Gündem

Yüksekova’da il olma sevinci

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinin TBMM’ye sunulan kanun tasarısına göre il olacağı haberini Yüksekovalılar büyük bir sevinçle karşıladı.

Yüksekova’da il olma sevinci
02-08-2016 17:08

Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) sevk edilen kanun tasarısına göre, Cizre ve Yüksekova il olurken, Hakkari ve Şırnak ise il olmaktan çıkıyor. İl olma haberi Yüksekova’da sevinçle karşılandı. Cengiz Caner isimli genç kararı, “Mutluyuz, sevinçliyiz. Yüksekova halkı için güzel oldu. Muhteşem oldu. Uzun zamandır beklediğimiz bir haberdi” dedi.

Abdulsamet Barut isimli esnaf da, ilçenin ile dönüştürülmesinin kendileri için bir velinimet olduğunu söyledi. Barut, “İnşallah memleketimiz daha iyi gelişir. Bu bizim için bir kazançtır. Çok sevinçliyiz” ifadelerini kullandı. Yüksekova’nın il olmasının hayırlı bir haber olduğunu belirten Lütfi Kayhan isimli esnaf da, “Hakkari’nin il için elverişli olmadığı ortadaydı. Bütün Türkiye’nin bütçesini Hakkari’ye sarf etseniz bile bize gelmezdi. Elbette eski vilayetimiz olduğu için göz ardı etmemek lazım. Ancak her konuda elverişli olduğu için Yüksekova’nın vilayet olması çok daha iyidir. Milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum bir vatandaş olarak” dedi.

"Yüksekova’nın il yapılması kararı hepimizi canlandırdı, heyecan kattı" Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Özdemir de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’a teşekkür ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yaklaşık 1-2 yıldır konuşulan bir gündemdi. Nihayetinde bugün meclise geldi taslak. İnanıyorum bir iki gün içerisinde meclisten geçerek yasalaşır. Tabi gönlümüzden geçen Hakkari’nin de il olarak kalmasıydı. Biliyorsunuz daha evvel Uludere ve Beytüşşebap Hakkari’nin ilçesiydi. Şırnak’ın il olmasıyla beraber bu iki ilçemiz oraya bağlandı. Hakkari’nin il olarak kalması için uzun uğraşlar verdik Ankara’da. Tabi hükümetin takdiridir. Hükümet bizden daha iyi bilir. Yüksekova’nın il olması hepimizi canlandırdı, heyecan kattı. Şu an itibariyle Yüksekova’da ciddi bir heyecan ve sevinç var. İnanıyorum ki bu durum barış ve huzura, dökülen kardeşkanının son bulmasına vesile olur. Yanı başımızda Esendere Sınır Kapımız var. İnşallah bu da kısa zamanda açılır ve buranın ekonomik hayatına renk katar. Çok mutluyuz, çok umutluyuz. Bundan sonra sadece hükümetin yapacağı değil bizlerin de vatandaş olarak, STK’lar olarak üzerine düşen vazifeler var. Biz de inşallah bunu vatandaşımızla, üyemizle, tüccarımızla, diğer sivil toplum örgütleriyle kenetlenip, el ele kol kola verip memleketimizi daha yaşanılır bir yer haline getirmek için elimizden gelen çabayı sarf etmeye çalışacağız.” Yüksekova Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkan Yardımcısı Süleyman Ayhan ise, odası olarak çok sevindiklerini belirtti.

“Yüksekova, il olma hakkını 92 yıl sonra AK Parti iktidarı döneminde aldı” Yüksekovalı Gazeteci Çetiner Çetin ise, Yüksekova’nın çevre il ve ilçelere kıyaslandığında hinterlandı en geniş konumdaki yerleşim birimi olduğunu hatırlatarak, şöyle dedi: “Kentleşme sürecinde genişlemeye ve büyümeye fiziki koşulları da en uygun kentti. Ticaret hacmi, İran ile doğrudan ticaretin yapılabileceği bir sınır kapısının olması, Irak ile doğrudan ticari ve siyasi ilişkilere erişim noktasına 45 kilometre mesafede olması Yüksekova'yı eş zamanlı iki ülke ile geniş ölçekli etkileşim ve ticari ilişkileri geliştirmesine olanak tanıyan ve ticari hinterlandı geniş bir kent haline getirmişti. Bölgenin kültürel anlamdan en gelişmiş yerleşik kültürüne sahip Yüksekova'nın şimdiye kadar ilçe olarak kalması bölge ekonomisine ve siyasetinde bir sıkışmışlık oluşturuyordu. Cumhuriyet tarihinin en başındaki seferberlik koşulları nedeniyle ve uzaktan kararlar nedeniyle Yüksekova il olamamış. Cumhuriyetin ilk döneminde hak ettiğini il olma hakkını Yüksekova 92 yıl sonra AK Parti iktidarı döneminde aldı. Yüksekova Havalimanı’nın açılması ile birlikte İran'ın Urmiye ve ilçeleri Tebriz ve çevresi için en cazip uçuş noktası haline dönüşmüştü. Ancak maalesef hava trafiği terörün tehdidine takılmıştı. Şimdi inşallah bu sorun çözülecek. Şemdinli üzerinden Irak kapısının açılması ile birlikte Irak Kürt bölgesinin önemli nüfus hacmine sahip Amediye halkı içinde Yüksekova bir geçiş noktası olacak. Aslında Yüksekova il olmakla bu saydığım İran ve Irak'taki yerleşim birimlerinin siyasi, ticari ve kültürel kaderinde belirleyici olacaktır. Yüksekova için şimdi il olma süreci ile birlikte yeni bir sayfa açılıyor. Siyasi sıkışmışlık bir an önce çözülmeli, herkes ilimiz için ne yapabiliriz yarışına girmelidir.”

“FETÖ’nün Türkiye içinde yapılanmada en zorlandığı kent Yüksekova oldu” Çetin, Hakkari il merkezindeki kamu kurumlarının Yüksekova'ya geçiş sürecinin önemli olduğuna vurgu yaparak, “Üniversitenin zaten Hakkari'deki fiziki yapıdan dolayı büyüme olanakları yoktu. Şimdi Hakkari'de meslek yüksekokulları kalacak ama ana bilim dalları, yani fakülteler Yüksekova'da kurulmalı ve bir an önce kampüs kurulmalı. Üniversitenin taşınmasının iki temel parametrede artısı olacak; biri Irak ve İran'dan öğrenciler için ulaşım kolay olduğu için yabacı öğrenci alımı sağlanabilecek. İkincisi ise tıp fakültesi açılması, bu konu da önemli, zira Yüksekova'da açılacak tıp fakültesi hastanesi üç ülkenin tıp merkezine dönüşmesini sağlayacaktır. Yüksekova Havalimanı faaliyete geçtiği takdirde İstanbul, İzmir ve Ankara gibi metropollerden kaliteli hocaların Yüksekova'ya geliş koşullarında çok kolay olur. Tabi ekonomi, siyaset bir de güvenlik boyutu var ki bu çok önemli, artık her Yüksekovalı il olmanın ve bunun gerektirdiği koşulları iyi okumalı ve bu amaçla çalışmalı. Gururla söyleyebiliriz ki FETÖ'nün Türkiye içinde yapılanmada en zorlandığı kent Yüksekova oldu. Yüksekova'nın suyu ekmeği ile bugünlere gelmiş bir gazeteci olarak çok heyecanlıyım, Allah utandırmasın. Şimdi şehrimize dolaylısıyla tüm bölgeye hizmet zamanı." İlçenin il olacağı yasa tasarısının meclise gönderildiği günde aylardır kapalı olan Yüksekova Selahaddin Eyyubi Havalimanı'na Türk Hava Yolları'na ait bir test uçağının inmesi de ilçe halkına ayrı bir heyecan kattı. Diğer yandan, Hakkari’nin ilçe olacağı haberlerine Hakkari merkezde yaşayanlar tepki gösterdi. Adil Erdoğan, “Yasalar çerçevesinde demokratik tepkimizi dile getirmemiz lazım. Bize haksızlık yapıldı. Hakkari ilçe olursa bize bağlı köy bile kalmayacak. Tarihi bir kentin bu hale getirmesi vicdana sığmıyor” dedi. Hakkarili esnaf H. İbrahim Aşan ise “Hakkari’yi bir köy yaptılar, biz esnaf olarak da bundan sonra kepenk kapatarak evimize gideceğiz. Biz ilimizi vermiyoruz. Konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar da götüreceğiz” şeklinde konuştu. Bir vatandaş ise “Bitlis’i Tatvan’a, Tunceli’yi Elazığ’a, Artvin’i ise Erzurum’a bağlasınlar, çünkü bu iller de elverişli iller statüsünde değiller” şeklinde konuştu.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER