Ekonomi

Yüzyıllık meslek unutuluyor

Yüzyıllardır Türk kültürünün bir parçası olan kalaycılık, şehirlerde sayıları birkaç taneyi geçmezken, çırak yetişmediği için mesleğin yakın zamanda hiç icra edilmeyeceği söylendi.Tarihçesi milattan önce 3000’li yıllara dayanan kalay, bunca senedir insanl

Yüzyıllık meslek unutuluyor
01-08-2015 18:33

Yüzyıllardır Türk kültürünün bir parçası olan kalaycılık, şehirlerde sayıları birkaç taneyi geçmezken, çırak yetişmediği için mesleğin yakın zamanda hiç icra edilmeyeceği söylendi.

Tarihçesi milattan önce 3000’li yıllara dayanan kalay, bunca senedir insanlığa gelir sağlayan bir meslek iken günümüzde yok olmaya yüz tutuyor. Bakır mutfak eşyaları, üzerindeki kaplamanın soyulmasıyla birlikte zehir saçtığından dolayı kalaylanmak zorunda kalıyor. Artık günümüzde gelişen teknoloji ile kalaycılık artık unutulmaya yüz tutuluyor.

Gaziantep’te ender olan kalaycı ustaları bu durumdan şikayetçi. Artık ender olarak görülen kalaycılıkta esnaf, genç nesil kalaycı bulamadıkları için durumdan üzgün olduğunu dile getirdi. İşyeri sahibi Mehmet Ali Bağcı, kalaycılığı yapacak neslin bittiğini ve çırak yetişmediğini söyledi. Şu anda piyasada 2 tane kalfalarının olduğunu belirten Bağcı, çırakların 1950 ve 1952 doğumlu olduğunu söyledi. Gaziantep’te yaklaşık 9 kalaycı dükkanının olduğunu vurgulayan Bağcı, “Doğru dürüst 4 tane kalfa yetişiyor” dedi. Bağcı, “Kimse çırağını kalaycılığa koymuyor. Nesli bitmiş olduğu için, ilerisi olmadığı için. Biz dahi kimseye ‘gel burada kalaycılık yap’ diyemiyoruz; çünkü bitmiş, ilerisi olmadığı için. Biz burada çalışan işçiyi sigortalı gösteremiyoruz. Çünkü yarının garantisi yok ki. O yüzde çocuğun bu işi yapmaya yüzü yoktur. Mesleğin ömrü uzar yaptığın sürece. O yüzden turistik imalatları var bakırcıların. O yüzden 10-15 yıl olabilir ömrü. Haliyle üzülürsün; çünkü mesleğimizin nesli bitiyor, çırak yetişmiyor” dedi.

“130 KİŞİDEN 7 KİŞİ KALDIK

45 yıldır bu iş için yüreğini ortaya koyan Gaziantep’in meşhur kalaycı ustası Hüseyin Ayıklı ise 130 kişiden 7 kişi kaldıklarının altını çizdi. Ayıklı, “Eleman yetişir de bu işe heves eden kalmadı. Devletimiz de bakırcıya bunu yetiştirin diyor, fakat yetişen insan yok, yetişen gençlerimiz kalmadı. Kalmayınca bizim burada da adam yok. Hem kaynatıyoruz, yıkıyoruz, temizliyoruz, her şeyini biz yapıyoruz, onu teslim ediyoruz” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER