Özel Haber

Yunanistan’dan Türkiye üzerinden gelecek Rus gazıyla ilgili itiraf

Yunanistan medyasında yer alan habere göre, Türkiye üzerinden gelecek Rus gazının gelecekte "dikey koridor”un "erken ölümü” ile karşı karşıya kalabileceğini yazdı

Yunanistan’dan Türkiye üzerinden gelecek Rus gazıyla ilgili itiraf
25-07-2024 20:11

MOSKOVA - ÖZEL

“Dikey koridor” Rusya Federasyonu'ndan gelen gaz arzına yenilebilir.

Konuyla ilgili itiraf, Yunanistan medyasında yer aldı. Rus devlet TASS haber ajansına da yansıyan habere göre, Yunan gazetesi Naftemporiki’ye göre Yunanistan ve Balkan ülkelerindeki diğer operatörler, Rusya'nın Türkiye üzerinden daha ucuz gaz tedarikinden önemli ölçüde daha düşük olabilecek Güney-Kuzey gaz taşıma koridoruna (sözde dikey koridor) bir alternatif arıyor. 

Habere göre “dikey koridor”, 10 milyar metreküp gaz arzı için önerilen güzergahtır. Yunanistan'dan Slovakya ve Ukrayna'ya yılda m3 gaz gidecek. Proje planı, Türkiye üzerinden Avrupa'ya akan Rus gazından uzaklaşmaya yönelik daha kapsamlı bir Avrupa stratejisinin sonucudur.

Gazeteye göre,  Rus gazının fiyatı şu anda ortalama Avrupa piyasa fiyatından 8-10 euro daha düşük. 

Habere göre, Bulgaristan, Macaristan, Yunanistan, Moldova, Slovakya, Romanya ve Ukrayna'daki gaz sistemi operatörleri koridora ilişkin bir "piyasa testi" gerçekleştirdi ancak bu test "son derece hayal kırıklığı yaratan sonuçlar" verdi.

Gazete, gelecekte "dikey koridor”un "erken ölüm”le karşı karşıya kalabileceğini yazıyor. Bu bağlamda alternatif gaz tedarik yöntemleri aranmasına karar verildi. Operatörler gaz koridoruna yönelik "sonraki adımları" Eylül ayında Atina'da yapılacak bir toplantıda tartışacaklar.
Gazete, önümüzdeki toplantıda asıl konunun finansman sorunu olacağını vurguluyor. Daha önce Brüksel ve Washington, alternatif bir rotanın uygulanması için fon sağlaması beklenen projeye desteklerini belirtmişlerdi.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER