Çevre-Hayat

Zile halısı 'minyatür'ü ile geleceğe aktarılıyor

Seri üretim yapılan makine halıları nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Zile halısı, küçültülerek minyatür haline getirildi ve hediyelik eşyası oldu.

Zile halısı 'minyatür'ü ile geleceğe aktarılıyor
21-12-2017 15:37

TOKAT - Ekber Türkoğlu

Seri üretim yapılan makine halıları nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Zile halısı, küçültülerek minyatür haline getirildi ve hediyelik eşyası oldu.

Danişmendliler döneminde altın çağını yaşayan, kök boya ile ipek ve yünden yapılan Zile halısının ünü tüm bölgeye yayılmıştı.

Onlarca renk kullanılan Zile halıları, 1, 2, 3 ve 6 metrekare ebatlarında dokunuyordu. Geçmiş yıllarda yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da ilgi gören Zile halısı, yüzyıllarca ev kadınları tarafından üretildi.

Bugün çok az kişi tarafından üretilen ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan Zile halısının geleceğe aktarılması için farklı kullanım alanları geliştirildi.

Günün rekabet koşullarına ayak uyduramayan Zile halısı, çeşitli desenlerle minyatür hale getirildi. Halk Eğitim Merkezinde açılan minyatür halı atölyesinde ev hanımlarına, eski Zile halılarının minyatürlerinin dokunması öğretiliyor.

Kursta 30x30 ebatında minyatür Zile halısını dokumayı öğrenen kursiyerler, tablo, anahtarlık şeklinde hediyelik eşyalar da yapıyor, halıya resim işliyor.

"Geleneğimizin yok olmaması için projeyi geliştirdik"

Kurs öğreticisi Ayşe Eryılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Isparta'ya giderek minyatür halı dokuma kursu aldığını söyledi.

Daha sonra memleketi Zile'ye döndüğünü belirten Eryılmaz, bugün pek fazla rağbet olmayan Zile halısını minyatüre dönüştürerek canlandırmak istediğini aktardı.

Bu amaçla Halk Eğitim Merkezinde "Minyatür Zile halısı kursu" açtıklarını anlatan Eryılmaz, "Halı dokuma geleneğimizi yaşatmaya çalışıyoruz. İŞKUR destekli kursumuzu eylül ayında açtık. 5 ev kadınının katıldığı kursumuz 6 ay sürecek." dedi.

Ürettikleri minyatür halıları Halk Eğitim Merkezinin mağazasında satışa sunduklarını dile getiren Eryılmaz, "Zile, Osmanlı döneminde halıcılık sektöründe önemli yerlerden biriydi. Zile halıları, gerek dokuma tekniği, gerekse kök boyası ve motifleri bakımından çok değerlidir. Bugün orijinal bir Zile halısının fiyatı 70-100 bin dolar civarındadır. Biz de halı geleneğimizin yok olmaması için minyatür halı dokuma projesini geliştirdik. Minyatür halıların tanesi 100 ila 150 lira arasında alıcı buluyor." ifadelerini kullandı.

Eryılmaz, ayrıca plaket, tablo, anahtarlık şeklinde hediyelik ürünler yaptıklarına dikkati çekerek, özel sipariş de aldıklarını kaydetti.

Bir minyatür halının yaklaşık 1 haftada dokunduğunu belirten Eryılmaz, "Minyatür halılarımıza isteğe göre logo yapıyoruz, isim yazıyoruz. Oldukça talep var. Şu an için talebi yetiştirebiliyoruz. Talebin artması halinde yeni kurslar düzenleyebiliriz." diye konuştu.

Şirin Arığman da kursa ev bütçelerine katkı sağlamak amacıyla katıldığını vurgulayarak Zile halısını geleceğe aktarabilmek adına önemli bir iş yaptıklarını dile getirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER