ABD’nin küresel ajandası

Ünver Sel
Ünver Sel
ABD’nin küresel ajandası
09-02-2024

ABD’nin Küresel Ajandası

Waşington’un son dönemdeki faaliyetleri, ABD’nin güvenlik ve insan hakları konusunda uluslararası anlaşmaların uygulanmasından vazgeçtiklerini açıkça gösteriyor.

Waşington’un, sürekli olarak kendi vatandaşlarına çeşitli sorumluluklar yükleyen uluslararası yasal düzenlemelerin sonuçlarından kaçınmaya ve uluslararası alanda yalnızca kendi çıkarlarına ve yükümlülüklerine dayalı hareket etmeye odaklandığı görülüyor.

ABD, tek taraflı sürdürdüğü bu politikaları, yanında bulunan diğer tüm müttefiklerine de dayatma çabası içerisinde.

Öte yandan da Rusya Federasyonu başta olmak üzere birçok egemen devlete karşı da uluslararası anlaşmalara uymadıkları gerekçesiyle abartılı suçlamalarda bulunuyor.

Beyaz Saray, bugüne değin Grenada, Nikaragua, Libya ve Panama’nın işgaliyle bağlantılı olarak uluslararası hukukun ağır ihlalleri konusunda hep sessiz kaldı.

BM Genel Kurulu’nda Amerikalılar, defalarca bu gibi örneklerden dolayı kınandılar. Ancak Waşington, her ne olursa olsun politikalarına devam ediyor.

ABD ile Uluslararası Ceza Mahkemesi arasındaki son dönemdeki karmaşık ilişkileri iyi incelemek gerekiyor.

Dünyanın birçok bölgesinde bulunan oradaki ülkelerin silahlı kuvvetleri ve istihbarat servisleri tarafından yapılan savaş suçlarından kaçmak ve kurtulmak için genelde Roma Tüzüğü’ne atıfta bulunulur.

ABD’nin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden çıkma isteği yine de onların Roma Tüzüğü’nü aktif olarak kullanmalarına engel değil tabii ki.

Çünkü bu noktada Waşington’un kendi çıkarları yararına olan fırsatlar var.

Nitekim geçtiğimiz yılın Temmuz ayında ABD Başkanı Joe Biden, Amerikan hükumetine Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaya ilişkin bir soruşturmada bu yapıyla işbirliği yapılması talimatını verdi.

ABD’nin uluslararası anlaşmaları yeri geldiğinde kendi çıkarları uğruna kah reddetmesi kah uygulaması yeni bir vaka değil.

En bariz örneklerden birisi: 1993 yılında imzalanan Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’dir. ABD, bu sözleşmede tabi olması gereken denetimleri kabul etmedi.

Yine 1968 yılında imzalanan Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’nı ihlal eden Waşington, Almanya, Belçika, Hollanda, İtalya ve ülkemiz Türkiye topraklarına nükleer savaş başlıklarını konuşlandırdı.

Bununla yetinmeyen ABD, NATO içerisinde bulunmayan üçüncül devletleri de nükleer savaşların ortasına çekerek “Ortak Nükleer Görev” olarak adlandırılan nükleer silahların kullanımındaki beceriler ve gelişmeleri takip etmeyi amaçlayan taktik eğitimler düzenliyor.

Uluslararası hukuki normları ve yükümlülükleri göz ardı etmeyi meşru göstermek ve açıkça uluslararası topluma yalan söyleyerek suçlamaları önlemek amacıyla ABD tarafından “Kurallara Dayalı Dünya Düzeni”, dünya çapında hemen hemen her ülkeye dayatılıyor. 

Bu düzende ne BM ne de uluslararası anlaşmaların hiçbirinin hükmü olmayacağını hatırlatmak gerekiyor.

ABD ve müttefiklerinin anlayışına göre küresel uluslararası güvenlik sisteminin mimarisi, bu kuralların kimler için geçerli zorunlu olacağını belirleyecek bir tür “Üst Akıl Kulübü” olmalı.

Haliyle bu kulübün üyeleri de ABD ve baş müttefiklerinden oluşmalı.

Waşington’daki stratejistler, uluslararası barış ve güvenlik alanında böyle bir yol izleyerek, uluslararası hukuk sisteminin dengesini tamamen yok edecek bir politika hedefliyor.

.

Ünver Sel, dikGAZETE.com

-Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı, Uluslararası Rusofili Hareketi Koordinasyon Kurulu Üyesi, Nogay Kalkınma ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı-

Ünver Sel
Ünver Sel

Ünver Sel kimdir? 

Ünver Sel, 26 Eylül 1962 tarihinde Ankara’da doğdu. Ailesi 1936 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çıkardığı bir kararname ile Kırım’dan Anadolu’ya gelmiştir. Kendisi Türkiye’de doğan ilk nesillerdendir.

İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’da tamamlamıştır. Ankara Kocatepe Mimar Kemal Lisesi mezunudur. Yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde tamamlamış ve 1984 yılında mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknoloji Bölümü’nde çalışmıştır. Muhtelif kamu kurumlarında 26 yıl çalışmış, muhtelif birimlerde yöneticilik yapmış ve 2011 yılında emekliye ayrılmıştır.

Ünver Sel, kamusal meslek hayatı süresince Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği, Milli Prodüktivite Merkezi Üyeliği ve Sanayii ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu Üyeliği gibi kamusal görevlerde bulunmuştur.

Gençlik yılları itibariyle 1978 yılından günümüze, başta Kırım Tatar Türkleri olmak üzere genel Türklük ile ilgili alanlarda çalışmalar yapmıştır. Yayınlanmış kitapları, birçok gazete ve dergilerde makaleleri bulunmaktadır. Ulusal ve uluslararası çok sayıda toplantı, konferans, panel ve sempozyumlara konuşmacı olarak katılmıştır. Görüntülü ve sözlü basın kuruluşlarında programlarda yer almıştır.

Ünver Sel, uzun bir dönem Milliyetçi Hareket Partisi bünyesinde ARGE çalışmaları çerçevesinde oluşturulan Türk Dünya Danışma Kurulu’nda yönetici olarak görev almıştır. Bu kurul çalışmaları çerçevesinde Türk Dünyası’na yönelik rapor ve görüşlerin hazırlanması işlerinde çalışmıştır.

Ünver Sel; halen Türkiye’de Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı, Dünya Kazak Kalkınma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, Nogay Kalkınma ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, Vietnam Eğitim ve Dostluk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Sosyal, Kültürel ve Ticaret Organizasyonu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır.

Ünver Sel, Türkiye dışında merkezi Kırım Cumhuriyeti Yalta şehrinde bulunan Uluslararası Kırım Dostları Kulübü Başkan Yardımcısı ve Türkiye Başkanıdır. Merkezi Rusya Federasyonu başkenti Moskova’da bulunan Uluslararası Rusya Dostları Rusofil Hareketi Genel İdare Kurulu Üyesi ve Türkiye Başkanıdır.

Ünver Sel, halen Rusya Federasyonu Moskova Devlet Üniversitesi’ne bağlı Kırım Cumhuriyeti Vernadsky Üniversitesi’nde Türkiye-Rusya-Kırım ilişkileri üzerine doktora eğitimi çalışması yapmaktadır. Kırım Cumhuriyeti Parlamentosu Etnik Halklar ve Diplomatik İlişkiler Komitesi çerçevesinde kamusal sivil diplomasi alanında uluslararası toplantı ve görüşmelere katılmaktadır.

Ünver Sel’e Yalta Uluslararası Barış Vakfı tarafından “Dünya Barış Elçisi Madalyası”, Kırım Cumhuriyeti Karadeniz Dostluk, Kültür ve Ekonomik İşbirliği Derneği tarafından “Karadeniz Dostluk Madalyası”, Kırım Cumhuriyeti Parlamentosu tarafından “İsmail Gaspirinsky Madalyası”, Rusya Federasyonu Devlet “Kırım 10. Yıl Madalyası” ve Rusya Federasyonu Saha Yakutistan Cumhuriyeti “Devlet 2024 Aile Birliği Madalyası ve Nişanı” verilmiştir.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?