23 Nisan’da Ali Babacan’a İngiliz çengeli!

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez
23 Nisan’da Ali Babacan’a İngiliz çengeli!
29-04-2019

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın kutlandığı gün, öğleden sonra İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi "Fenerbahçeli" Sir Dominick Chilcott; İstanbul Yolu üzeri 17. Km’de Şehit Osman Avcı Mahallesi, 2672 Cadde No:1, 06820 Etimesgut/Ankara adresinde bulunan bir iş yerine, makam aracı ve şoförüyle birlikte ziyaret gerçekleştirdi. 

Gittiği adresteki iş yerinin ismi ne biliyor musunuz? Ali Babacan Tekstil San.Tic.AŞ.

Sir Dominick Chilcott o gün orada;  22, 23 ve 24. Dönemde Ankara Milletvekili seçilen, 58 ve 59. Hükümetlerde Devlet Bakanlığı görevini yürüten, Avrupa Birliği ile müzakereleri yürütmek üzere “Başmüzakereci” olarak atanan, 60. Hükümette Dışişleri Bakanı olarak görev yapan, Hükümette yapılan değişiklik sonrasında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev alan ve 61 ve 62. Hükümette Başbakan Yardımcılığı görevlerinde bulunan Ali Babacan ile görüştü.

Görüşmenin gözlerden ırak bir mekânda, Ali Babacan ailesine ait işletmede gerçekleşmesi, İngiliz Büyükelçi’nin yalnız takılması, işletme garajında sadece Ali Babacan’a tahsisli resmi aracın bulunması dikkat çekti.

Herhalde koskoca Büyükelçi; Ali Babacan Tekstil San.Tic.AŞ’ e yorgan yatak yastık kılıfı bakmaya gitmemiştir. Belki sorulursa böyle cevap vermesi kuvvetle muhtemel. 

Sir Dominick Chilcott ve Ali Babacan ne konuştu?

Görüşmenin gerçekleştiği gün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm Türkiye’de ve yurt dışı temsilciliklerinde coşkuyla kutlandı.  

Ancak ne Sir Dominick Chilcott ne de İngiliz Büyükelçiliği sosyal medya hesaplarından Türk milletinin bu bayramı hakkında hiçbir kutlama mesajı yayınlamadı. 

Sir Dominick Chilcott, 23 Nisan Salı Günü, İstanbul Yolu üzeri 17. Km’de Ali Babacan’la görüştükten sonra saat beş gibi, “Twitter” hesabından  köpeği Orby’e yazdığı doğum günü mesajını paylaştı.  

Tesadüfe bakın ki, Sir Dominick Chilcott’ın köpeği Orby’nin aklına kendine ait bir hesap açmak, sahibinin Ali Babacan’la buluştuğu gün gelmişti.

Orby The Dog mesajında diyor ki; “Bugün benim doğum günüm. Shakespeare ile aynı gün! Venedik Taciri’nden şu alıntıyı severim: Yok yere bana köpek dedin, madem ben bir köpeğim, dişlerimden kork. Aslında o kadar da korkutucu değilim. Daha ziyade, Tanrı'nın yarattıklarından “insanın en iyi dostu” kategorisindeyim”

Orby, kime kafayı taktı ki ısırmaktan söz ediyor?

Türkiye’deki maskeli baloda Venedik Taciri kıyafetine giren kim? 

Orby’in mesajında geçen ‘Venedik Taciri’ karakterinde sembolize edilen kim? Shakespeare’e gönderme yapıldığı gibi onun “Venedik Taciri” isimli yapıtına da gönderme var.

Venedik taciri Antonio, arkadaşı Bassanio için, tefeci Yahudi Shylock’tan borç para alır. Shylock mesleği ve etnik kökeni yüzünden kendisini aşağılayan Antonio’ya faiz yerine ilginç bir koşul öne sürer; vadesi geçerse, borcuna karşılık, vücudundan yarım kilo et kesilecektir. Bassanio, alınan para ile, Belmont’taki zengin Portia ile evlenir. Gemileri kaza geçiren Antonio tüm servetini yitirir ve vadesi geldiğinde borcunu ödeyemez.” 

Türkiye’de “Venedik Taciri” kim? Kimden borç aldı? Borcunun türü ne? Neden bir yerinin kesilmesinden söz ediliyor? Bu üstü örtülü mesaj kime?

Oyun içinde oyun mesaj içinde mesaj…

Sir Dominick Chilcott’ın elçilik hesabından ayrıca kendi adına -@DChilcottFCO- kullandığı sosyal medya hesabı da mevcut. 

Dominick Chilcott’ın edebiyatla arasının iyi olduğu kesin. Zaten eşi de edebiyat tutkunu. 

Oxford Üniversitesi’nde Dominick Chilcott Felsefe ve Teoloji eşi Jane Chilcott ise İngiliz Edebiyatı okurken tanışmışlar.  

Belki bu twittleri, büyükelçi adına eşi atıyor olabilir mi? 

Sir Dominick Chilcott’ın kendisi gibi köpeği de entel dantel. Büyükelçi, “fabl” üzerinden bir şeyler anlatmaya çalışıyor. 

Biliyorsunuz “Fabl”;  sonunda ders verme amacı güden, güldüren, düşündüren ve genellikle manzum öykülerdir. İnsana ait bir özelliğin insan dışında bir varlığa verilmesidir. 

Fabl”ların kahramanları genellikle hayvanlardır. Ama bu hayvanlar insanlar gibi düşünür, konuşur ve insanlar gibi davranır.

Sir Dominick Chilcott’ın fabl kahramanı da köpeği Orby

Sanki Türkler işi gücü bırakmış, İngiliz köpeklerini takip ediyor. Gerçi İngiliz köpeklerine hayran (dogfili) bir kesim olduğu doğru.

Allah var! İngilizler’in de literatüre geçmiş cins köpekleri dünyaca ünlü. Anlayan anladı. 

Sir; Orby ile ilgili paylaşımında diyor ki, “Hayat sürprizlerle dolu. Köpeğim kendi Twitter hesabını açmış. Sanırım bu durum evimizde bazı tartışmalara yol açacak. Ama bugün doğum günü olduğu için, ona iyi şanslar diliyorum.

Akla takılan bazı sorular ve cevapları…

Madem fabl ortak dil, buradan yürüyelim. 

Sanki rüya tabiri gibi. 

"Köpek" kim? 

Hesabı ne? 

"Ev" neresi?

"Kim" tartışıyor?

Doğum günü” neyi anlatıyor?

Ev”, Kraliçe’nin ülkesi Britanya.

Hesap” Türkiye’deki projeler.  

Köpek; kendi ifadesi ile İngiliz insanların gerçek dostu, yerli işbirlikçiler.  

Doğum günü” herhalde bir parti falan sanırım yani doğum günü partisi. Siyasi parti olacak değil ya?

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez

Ömür Çelikdönmez kimdir?

1965 Nazilli / Aydın doğumlu. İlk orta ve liseyi Isparta’da bitirdi. Isparta Gazeteciler Cemiyeti üyesi olarak, çeşitli gazetelerin (Türkiye, Milli Gazete, Antalya Ekspres vs) Isparta muhabirliğini yaptı. 

Isparta’da neşredilen mahalli gazetelerde haber, yazı ve şiirleri yayımlandı. (Gülkent, Demokrat Isparta, Senirkent Postası vs.) 1984-1985’te Erzurum Atatürk Üniversitesinde Felsefe öğrenimi gördü. 

1985-1993 arası İzmir Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünde okudu ve mezun oldu. 

Isparta’da bir siyasi partinin basın müşavirliğini üstlendi ve parti bülteni (Arkadaş) yayınladı. 

Arkadaş FM radyosunun editörlüğünü yürüttü. 

12 Eylül 1994’te Tunceli iline felsefe öğretmeni olarak atandı. Tunceli’de görev yaptığı iki yılda ‘Gökkuşağı’ isimli kültür sanat edebiyat dergisini yayınladı. Ayrıca ‘Dört Mevsim Tunceli’ konulu fotoğraf sergisi açtı. 

Millî Gazete ve Yeni Şafak’ta yazıları yayınlandı. 

Öze Dönüş, İmza, Rind, Paye, Büşra, Palandöken, Avaz, Teos, Açılım, Vizyon, Mor Taka, İktibas, Teneffüs, Cem, Yeşilay, Türk Yurdu, Senirkent Yükseliş, İzmir merkezli Yurtta Uyanış, Zonguldak'ta yayınlanan Zonkişot ve Yörünge gibi dergilerde yazı ve şiirleri neşredildi. 

1991’de İzmir’de yayınlanan Taşra dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. 

Yine İzmir’de yayımlanan Harman ve Açılım dergilerinin yayın kurulunda yer aldı. Ezcümle Dergisinin sanat danışmanlığını ve yayın yönetmenliğini üstlendi.

‘Milli Sinema’ ile ilgili bir makalesi, TÜRSAK 93 Sinema Yıllığı’na alıntılandı. 

İlk şiir kitabı ‘Mavi Düş’, İzmir’de Teos yayınlarından 1995’te çıktı. 1996-2002 arası Zonguldak İli Devrek İlçesinde görev yaptı. 

Devrek Lisesi ve Devrek İmam Hatip Lisesi’nde felsefe grubu derslerine girdi. 

2000 yılında Devrek Tarihi kitabı, Devrek Ticaret ve Sanayi Odası’nca yayımlandı. 

Devrek Tarihi kitabı, lisans, yüksek lisans ve doktora çalışmalarında kaynak gösterildi, atıfta bulunuldu. 

1996-2002 arası Devrek ve Zonguldak’ta yayınlanan Devrek Vizyon, Teneffüs, Devrek Genç Görüş, Eğerci’nin Sesi, Kuvayı Milliyeciler dergilerinde ayrıca Yeni Devrek, Devrek Eksen, Devrek Turizm Gazetesi, Devrek Paragraf ve Devrek Postası gazetelerinde bölge tarihine yönelik araştırmaları yayınlandı.

Zonguldak'ta yayın yapan yerel TV kanalında “ Tarihimize Yolculuk” başlıklı programı hazırladı ve sundu. 

2002’de 18. Uluslararası Baston ve Kültür Festivali Tanıtım Rehberi’ni hazırlayan ekipte yer aldı. 

Sempozyum ve Bienallere katıldı, bildiriler sundu. 

Eğitim iş kolunda faaliyet gösteren Türk Kamusen'e bağlı Türk Eğitim-sen sendikasının ilçe temsilcisiydi. 

Devrek’te görev yaptığı yıllarda bölge kültürüne ve tarihine katkıları nedeniyle Devrek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce ‘Teşekkür’, İlçe Kaymakamı tarafından ‘Takdir’ belgesi ile ödüllendirildi. 

2003 Ocak’ta Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğine atandı. 

Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın’ın Basın Müşavirliğini yaptı. 

2011’de Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünde görevlendirildi. 

2009’da ‘Efsane Doktor Sadettin Sarı Murat’ kitabı, yine aynı yıl ‘Baston Tarihi / Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabı yayımlandı. ‘Baston Tarihi Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabın, yasal olmayan şekilde telif ücreti ödenmeden Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ‘Bastonlar’ başlığı ile korsan baskısı yapıldı. haberşanlıurfa, akdenizhaber, haberakdeniz.com.tr, www.ahval.net, haberzonguldak2, haber10, timeturk, fikrikadim, kafkassam, dikGAZETE.com ve MHP Erzurum eski Milletvekili Rıza Müftüoğlu'nun sahibi ve genel yayın yönetmeni olduğu Türk Meclisi internet sitesinde, jeopolitik ve jeostrateji konularında yüzlerce makalesi yayınlandı. 

2013-2018 arası Resmi Gazete’nin basıldığı Başbakanlık Basımevi’nde Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri kadrosuyla çalıştı. 

Isparta ili tarihi ve kültürüne yönelik araştırmalar yapan, ilmi toplantı ve geziler düzenleyen Hamideli Derneği’nin genel sekreterliğini üstlendi.

Halen, dikGAZETE.com haber sitesinde araştırma/analiz yazılarını sürdürmektedir.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Carlos 6 yıl önce
Müthiş bir yazı başka yerde yok takibe devam
Baran Laşer 6 yıl önce
Neler oluyor hayatta dedektif misin anlayamadım gitti. Polisiye roman tadında ilginç bir analiz
Rana 6 yıl önce
Fevkalade analizler üstad.. Yüreğinize sağlık..