İSTANBUL
Bağcılar Belediyesi'nin kültür sanat etkinlikleri kapsamında Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Rumeli Saati" seminerine katılan araştırmacı-yazar Yıldırım Ağanoğlu, Arnavutluk'un Berat şehrinin tarihi, coğrafi, siyasi ve ekonomik yapısı hakkında bilgi verdi.
Belediyeden yapılan açıklamaya göre, seminerde konuşan Ağanoğlu, Osmanlı İmparatorluğu'nun izlerini en iyi şekilde taşıyan şehirlerden biri olan, aynı zamanda Bağcılar ile kardeş belediye olan Berat şehrini anlattı.
Şehri tarihinden coğrafyasına kadar tüm yönleriyle aktaran Ağanoğlu, "Balkanlar bir toprak kaybı değil, vatan kaybıdır. Balkanlara gidince oranın Osmanlı'ya dair İstanbul'dan fazla izler taşıdığını göreceksiniz." ifadelerini kullandı.
Ağanoğlu, Bağcılar Belediyesi'nin 40'a yakın kardeş belediyesi olduğunu, bunlardan birisi olan Berat Belediyesi'nin 65 bin nüfuslu olduğunu kaybetti.
Berat kentinin kayalık bir tepe üzerinde kale olarak kurulan bir şehir olduğunu aktaran Ağanoğlu, şu bilgileri verdi:
"Şehrin ilk ismi Antipatrea, daha sonra Belgrad ismini alıyor. 1417 yılında Osmanlı burayı fethetti. Osmanlı'ya geçince de diğer Belgrad şehriyle karışmasın diye l ve g harfleri düşürülüyor ve Berat oluyor. Arnavutluk'un en büyük şehriydi. Osmanlı zamanında 30 mahalle, 500 ev, 5 medrese, 26 cami, 17 tekkesi vardı. Osumi nehrinin üzerinde Gorica Köprüsü şehri Hristiyan ve Müslüman mahallesi olarak ikiye ayırıyor. Şehrin geçim kaynağı tarım ve ticaret. Buğday, arpa ve mısır tarımı ön planda, ayrıca altın ve gümüşten bardakları da önemli."
Ağanoğlu, bu kentin Osmanlı izlerini en iyi taşıyan şehirlerden biri olduğunu vurgulayarak, "1961 yılında Berat, bir müze şehri haline getirildi. 2008 yılında ise UNESCO Dünya Mirası Koruma Kongresi'nde Berat, dünya mirası olarak kabul edildi. Berat'ın en büyük özelliklerinde biri evleri. Yamaca inşa edilmiş evlerden hiçbiri diğerinin görüş mesafesini kapatmıyor. Bu durum günümüz belediyelerine de örnek olsun." dedi.