Sağlık

Yüz, çene ve diş bozukluklarına çözüm 'Ortognatik Çene Cerrahisi'

Dentapolitan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Çene Cerrahisi ve İmplantoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Tek, Ortognatik Çene Cerrahisi ile kusursuz yüz yapısına sahip olunabileceğini söyledi.

Yüz, çene ve diş bozukluklarına çözüm 'Ortognatik Çene Cerrahisi'
05-02-2016 05:02

Dentapolitan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Çene Cerrahisi ve İmplantoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Tek, Ortognatik Çene Cerrahisini, kişilerin yüz, çene ve dişlerinin düzgün yapıda olması için yapılan cerrahi tedavi yöntemi olarak tanımlayarak “Diş, çene ve yüz yapısındaki bozuklukların sadece tel tedavisi işlemiyle düzeltilemediği durumlarda Ortognatik Çene Cerrahisine gereksinim duyulmaktadır” dedi.

Ortodontik tedavi ile dişler ve çene dokularının birbirleriyle olan bozuk ilişkilerinin düzeltildiğini söyleyen Dr. Tek, “Dentapolitan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimize gelen hastaların detaylı muayenelerini uzman doktorlarımız gerçekleştirip, fotoğrafları çekildikten sonra yapılan planlama ardından hastalarımızın önce ortodontik tedavisi daha sonra Ortognatik çene Cerrahisi yapılıp birkaç ay daha ortodontik tel tedavisi bitirilip tedavi sonuçlandırılmaktadır. Diş çene ve yüz deformitelerinin tedavisi multidisipliner yaklaşımla tedavisi yapılır. Çene cerrahisi uzmanı, ortodonti uzmanı, protez uzmanı olan doktorlar konsültasyon içerisinde tedaviyi takip eder ve sonuçlandırırlar” şeklinde konuştu.

ORTOGNATİK ÇENE CERRAHİSİ HANGİ DURUMLARDA UYGULANABİLİR ?
Tek, Ortognatik Çene Cerrahisi yönteminin belirli durumlarda uyguladığını söyleyerek, bu yöntemin hangi durumlarda kullanılabileceğini şöyle sıraladı: “Alt çenenin büyük veya küçük olduğu durumlarda, önde veya geride, sağ yan veya sol yanda olduğu durumlarda, alt çenenin bir tarafının veya tümünün az gelişmiş olduğu vakalarda, ayrıca üst çenenin büyük yada küçük olduğu durumlarda, önde veya geride, sağ yan veya sol yanda olduğu durumlarda, üst çenede gelişim azlığında, alt çene ve üst çenedeki dişlerin birbirine değmemesi, elmacık kemiklerinin olması gerekenden büyük, küçük, önde veya geride olması durumunda ve alt çene ve üst çene arasındaki ilişkinin normal olmadığı durumlarda uygulanır”.
 

ORTOGNATİK ÇENE CERRAHİSİ PLANLAMASI NASIL YAPILIR ?
Ortognatik Çene Cerrahisinin plan süreci hakkında bilgi veren Tek, şunları söyledi: “Ortognatik çene cerrahisi öncesi ortodonti uzmanı dişlerin en uygun şekilde düzeltilmesi için tel tedavisinin planlaması yapılır. Bu tedavinin yaklaşık bir yıl sürer. Planlamada hastadan ölçüler alınır, hastanın fotoğrafları çekilir, gerekli filmler (panoromik, sefalometrik ve ihtiyaç doğrultusunda tomografi) çekilip analizler yapılır. Ortognatik cerrahi öncesinde de hastadan tekrar alınan ölçüler üzerinde tekrar bir çalışma yapılarak, ameliyat planlaması yapılarak, ameliyat sırasında kullanılacak olan rehber splintler (Alt veya üst çeneye uygulanan aparat) hazırlanır. Teknolojik gelişmeler sayesinde ameliyatın yapımı artık çok kolay ve ameliyat sonrası komplikasyonların minimum olur. Hastaların konforu çok artar”.

Kaynak: IHA

dikgazete.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER