Genel

Zorunlu arabuluculukta anlaşma sayısı 26 bine yaklaştı

İşçi ve işveren uyuşmazlıklarında zorunlu hale getirilen arabuluculuk uygulamasında 25 bin 944 uyuşmazlıkta anlaşma sağlandı.

Zorunlu arabuluculukta anlaşma sayısı 26 bine yaklaştı
21-04-2018 15:15

ANKARA (AA) - Ä°ÅŸçi ile iÅŸveren uyuÅŸmazlıklarında 1 Ocak itibarıyla zorunlu hale getirilen arabuluculuk uygulamasında bugüne kadar 25 bin 944 uyuÅŸmazlık, tarafların görüÅŸmeleri sonucu çözüme kavuÅŸturuldu.

AA muhabirinin Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire BaÅŸkanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Ä°ÅŸ Mahkemeleri Kanunu'nun TBMM'de kabul edilerek, yürürlüÄŸe girmesinin ardından iÅŸçi ile iÅŸveren uyuÅŸmazlıklarında dava açmadan önce zorunlu hale getirilen arabuluculuk uygulaması 1 Ocak'ta baÅŸladı.

Adliyelerde kurulan 108 arabuluculuk bürosu ve büroların bulunmadığı yerlerde de sulh hukuk mahkemelerinin yazı iÅŸleri müdürlükleri tarafından ücretsiz olarak baÅŸvuruların alınması sürecine geçildi.

Ä°ÅŸ uyuÅŸmazlığındaki arabuluculuk uygulaması kapsamında bugüne kadar 92 bin 443 baÅŸvuru yapıldı. Müracaatların incelenmesinin ardından görevlendirilen arabulucular, tarafları görüÅŸmelere çağırdı.

Uygulamanın baÅŸlamasının ardından yaklaşık 80 günlük süreçte arabulucuya giden 25 bin 944 uyuÅŸmazlık, tarafların uzlaÅŸmasıyla çözüldü.

UyuÅŸmazlıklardan 13 bin 390'ında ise iÅŸçi ve iÅŸveren anlaÅŸamadı. Böylece uygulama kapsamında arabuluculukta yüzde 66 oranında baÅŸarı yakalandı.

Ä°ÅŸçi ve iÅŸverenler tarafından arabulucuya taşınan uyuÅŸmazlıklarda taraflar, en fazla 3 günde anlaÅŸtı.

Uzun mahkeme süreçlerinin yerine kısa sürede uyuÅŸmazlığın çözüme kavuÅŸturulmasının amaçlandığı uygulama kapsamında bazı iÅŸçi ve iÅŸverenler, ilk 3 saatte yapılan görüÅŸmelerin ardından uzlaÅŸtı.

DiÄŸer 53 bin 109 uyuÅŸmazlıkla ilgili ise arabuluculuk görüÅŸme ve iÅŸlemleri sürüyor.

Dava sayısı düÅŸtü

Öte yandan, arabuluculuk uygulaması, iÅŸ uyuÅŸmazlıklarında mahkemelere açılan dava sayısını da düÅŸürdü.

Ä°ÅŸ uyuÅŸmazlığı kapsamında geçen yılın ilk 80 gününde iÅŸ mahkemelerinde 98 bin dava açıldı. Bu yıl arabuluculuk görüÅŸmelerinin ardından anlaÅŸma saÄŸlanamaması üzerine açılan dava sayısı 12 bin 455 oldu. Böylece açılan dava sayısı yüzde 88 oranında azaldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER