Altıntaş Köyü Muhtarı Ali Aktaş yaptığı açıklamada, köy içerisinde bulunan ve bakımsızlık nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan tehlike yaratan eski köprünün yıkılıp, yerine yenisinin yapılması için DSİ’ye yazı yazdığını söyledi. Daha sonra gelen DSİ yetkililerinin yaptığı incelemenin ardından köyden ayrıldığını belirten Aktaş, kendisine yapılan geri dönüşte ise köprünün yıkılmasının imkansız olduğunu çünkü bu köprünün tarihi eser olduğu yönünde bilgi geldiğini ifade etti.
“DSİ YETKİLİLERİNİN DİKKATİ TARİHİ ESERİ ORTAYA ÇIKARDI”
Geçmiş yıllarda köprünün yıkılıp yerine yenisinin yapılması için köyde bir çalışma başlatıldığını ancak daha sonra anlaşmazlıklar sonucu bundan vazgeçildiğini aktaran Ali Aktaş, “Hatta bu zamanda buraya malzeme dahi getirilmiş. Ancak yaşanan anlaşmazlıklar sonucunda bu köprünün yıkılıp, yerine yenisinin yapılmasına izin verilmemiş. Buraya getirilen malzeme de Çamlıca’ya götürülüp, orada bir köprü yapılmış. Daha sonra bu köprü bir kenarının çökmesi nedeniyle küçük bir tadilat görmüş. Bu zamana kadar bu şekilde gelmiş” dedi.
“1 MART 2016’DA BURASI SİT ALANI OLARAK BELİRLENDİ”
DSİ tarafından köye 2 adet menfez yapılacağını aktaran Aktaş, “Böyle olunca da biz bu 2 menfezden bir tanesini burada kullanmak istedik. Konuyla ilgili gerekli yazıları yazdıktan sonra DSİ’den gelen mühendis ve mimarlar burayı fotoğrafladılar. Daha sonra da buranın tarihi eser olduğunu ve burayı yıkamayacaklarını söylediler. Bunun üzerine bizler de Keşan Kaymakamlığı aracılığıyla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne bildirdik. 1 Mart 2016 tarihinde burası tarihi eser olduğundan dolayı Sit alanına çevrildi. Orada bana söylenen bu köprünün en az 500-550 yıllık Bizans döneminden kalma bir köprü olduğu söylendi” şeklinde konuştu.
“ÇEVRE DÜZENLEMESİNİN YAPILIP, GÜZEL BİR ESER KAZANDIRILMASINI İSTİYORUZ”
Yaşanan gelişmelerin ardından köprünün restorasyonu ile alakalı çalışmalara başladıklarını söyleyen Ali Aktaş; şunları söyledi:
“Konuyla ilgili bu köprünün restore edilmesini ve çevresinin düzenlenmesini istedik. Çünkü bu köprünün etrafı daha önce vatandaşlarımız tarafından çöp atılan bir noktaydı. O nedenle gerekli temizlik yapılıp, gerekli restorasyon olursa, köyümüz çok güzel bir eser kazanacak. Yine hemen bitişiğinde bir fosseptik çukuru var. Bunun da buradan kaldırılıp, bu tarihi köprünün çevresinin daha güzel bir yer haline gelmesini istiyoruz. Yine dere ıslahı ile alakalı da DSİ’ye başvurumuz oldu. Hem bu köprünün restorasyonunun yapılması hem de çevresinin temizlenerek bu köprünün ve çevresinin tarihine uygun bir yer haline getirilmesini istiyoruz.”
Aktaş, aynı zamanda Altıntaşlı olan İstanbul Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay ile de bu konuda
TURGAY BALCI
dikGAZETE.com