CENEVRE (AA) - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar BaÅŸkanı (YTB) Mehmet Köse, Türkiye'deki üniversitelerde 19 bin Suriyeli sığınmacının eÄŸitim gördüÄŸünü belirterek "EÄŸitim, sığınmacıların hayata tutunmalarını saÄŸlamak için önemli bir araç." dedi.
Köse, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi (BMMYK) tarafından Ä°sviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen “Sığınmacılar için eÄŸitim" baÅŸlıklı toplantıda yaptığı konuÅŸmada, yükseköÄŸretim alanında Suriyeli öÄŸrencilere yönelik Türkiye'de yürütülen çalışmaları anlattı.
Köse, Türkiye'deki sığınmacıların yaklaşık yüzde 60'ının 25 yaÅŸ altında, bunların yüzde 25'ine tekabül eden 470 bin sığınmacının da 18 ila 25 yaÅŸlarında olduÄŸunu belirrti.
Türkiye'de 2017-2018 eÄŸitim ve öÄŸretim yılında 17 bini devlet üniversitelerinde olmak üzere 19 bin Suriyelinin ülke genelindeki üniversitelerde kayıtlı olduÄŸu bilgisini paylaÅŸan Köse, bu öÄŸrencilerin bir kısımının Türkiye Burslarından faydalandığını ifade etti.
Köse, Suriyeli öÄŸrencilere yönelik eÄŸitim programının büyük bir kısmını devletin karşıladığını, bin 242 öÄŸrenciye de BMMYK koordinatörlüÄŸünde uluslararası toplumun finans desteÄŸi saÄŸladığını söyledi.
Türkiye Burslarına 22 bin baÅŸvuruTürkiye'deki üniversitelerde eÄŸitim gören yaklaşık 100 bin yabancı öÄŸrencinin yüzde 20'sini Suriyelilerin oluÅŸturduÄŸunu belirten Köse, bu yıl Türkiye Bursları için 22 bin baÅŸvuru yapıldığını aktardı.
"EÄŸitim, sığınmacıların hayata tutunmalarını saÄŸlamak için önemli bir araç." diyen Köse, Türkiye olarak Suriyeli öÄŸrencilerin eÄŸitimine her türlü katkıyı vermeye devam edeceklerini kaydetti.
Köse, ayrıca “Ä°nsani Yardımda Türkiye Modeli” hakkında da katılımcılara bilgi verdi.
Türkiye, "Türkiye Bursları" kapsamında Suriyeli öÄŸrencilerin eÄŸitimine destek, üniversitelere kayıtlı Suriyeli öÄŸrencilere getirilen harç muafiyeti, danışmanlık hizmetleri ve eÄŸitim materyalleri desteklerine kadar pek çok farklı alanda çalışmalar yürütüyor.
Muhabir: Bayram AltuÄŸ