Genel

YPG/PKK, BM'deki skandalla çocukları savaştırdığını da kabul etti

Terör örgütü YPG/PKK, yıllardır 11-16 yaşındaki çocukları ailelerinden kopararak sözde eğitim kamplarına alıyor ve savaştırıyor.

YPG/PKK, BM'deki skandalla çocukları savaştırdığını da kabul etti
02-07-2019 15:03

ANKARA (AA) - Terör örgütü YPG/PKK, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) ile imza attığı çocukları savaÅŸtırmayı bırakma eylem planıyla iÅŸlediÄŸi savaÅŸ suçunu itiraf etmiÅŸ oldu.

"SDG" ismini kullanan YPG/PKK'nın dün, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in silahlı çatışmalarda çocuklar konusundaki özel temsilcisi Virginia Gamba ile BM Cenevre Ofisi'nde bünyesindeki çocuk savaÅŸçıları bırakması için hazırlanan eylem planına imza attığı ortaya çıktı.

Uzun süredir 11-16 yaÅŸ çocukları savaÅŸtırdığı bilinen YPG/PKK, skandal anlaÅŸmayla bu konudaki suskunluÄŸunu bozmuÅŸ ve durumu ilk kez kabul etmiÅŸ oldu.

Zeytin Dalı Harekatı'nda çocuk savaÅŸçıların fotoÄŸrafları çıkmıştı

Uluslararası insan hakları örgütlerinin defalarca gündeme getirdiÄŸi konu, Anadolu Ajansı (AA) tarafından da belgelenmiÅŸti.

AA, Zeytin Dalı Harekatı sırasında Afrin'de etkisiz hale getirilen teröristlerin üzerinde ve barınma yerlerinde ele geçirilen fotoÄŸraf makinelerinden çıkan çocuk savaÅŸçıların fotoÄŸraflarını servis etmiÅŸti.

Yine 22 Mart 2018'de Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin'in Hacıhasanlı bölgesinde, hava harekatıyla imha edilen ve YPG/PKK'nın çocukları eÄŸittiÄŸi belirlenen eÄŸitim kampı, AA tarafından görüntülenmiÅŸti.

Yerle bir edilen kampın, 13-17 yaÅŸ çocuk savaÅŸçıların eÄŸitildiÄŸi merkez olduÄŸu belirlenmiÅŸti.

YPG/PKK'nın 14 yaşındayken zorla silah altına aldığı 17 yaşındaki Yasemin Arif'in Deyrizor'daki çatışmalarda yaÅŸamını yitirdiÄŸi 22 Ekim 2018'de öÄŸrenilmiÅŸti.

SavaÅŸ suçu

1949 Harp Zamanında Sivillerin Korunmasına Ä°liÅŸkin Cenevre SözleÅŸmeleri, çocukların asker olarak kullanılmasını yasaklıyor.

Söz konusu sözleÅŸmelerde "çocuk askerler" konusu, 15 yaşından küçüklerin özel olarak korunması çerçevesinde ele alınıyor. Cenevre SözleÅŸmelerine ek, 1977 tarihli Uluslararası Silahlı Çatışmaların Kurbanlarının Korunmasına Ä°liÅŸkin 1 Numaralı Protokol'de, "15 yaşına ulaÅŸmamış çocukların düÅŸmanca davranışların tarafı olmamaları ve özellikle silahlı kuvvetlerde yer almamaları" gerektiÄŸi belirtiliyor.

KaybettiÄŸi örgüt elemanlarının boÅŸluÄŸunu çocuklarla doldurmaya çalışan örgütün iÅŸlediÄŸi bu suç, uluslararası insan hakları örgütlerince sık sık ele alınıyor.

ABD'nin Temmuz 2015'te yayımladığı Ä°nsan Ticareti Raporu, Uluslararası Af Örgütü ve Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütünün yıllık raporlarında defalarca gündeme getirilen konuya iliÅŸkin BM verileri de mevcut.

BM'ye göre YPG/PKK 2017'de 72'si kız olmak üzere en az 224 çocuÄŸu ailelerinden koparıp sözde kamplarında eÄŸitime alırken, 2018'de ise bu sayı 5 katına çıktı.

YPG/PKK, maddi zorluk içindeki aileleri kandırarak ya da zorlayarak çocuklarından koparıyor, 11-16 yaşındaki çocukları, sözde eÄŸitim kamplarına götürerek bir daha aileleriyle görüÅŸtürmüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER