Genel

Yüz binde bir görülen sendroma yakalandı

Trabzon’da grip belirtileri nedeniyle hastaneye giden ve hastalık nedeniyle yürüyemez hale gelen 70 yaşındaki Kemal Çolakoğlu, yüz binde bir kişide görülen Guillain-Barre Sendromu’na yakalandığını öğrendi.Soğuk algınlığı geçirdikten sonra yürüyemez hale g

Yüz binde bir görülen sendroma yakalandı
18-04-2015 13:32

Trabzon’da grip belirtileri nedeniyle hastaneye giden ve hastalık nedeniyle yürüyemez hale gelen 70 yaşındaki Kemal Çolakoğlu, yüz binde bir kişide görülen Guillain-Barre Sendromu’na yakalandığını öğrendi.
Soğuk algınlığı geçirdikten sonra yürüyemez hale geldiğini anlatan Kemal Çolakoğlu, “Yaklaşık 20 gün önce soğuk algınlığı ile birlikte girip oldum. Birkaç gün evde yattım. Ihlamur, nane limon derken biraz iyileştim. Ancak 2-3 gün sonra tekrar bir üşüme ve titremeyle bir kaç gün daha yattım. Daha sonra baktım iyileşmeyeceğim çocuklarım beni hastaneye getirdi. Buraya gelmeden önce yürüme zorluğu çekiyordum. İki kişiyle zor da olsa yürüyebiliyordum. Ayaklarımda derman yoktu, el ve ayaklarım uyuşmaya başlamıştı. Yürüme zorluğu çekiyordum. Tekerlekli sandalye ile buraya geldim. Şu anda iyiyim. Rahatlıkla yürüyebiliyorum. Önceleri başkalarının desteğiyle yürüyordum şimdi hastaneye yalnız başıma gelebiliyorum” ifadelerini kullandı.
Medicalpark Trabzon Hastanesi’nde görevli Fizyoterapist Adem Çelik ise hastanın kendilerine Guillain-Barre Sendromu belirtileri ile geldiğini ve el ve ayaklarında kuvvet kaybı bulunduğunu söyledi. Çelik “Guillain-Barre Sendromu, ateşli bir hastalık. Dolayısıyla enfeksiyona bağlı olarak gelişen çevresel sinirlerin tutumu sonucu el ve ayaklarında kuvvet kaybı söz konusu. Yüz bin kişide bir kişide görülebilen bu hastalığın rehabilitasyonu özeldir. Yani pratik olarak çok karşılaştığımız rehabilitasyonlardan değildir. Hastamız bize 1 ay önce tekerlekli sandalye ile geldi. El ve ayaklarını hiç hissetmiyordu. Önce duyu eğitimi yaptık. Daha sonra hastamıza farklı uygulamaları yaparak ayağa kalkmasını sağladık. Hastamız şu an denge üzerinde çalışıyor, cihaz kullanmadan bağımsız olarak yürüyebiliyor. Bastonu zaten bırakmıştı. 10 gün sonra da taburcu olacak” dedi.
Çelik, yaklaşık 25 yıllık meslek hayatında gördüğü 15. vaka olduğunu belirterek, “ Bu nadir görülen bir hastalıktır. Karadeniz’de ilk kez karşılaştım. Hastamız gribal enfeksiyon sonucu 3 gün yatağa bağımlı kaldı. Gerekli tedavilerinin ardından fizik tedavi alması kaydıyla taburcu edildikten sonra bize geldi. Biz hemen kendisini programa aldık. Çünkü bu tür hastalarda ne kadar erken rehabilitasyona başlarsanız o kadar büyük avantaj olur” diye konuştu.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER