Kültür Sanat

Yumurta karşılığında bile bisikletin kiralandığı ilçe: Ula

Muğla'nın Ula ilçesinde bir zamanlar bir yumurta karşılığında bile 3 dakikalığına kiraya verilen ve bir "sevda" olarak görülen bisikleti, bugün gencinden yaşlısına herkes büyük bir keyifle kullanıyor.

Yumurta karşılığında bile bisikletin kiralandığı ilçe: Ula
03-06-2019 16:32

MUÄžLA (AA) - Nüfusun 5 bin 700, bisiklet sayısının ise yaklaşık 5 bin olduÄŸu MuÄŸla'nın Ula ilçesinde, bir zamanlar yumurta karşılığında bile 3 dakikalığına kiralanan bisikletler, hayatın vazgeçilmez parçasını oluÅŸturuyor.

Gökova, Marmaris, KöyceÄŸiz gibi turizm merkezlerinin yanı başında, ana yoldan uzakta, daÄŸların ve ormanların ortasındaki düzlüÄŸe kurulmuÅŸ, "Bisiklet Cumhuriyeti" olarak anılan Ula ilçesinde bisiklet sevdası nesilden nesile devam ediyor.

KüçüÄŸünden büyüÄŸüne ilçede yaÅŸayanlar ellerinden bisikletlerini hiç düÅŸürmüyor, evlerinin en güzel yerinde muhafaza ediyor. Pazara, camiye, okula, tarlaya, hayvanlarına bakmaya bisikletleriyle giden ilçe halkı, motorlu araçlardan olabildiÄŸince uzak yaşıyor.

Camilerin, kahvelerin, iÅŸ yerlerinin bisikletlerle dolu olduÄŸu ilçede bisiklet vazgeçilmez bir alışkanlık olarak göze çarpıyor.

Bir zamanlar bir yumurta karşılığında 3 dakikalığına kiraya verilen bisiklet, ÅŸimdilerde ilçedeki her evde görülebiliyor.

Ä°lçede, 1500 araca karşılık 5 bin bisiklet bulunuyor.

"Her evde en az 3 bisiklet var"

Ula Belediye BaÅŸkanı Ä°smail Akkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede bisikletin yaygın olarak kullanıldığını vurguladı.

5 bin 700 nüfuslu ilçede 5 bin bisiklet bulunduÄŸunu kaydeden Akkaya, Ula'nın arazi yapısının düz olması nedeniyle bisiklet kullanımına uygun olduÄŸuna iÅŸaret etti.

Ä°lçenin Cumhuriyet döneminde kurulan en eski belediyelerden olduÄŸunu aktaran Akkaya, bisiklet kullanımının o zamanlarda baÅŸladığını anlattı.

Ä°lçedekilerin bisiklet sevgisini dile getiren Akkaya, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Ula'da dededen toruna kadar bisiklet sevdası devam etmektedir. Ula bisikletsiz, bisiklet Ula'sız olamaz. Biz bisiklet baÅŸkenti olarak Ula'yı görürüz. DiÄŸer kentlerde nasıl tüm evlerde babanın ve oÄŸulun ayrı aracı bulunuyorsa Ula'da bütün evlerde babanın, annenin, oÄŸlanın, kızın, dedenin ayrı bisikleti bulunuyor. Her evde en az 3 bisiklet vardır. Bisiklet bizde artık sevdadır. Çocuklar 2 yaşında henüz yürümeye baÅŸladığı andan itibaren 3 tekerlekli bisiklet alınır. Hamile kadınlarımız da bisiklete bindiÄŸi için, "Çocuklar ana karnında bisiklete binmeye baÅŸlıyor" diyorum. Bisiklet bizim sembolümüzdür."

73 yıldır bisiklete biniyor

Ä°lçe sakinlerinden 84 yaşındaki ErdoÄŸan Karagöz, bisikleti 73 yıldır tüm iÅŸlerinde kullandığını söyledi. Tarlaya gittiÄŸi bisikletini yanından hiç ayırmadığını anlatan Karagöz, "Benim olmazsa olmazım. Bisiklet Ula'da bir hayat. 80 yaşındaki arkadaÅŸlarım da bisikletlerine binerek akÅŸamları camiye geliyor.'' dedi.

65 yaşındaki Emin KuruoÄŸlu da 60 yıldır kullandığı, ailesinin de ulaşım aracı olan bisikletin kendileri için lüks bir otomobilden daha fazla deÄŸer taşıdığını ifade etti.

93 yaşındaki Bekir Alman da 85 yıldır bindiÄŸi ve artık kullanmakta zorlandığı bisiklete sevdasının ilk günkü gibi devam ettiÄŸini dile getirdi.

Muhabir: DurmuÅŸ Genç


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER