Çevre-Hayat

Yüzlerce yıllık gelenek Türk kahvesi Ege’nin karşı yakasında da sohbetlerin 'baş tacı'

500 yıllık tarihe sahip Türk kahvesi, Ege’nin iki yakasında da keyifli sohbetlerin "baş tacı" olmaya devam ediyor.

Yüzlerce yıllık gelenek Türk kahvesi Ege’nin karşı yakasında da sohbetlerin 'baş tacı'
01-10-2021 15:41
Atina

Her yıl 1 Ekim'de "Dünya Kahve Günü" kapsamında kahve tüketimini teşvik etmek ve bu kültürün zenginliğini farklı ülkelerdeki insanlara duyurmak için etkinlikler düzenleniyor. Kahve yetiştiricilerine destek amacı da taşıyan etkinlikler, farklı coğrafyaların halkları arasında kültürel etkileşimin artmasına da yardımcı oluyor.

Yunanistan’da "Yunan kahvesi" olarak bilinen, cezvede, kısık ateÅŸte, bol köpüklü ÅŸekilde piÅŸirilen Türk kahvesi, asırlardır Anadolu’dan Balkanlar'a kadar uzanan geniÅŸ bir coÄŸrafyada günlük rutinlerin ayrılmaz bir parçası konumunda.

Kahvenin kokusu, Ä°stanbul’dan Atina’ya göçen Ä°stanbullu Rumların yoÄŸun olarak yaÅŸadığı Palaio Faliro semtindeki kafelerde de sık sık duyuluyor.

Ä°stanbul'un Kadıköy ilçesindeki Moda semtinden 1990’da Palaio Faliro’ya taşınan Stavros Kaloyannis ve Lena Kaloyannis çifti, Türk kahvesinin tadını da "Ä°stanbul'u hatırlatan" kokusunu da unutamayanlardan.

Stavros Kaloyannis, AA muhabirine Ä°stanbul’daki evlerinde güne sabah kahvesi ile baÅŸladıklarını, Moda’da, Emirgan’da içtikleri kahvenin kokusunu hala unutamadıklarını anlattı.

"Kahvenin makbulü kaymaklısıydı"

“Ya sobanın üzerine koyardık cezveyi ya da mangalda küllerin içine. Söylediklerine göre en güzel kahve közde piÅŸen kahveydi, kaymaklı da olurdu. Kahvenin makbulü de kaymaklısıydı.” diyen Kaloyannis, kahvenin o dönem sosyalleÅŸme için de önemli bir araç olduÄŸuna dikkati çekti.

Kaloyannis, Türk kahvesinin kendileri için günlük hayatın ayrılmaz bir parçası olduğunun altını çizerek, şunları ifade etti:

"Hem evde hem kahvelerde, Moda’daki çay bahçesinde, Emirgan’da kahve içerdik. Annem, dedem hep kahve içerlerdi. Kulüplere giderdik, cemiyetlere giderdik. Orada bir tavla oynardık, kahvesine. Kahve içerdik. Hanımlar birbirlerini kahveye davet ederlerdi, fala bakarlardı. BaÅŸka bir güzelliÄŸi vardı o kahvenin, daha bir romantikti. Bir kere her akÅŸam bilhassa kadınlar, kapının önüne çıkarlardı mahallerde, hepsinin ellerinde kahve olurdu. Yanında belki bir bisküvi falan vardı. Onlar da otururlardı, sohbetlerini yaparlardı."

"Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır." atasözünü anımsatan Kaloyannis, bir dönem Ä°stanbul’da birlikte kahve içtiÄŸi dostlarını da özlemle andığının altını çizdi.

Kaloyannis, askerliğini yedek subay olarak yaptığını aktararak, "Anadolu'da, orada bile bana ikram edilen kahvelerin tadı ve hatırı, o arkadaşlar halen aklımda." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER