Ekonomi

Zeybekci'den Türk müteahhitlerin Libya'daki sorunlarına ilişkin açıklama

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk müteahhitlerin Libya'daki sorunlarına ilişkin, "Libya hükümeti ile oturacağız, öncelikle biten işleri temizleyeceğiz, ardından hemen bitirilebilecek işlerle ilgili çok hızlı ne yapılabileceğine bakacağız." dedi.

Zeybekci'den Türk müteahhitlerin Libya'daki sorunlarına ilişkin açıklama
24-02-2018 21:57

Ä°STANBUL (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk müteahhitlerin Libya'daki sorunlarına iliÅŸkin, "Libya hükümeti ile oturacağız, öncelikle biten iÅŸleri temizleyeceÄŸiz, ardından hemen bitirilebilecek iÅŸlerle ilgili çok hızlı ne yapılabileceÄŸine bakacağız. Bunu Libya hükümeti yapacak ve Libya hükümeti önceliklerini belirleyecek. Kendi öncelik sıralamasını yapacak. Biz de bu sıralamaya göre elimizden gelen ne varsa yapacağız." dedi.

Zeybekci, Libya-Türkiye Yatırım ve Kalkınma Konferansı'nda yaptığı konuÅŸmada, bugün dünyanın ikinci en büyük müteahhitlik sektörüne sahip Türkiye'nin yurt dışında ilk projelerine Libya ile baÅŸladığını hatırlatarak, bu durumun Libya'ya karşı bir vefa borcunu da beraberinde getirdiÄŸini söyledi.

Bu sektörün dışında da iki ülke arasında önemli kültürel birlik ve ortak tarih bulunduÄŸunu ifade eden Zeybekci, Libya ile Türkiye'nin iliÅŸkilerinin ortak paydalar etrafında görülmesi ve geleceÄŸin bu ÅŸekilde planlanması gerektiÄŸini kaydetti.

Zeybekci, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:

"Libya ile Türkiye birbirini tamamlayan, birbirine rakip olması asla mümkün olmayan iki ülke. Biz birbirimizin derdine çare olabiliriz. Türkiye'nin bugün geldiÄŸi noktaya bakacak olursak, bütün bunları birçok olumsuzluÄŸa raÄŸmen baÅŸarabilen bir ülkeyiz. 2016 yılındaki ihanet, iÅŸgal giriÅŸimine, etrafımızdaki ateÅŸ çemberine, dünyanın her yerindeki durmak bilmeyen algı operasyonuna ve son dönemde ülke olarak kendi güvenliÄŸimizi garanti altına almak için askeri müdahale yapmak zorunda olduÄŸumuz çevrelerdeki yaÅŸadığımız atmosfere raÄŸmen ÅŸu an dünyanın en hızlı ve nitelikli büyüyen ülkesindeyiz.

Türkiye olarak ilk 3 çeyrekteki büyümemizin yarısından fazlasını özel sektör yatırımları ve ihracata dayalı büyüme olarak gerçekleÅŸtiren bir ülkedeyiz. Libya'nın hemen yanındaki bir komÅŸuda, sanayi sektöründe yaklaşık 5 milyar dolarlık yatırım yapabilen özel sektör sermayelerinin olduÄŸu bir ülkedeyiz ÅŸu an... Cezayir'den bahsediyorum, eminim Libya'da da yapabileceÄŸimiz çok ÅŸey var."

Ä°slam coÄŸrafyasında düÅŸmanlıkların bitmesini istediÄŸini dile getiren Zeybekci, coÄŸrafyanın üzerinden hain fitne ellerin bir an önce çekilmesi temennisinde bulundu.

"2017 yılında Libya ile ilgili bir canlanma yaşandı"

Nihat Zeybekci, Türk müteahhitlerin Libya'da yaÅŸadığı sorunlara dikkati çekerek, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:

"BitmiÅŸ, hak ediÅŸi gerçekleÅŸmiÅŸ projelerin ödemesinin yapılmadığını biliyoruz. Bitme noktasına gelmiÅŸ projeler var. Bunların müteahhitlerinin oradaki zor durumunu, maÄŸduriyetlerini biliyoruz. Ya da çok büyük projeler baÅŸlanmış, henüz bir noktaya gelememiÅŸ, güvenlik sebebiyle de terk edilmiÅŸ, bunları da biliyoruz. Birçok ÅŸirketimizin verdikleri teminat mektuplarının, 7-8 seneden beri komisyonlarını ödedikleri için de çok büyük maliyetlere katlandıklarını da biliyoruz. Aldığımız bir karar var, Libya hükümeti ile oturacağız, öncelikle biten iÅŸleri temizleyeceÄŸiz, ardından hemen bitirilebilecek iÅŸlerle ilgili çok hızlı ne yapılabileceÄŸine bakacağız. Bunu Libya hükümeti yapacak ve Libya hükümeti önceliklerini belirleyecek. Kendi öncelik sıralamasını yapacak. Biz de bu sıralamaya göre elimizden gelen ne varsa yapacağız."

Libya'nın yeniden imarı ile ilgili hak ettiÄŸi potansiyeline hitap eden yürüyüÅŸe baÅŸlayacağına olan inancını dile getiren Zeybekci, 2017 yılında Libya ile ilgili bir canlanma yaÅŸandığını söyledi. Bu yükseliÅŸi memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Zeybekci, Libya'daki Türk BüyükelçiliÄŸi'nin de güçlü ÅŸekilde varlığını ve çalışmalarını sürdürdüÄŸünü kaydetti.

"Bu israftır, israf haramdır"

Ekonomi Bakanı Zeybekci, önümüzdeki dönemde 3 konu üzerinde yoÄŸunlaşılacağını belirterek, ÅŸöyle devam etti:

"Kesin kabuller, bizim için en öncelikli konu... Ayrıca, kesintilerin çözülmesi konusu... Libya ile Türkiye arasında yapılan iÅŸlerde verilen teminat mektuplarında, Avrupalı bir bankanın bunu onaylaması veya onun garantisinde olmasını kabul edemiyorum. Bu anlaşılabilir ve kabul edilebilir deÄŸil. Dünyanın 13'üncü büyük ekonomisi olan Türkiye'nin Eximbank'ı, sadece yönetim kurulunun imzasıyla dünyadan 40 milyar dolar uygun ÅŸartlarla borçlanabilecek, diÄŸer yandan Türkiye'nin verdiÄŸi teminat mektuplarını Eximbank'ın beÅŸte biri etmeyen bir banka garanti verecek. Hadi canım, öyle ÅŸey mi olur? Bunu aklınıza kim düÅŸürdü, bilmiyorum. Sizden özellikle istirham ediyorum; gelin bizim müteahhitlerimizin bu teminat mektuplarını, gerekiyorsa Hazine garantisiyle, gerekiyorsa Eximbank olarak biz verelim. Birileri gelmiÅŸ, sadece teminat mektubuna garanti verdi, ismini koydu diye yüzde 2 alıyor. Bu israftır, israf haramdır. Bir an önce bunu düzelteceÄŸimizi bekliyorum."

Müteahhitlik firmaları ile iÅŸveren kuruluÅŸların bir an önce görüÅŸtürülmesi gerektiÄŸini vurgulayan Zeybekci, Türk ÅŸirketlerin gidip projelerini bitirmesi için Libya hükümetinin çaÄŸrıda bulunması, böylelikle güvenlik meselesinin de çözüme kavuÅŸturulabileceÄŸini söyledi.

Muhabir: Eda Fatma Topçu

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER