Gündem

Yunus Emre Enstitüsü GPDNet'in dönem başkanı oldu

Enstitü, Türkiye'nin de aralarında yer aldığı 10 ülke tarafından kurulan Küresel Kamu Diplomasisi Ağı'nın (GPDNet) dönem başkanı oldu. - Anadolu Ajansı

Yunus Emre Enstitüsü GPDNet'in dönem başkanı oldu
08-10-2016 06:02

İSTANBUL

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Küresel Kamu Diplomasisi Ağı'nın (GPDNet) kültürel diplomasinin imkanlarını geliştirmek, yeni iletişim kanalları açmak, bilgi paylaşımı sağlamak, ikili ve çok yönlü projeler hazırlamak amacıyla oluşturulan bir organizasyon olduğunu belirtti.

Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye'nin de aralarında yer aldığı 10 ülkenin katılımıyla oluşturulan GPDNet'in (Global Public Diplomacy Network) yeni dönem başkanı oldu. Enstitünün 2016-2019 yılları arasında dönem başkanlığını yürüteceği GPDNet'in faaliyetleri, Prof. Dr. Ateş tarafından Pera Müzesi'nde düzenlenen tanıtım toplantısında kamuoyu ile paylaşıldı.

Ateş, enstitünün geçen haziran ayında üç yıllık dönem başkanlığına seçildiğini hatırlatarak, GPDNet'in, 2014'te Güney Kore'nin başkenti Seul'de çeşitli ülkelerin kültür diplomasisi kurumlarının katıldığı bir dizi toplantının ardından kurulduğunu söyledi.

Prof. Dr. Ateş, üye ülkeler tarafından "Küresel Kamu Diplomasisi Kurumları Mutabakat Zaptı" adıyla bir metin hazırlandığını ve bu metnin 23 Ekim 2014'te imzalandığını ifade ederek, şu bilgileri verdi:

"Bir sonraki toplantı, Polonya'nın Krakov şehrinde yapıldı. Geçen hafta ise üyeler ilk kez Türkiye'ye gelerek, GPDNet kapsamında enstitümüzün organize ettiği ilk etkinliğe katıldı ve Anadolu Medeniyetleri Turu ile medeniyetlerin uyum içinde yaşama tecrübesinin dünya üzerindeki en eski, en sağlam örneklerinden bazılarına tanıklık etme imkanı buldular. İçinde bulunduğumuz dönemde ülkeler arasındaki farklılıkları, sınırları, sayısız engelleri aşarak insanlık aleminin ortak çıkarları doğrultusunda çalışmalar yapan klasik diplomasi gibi alışagelen araçlardan daha farklı olan yepyeni bir kavramla yüz yüzeyiz. Birçok ülkenin sivil örgütlenmeye dayalı yumuşak güçleri başta kültür olmak üzere yardımlaşma, sağlık, bilim, spor, ülkeler ve toplumsal arası ilişkiler yolunda muazzam bir etkileşim trafiği içinde. Dünyamızın yüz yüze kaldığı dağ gibi sorunlar arasında adeta bir umut adası olan bu organizasyonların küresel çapta bir araya gelip, tecrübe paylaşımlarında bulunmalarını sağlamak, karşılıklı birçok ortak sosyal ve kültürel proje gerçekleştirmek gibi amaçlarla kurulan GPDNet'in yakın gelecekte güçlü, etkili bir küresel enstrüman olacağına inanıyoruz."

Ateş, çok yeni bir geçmişi olmasına rağmen kısa sürede 5 kıtada, 38 ülkede, 46 şehirde teşkilatlanan, Türk dili ve kültürünü tanıtmak amacıyla 450'den fazla personeliyle çalışmalar yapan enstitünün kazandığı deneyimle ağa dönem başkanlığı süresince önemli katkılar yapacağını anlattı.

"GPDNet'in 4. Genel Kurulu'nu İstanbul'da toplayacağız"

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Ateş, dönem başkanlığında ağa yeni üye ülkeler katmak için çalışacaklarını dile getirerek, "Bunu elbette diğer tüm projelerimizde olduğu gibi ağ üyesi olan ülke ve kurumlarıyla birlikte gerçekleştireceğiz. Eş zamanlı olarak ağın kurumsallaşmasının güçlendirilmesi, önümüzdeki üç yıllık dönemde birlikte kamu diplomasisi ruhuna uygun ses getirecek somut çıktıları olan projelerin gerçekleştirilmesi, 2017 ikinci yarısında, ümit ederim ki aramıza katılmış birçok yeni üye ülke ile GPDNet'in 4. Genel Kurulu'nu İstanbul'da toplayacağız." diye konuştu.

Muhabir: Semra Orkan

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER