Genel

Yunanistan istikşafi görüşmeler için ön şart koşmayı sürdürüyor

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, "Oruç Reis bölgeden ayrılmadığı müddetçe Türkiye ile istikşafi görüşmelere oturmayacağız." dedi.

Yunanistan istikşafi görüşmeler için ön şart koşmayı sürdürüyor
13-10-2020 20:05

ATÄ°NA (AA) - Yunanistan DışiÅŸleri Bakanı Nikos Dendias, Kanadalı mevkidaşı François-Philippe Champagne ile Atina'daki görüÅŸmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Oruç Reis için DoÄŸu Akdeniz'de NAVTEX (denizcilere duyuru) ilanının "provokasyon" ve Türkiye'nin bu bölgede "istikrarsızlık unsuru" olduÄŸunu iddia etti.

Dendias, Türk yetkililerin ön koÅŸulsuz diplomasi çaÄŸrılarına karşılık, "Oruç Reis bölgeden ayrılmadığı müddetçe Türkiye ile istikÅŸafi görüÅŸmelere oturmayacağız." ifadesini kullandı.

Kanada DışiÅŸleri Bakanı Champagne ise Türkiye ile Yunanistan arasında tansiyonun düÅŸürülmesi adına ara buluculuk yapmaya hazır olduklarını kaydederek, krizin çözümü için diyalogdan yana olduklarını söyledi.

Konuya ilişkin NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile de temas halinde olduklarını dile getiren Champagne, "Gerginliğin giderileceğine inanıyoruz." diye konuştu.

DiÄŸer yandan Champagne, Atina'daki temasları kapsamında BaÅŸbakan Kiryakos Miçotakis tarafından da kabul edildi.

Türkiye ve KKTC DoÄŸu Akdeniz'deki haklarını savunuyor

Türkiye, DoÄŸu Akdeniz'deki kendi kara suları ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Türk Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) verdiÄŸi ruhsat sahalarında uluslararası hukuktan doÄŸan hakları çerçevesinde araÅŸtırma ve sondaj faaliyetleri yürütüyor.

Libya ile yaptığı Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaÅŸması BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) nezdinde de tescillenen Türkiye, deniz sahalarındaki doÄŸal zenginliklerin kullanılmasında "adalet ve hakça paylaşım" ilkelerine vurgu yapıyor.

Kendi deniz yetki alanlarındaki meÅŸru faaliyetleri nedeniyle Türkiye'yi "provokasyonla" suçlayan Yunan-Rum ikilisi ise haksız ve gayrimeÅŸru taleplerini dayatmak için Avrupa BirliÄŸi'ni (AB) öne sürüyor.

Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetimi, taleplerine "Sevilla Haritasını" dayanak gösteriyor ancak bu haritanın, uluslararası hukuk ve deniz hukukunda bir karşılığı bulunmuyor.

Bu haritanın iddiasına göre, Meis Adası’ndan baÅŸlayan Yunan kıta sahanlığı güneye doÄŸru Akdeniz’in ortasına kadar iniyor ve Türkiye’ye Antalya körfezi dışında bir çıkış fırsatı tanımıyor.

Türkiye, yüz ölçümü 10 kilometrekare olan, Anadolu'ya 2 kilometre, Yunan ana karasına ise 580 kilometre uzaklıkta olan bir adanın 40 bin kilometrekare geniÅŸliÄŸinde kıta sahanlığı alanı yaratmasının rasyonel ve uluslararası hukuka uygun bir tez olmadığını vurgulayarak bu iddiaları reddediyor.

- Ä°stikÅŸafi görüÅŸmeler

Türkiye ile Yunanistan arasında istikÅŸafi (keÅŸif amaçlı) görüÅŸmelerin 61. turunun "yakında" Ä°stanbul'da yapılacağı açıklanmıştı.

Ä°ki ülke arasında 2002'de baÅŸlatılan istikÅŸafi görüÅŸmelerin sonuncusu olan 60. tur, 1 Mart 2016'da Atina'da yapılmıştı. Dönemin Yunan hükümeti tarafından askıya alınan görüÅŸmeler, bu tarihten sonra siyasi istiÅŸareler formatında devam etmiÅŸ ancak istikÅŸafi çerçeveye dönmemiÅŸti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER