013-2018 arası Resmi Gazete’nin basıldığı Başbakanlık Basımevi’nde Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri kadrosuyla çalıştı. 

Isparta ili tarihi ve kültürüne yönelik araştırmalar yapan, ilmi toplantı ve geziler düzenleyen Hamideli Derneği’nin genel sekreterliğini üstlendi.

Halen, dikGAZETE.com haber sitesinde araştırma/analiz yazılarını sürdürmektedir.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Serhat 5 ay önce
Tamam türk olsun. Sevindinizmi. Sanki türkiye cumhur başkani seçilmiş türk veya Kürt olması neden bu kadar size sorun oldu. Adam ilk konuşmasinda ne dedi biji Kürdistan biji İran biji krmenşan dedi biz bu adamın ne olduğunu iyi biliyoruz siz sabaha kadar türk kürt Azeri deyin sizinki iddolojik bir takıntıya dönüşmüş. Bize ne demek düşer biliyor musunuz. İran cumhur başkanini seçti kürdü acemi azerisi farsi si hepsi kardeşçe güzel güzel birlikte yaşiyorlar sorunusuz sıkıntısız hayırlı uğurlu olsun demek döşer. Madem siz bu kadar bilgilisiniz bunun kimliğini sorgulayacağiniza kendi ülken olan türkiyeye bir faydan olsun ülke barişina kardeşliğine atıfta bulun kafa tası millliyetcilik duygularını burada türkmüydü kürtmüydü saçmaliğinin üstüne empoze edeceğine sadece iyi reformcu bir lider seçildi demen yeterliydi
Gazanfer Şah 5 ay önce
Sevindirici ve reformist Türk kardeşimiz hakkındaki malumatlar için teşekkürler...
Tebrikler!
Recep Bir
Recep Bir 5 ay önce
Türk bir kimliktir. Hala anlayamadınız gitti. Etnik kimliğinle gurur mu duyarsın ne istersen onu yap. Türkiye’de herkes Türk’dür. İster Kürt kökenli Türk, ister ermeni. Türk’ün buradaki anlamı budur. Ne mutlu Türküm diyene sözünü anlamadıysan daha bu konularda yorum yapmayın.
Serhat
Serhat 5 ay önce
Gazanfer kardeş kürt veya türk olması senin için ne ifade ediyor kardaş. İnsan olmasımı yoksa türk olmasimi. Adam cumhur başkani seçildi an ne dedi haberin varmı. Belliki izlemedin biji kurdistan biji İran biji kırmanşan diye slogan attı. Sen bu slogandan ne gibi birşey çikarttin acaba. Ben sôyliyeyim direk senin Aklına gelen terörist yaftalamasi. Çünki siz kafa tası milliyetçilerinin kafası sadece insanları ötekileştirmeye çalişir bu adam seçildigi an neden biji kurdistan İran kırmanşan dedi cevabını bekliyorum bakalım ne anlamişsin çok sevinmişin ya kürt bir iranlinin iddolojik takıntılarınızla türkleştirilmesine. Kürde tahhammülünüz yok demi. Kürde düşmanca bakmaktan vazgeçin kürt olmasa nefes alamazsınız nefes bu ırkçı tekçi faşist iddoljik takıntılarınızdan sıyrılın bu insanlarla kardeşçe geçinin onlari kaybetmeden senin şu an yaşamiş olduğun ülke kürdün koşulsuzca kardeşlik duygularıyla sizinle kurtuluş savaşinda düşmana karşi bedel vererek sahip oldun kiymetini bil. Yok İran c başkanı türk yok kürt yok Azeri yok acem. Ne fark eder hangi kökene ait olduğu insan ya o yeter