Yunan Parlamentosu, kreditörler tarafından uygulamaya geçirilmesi şart koşulan 3’üncü kurtarma paketinin 2’inci kısmı olan tedbirler paketini 230 ‘evet’ oyuyla kabul etti.
Yunan Parlamentosu, Avrupa kreditörlerinin bir an önce hayata geçirilmesini istediği ülkenin banka sektöründeki ve hukuksal değişmeleri öngören üçüncü kurtarma paketinin ikinci kısmını oylamak üzere dün toplandı. Dün başlayan ve gece saatlerine kadar devam eden tartışmaların ardından sabah saatlerinde yapılan oylamada 230 milletvekili ‘evet’, 63 milletvekili ise karşı yönde oy kullanırken, 5 milletvekili de çekimser kaldı. Yunan parlamentosunda geçen hafta yapılan oylamada Syriza’dan 38 milletvekili tasarıya olumlu yönde oy kullanmazken, bu sabah saatlerinde yapılan 3’üncü kurtarma paketinin 2’inci kısmı olan tedbirler paketinin oylamasında ise bu sayı 36’ya düştü.
Partisindeki ayaklanmaları önleyemeyen Başbakan Aleksis Çipras, yasa tasarısının parlamentodan geçmesi konusunda muhalefetten aldığı destekle sıkıntı yaşamadı. Hükümet Sözcüsü Olga Gerovasili, Syriza’nın içinde ayrılıkların olduğunu kabul etti fakat bunun herhangi bir üyenin partiden çıkarılmasına neden olup olmayacağına dair bilgi vermedi. Gerovasili, “Bu noktadan sonra parti yetkilileri, parti içindeki anlaşmazlıkları çözmekle uğraşacaktır” dedi.
ÇİPRAS PARLAMENTOYA SESLENDİ
Oylama öncesi parlamentoda milletvekillerine seslenen Aleksis Çipras, Yunanistan’ın yaşamını sürdürebilmesi için reformların gerekliliğini vurgulayarak “İnanmadığımız fakat uygulamak zorunda olduğumuz bir anlaşma yoluna girmiş bulunuyoruz. Fakat uygulamak zorundayız. Çünkü alternatif çözüm yolları çok daha çetin” şeklinde konuştu. Çipras, “ Burada acil durum altında yasa yapmak için toplandık” sözlerini kullandı.
Konuşması sırasında İstifa etmeyeceğinin altını çizen Çipras, “Sol hükümetin başında bulunmak, makam peşinde koşmak değildir. Halkımızın ihtiyaçları uğruna savaşmak için kalede bulunmaktır. Bu konuyla ilgilendiğim sürece de kalemi terk etmeyeceğim” sözlerini kullandı. Çipras, ayrıca 3’üncü yardım paketinin onaylanmasıyla Yunansitan’ın nefes alabileceği bir oda oluşturulduğunu ve Euro Bölgesi’nde çıkarılma spekülasyonlarının da son bulacağını kaydetti.
İkinci tedbirler paketinin onaylanmasının ardından kreditörlerle yapılacak görüşmelerin yakın zamanda başlaması bekleniyor. Yunan hükümeti kreditörler ile görüşmelerin, Yunanistan’ın Avrupa Merkez Bankası’na (ECP) 3 milyar Euro’luk borcunu geri ödemesinin son tarihi olan 20 Ağustos’tan önce sonuçlanmasını umuyor.
İkinci tedbirler paketi ile taşınmaz varlıklara getirilen ek vergilerin bir yıl daha sürdürülmesi, kira gelir vergilerinin ve ödeme süresi sona eren vergi borçlarının yeniden yapılandırılması, kredi borcunu ödemeyenlerin evlerinin ihaleye çıkarılması gibi maddelerle maliyeye ilişkin sorunları hızlandırması hedefleniyor. Bunun yanı sıra hukuksal düzenlemeleri de ön gören paket, tüm bu sorunlarla ilgili bir mahkeme kurulmasını bu sayede biriken hukuki işlemlerin de hızlandırılmasını içeriyor. Pakette ayrıca, Avrupa ülkelerini banka krizlerinden kurtarmak için yapılan bankaları bir çatı altında toplamayı amaçlayan madde de bulunuyor.
dikGAZETE.