Gündem

'Yeşilay bir umut yuvası haline geldi'

Emine Erdoğan, Yeşilay'ın, bağımlılıklarla mücadelede büyük bir başarı elde ettiğini belirterek, Yeşilay'ın bir umut yuvası haline geldiğini söyledi.

'Yeşilay bir umut yuvası haline geldi'
30-09-2017 00:52

İSTANBUL

Emine Erdoğan, Yeşilay Danışmanlık Merkezinde (YEDAM) hayata tutunmayı başaran danışanların aileleriyle "YEDAM'la Hayata Devam" programında bir araya geldi.

Yeşilay Genel Merkezinde düzenlenen programda Erdoğan, toplantıyı hayatın renkleriyle yeniden tanışma buluşması olarak gördüğünü vurgulayarak, bugünün bir şekilde bağımlılıklara teslim olanların azim ve kararlılığının kutlandığı bir gün olduğunu söyledi. 

"Biz her zaman genç nüfusumuzla iftihar ederiz"

Erdoğan, eğer bir sorunun teşhisi doğru konulur, uygun çözüm yolları keşfedilir ve kararlılıkla uygulanırsa bunun neler kazandırdığının görülebileceğini dile getirerek, "İşte bugün, yeni bir yaşama adım atan evlatlarımızın sevincine hep birlikte ortak oluyoruz. Bağımlılıklara karşı güçlü bir irade ortaya koyarak, temiz geçirdikleri bir yıla yakın süreyi, bugün taçlandırıyoruz. Cesaretleri ve iradeleri nedeniyle kendilerini tebrik ediyorum. Aynı şekilde ailelerini de kutluyorum. Zira bu tür süreçler ancak aile desteğiyle başarılı neticeler veriyor." diye konuştu. 

Gençlere seslenen Erdoğan, bağımlılıklardan kurtulmanın sadece gençler için değil, onları çok seven aileleri ve içinde yaşadıkları toplum için de bir bayram sevinci olduğunu belirterek, şöyle konuştu: 

"Biz her zaman genç nüfusumuzla iftihar ederiz. Gençlerimizin sağlıklı, dinamik, özgüvenli, geleceğe yön veren bireyler olmalarını isteriz. Sizleri kazanmak, bizim için mutluluk sebebidir. Şimdi bir dal tuttunuz, aman o dalı bırakmayın! Çünkü o dal, sadece bir kere yaşayacağınız, telafisi olmayan hayat nimetine, geleceğe uzanan bir daldır. Allah bizleri kainatın en şerefli varlıkları olarak yarattı. Yaratıcımızın bize layık gördüğü mertebeyi biz heba etmeyelim, onun hakkını verelim. Hayat bu. Yanlışlarımız olabilir. Bazen merak, bazen kendi sınırlarımızı aşma çabası, bazen farklı olma dürtüsü, bazen arkadaşa, sosyal çevreye uyma çabası bizi farklı arayışlara götürebilir. Sorunlarımızı unutmak için birşeylere sığınabiliriz ama önemli olan, hayattaki yanlışlarımızı silecek bir iradeyi hep diri tutmaktır. Alacağımız profesyonel yardımlarla bağımlılıktan kurtulma azminde olmaktır. Sizleri, ailelerinizi bu çabanızdan dolayı kutluyorum."

"Yeşilay bir umut yuvası haline geldi"

Emine Erdoğan, bir umut yuvası haline gelen Yeşilay'ı da tebrik ettiğini dile getirerek, Yeşilay'ın, bağımlılıklarla mücadelede büyük bir başarı elde ettiğini vurguladı.

Yeşilay'ın, ülkenin bu alanda ortaya koyduğu karneye önemli bir katkı sağladığını aktaran Erdoğan, "Danışan mahremiyetini koruyan yaklaşımıyla, insan onurunu ve saygınlığını temel alarak, herkese hizmet veren bir merkez haline geldi. Türkiye genelinde 110 şubesiyle, bilimsel metotlarla faaliyet gösteriyor ama daha önemlisi, bağımlılıklarla mücadelede global bir model kuran Yeşilay'ın açtığı uluslararası şemsiyedir. Tüm ülke Yeşilaylarını bir federasyon çatısı altında buluşturmak, hem Türkiye'nin bu alanda liderliğini tescilleyecek hem de farklı tecrübelerden faydalanma imkanı verecektir." diye konuştu. 

Hayat şartlarının değişmesinin yeni bağımlılık türlerini ortaya çıkardığını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Alkol, uyuşturucu, sigara gibi bağımlılıklara artık internet, teknoloji, alışveriş gibi bağımlılıklar eklendi. Biliyoruz ki bir bağımlılık diğerini tetikliyor. İçinde bulunduğumuz zorluklardan uzaklaştığımızı düşünerek bağlandığımız şeyler, ne yazık ki bir süre sonra kendisi bir soruna dönüşüyor. O nedenle, bağımlılığa bir eğilimimiz varsa, bunu farketmeli ve gerekli tedbirleri almalıyız. Çoğumuz, kendini böyle bağımlılıklara yakın görmez. Fakat zannedildiği gibi uzağımızda değiller. Özellikle teknoloji bağımlılığı, genç kuşağı çepeçevre kuşatmış bir bağımlılık türüdür. 

Geleceğimizi bekleyen bu tehditleri doğru teşhis etmeliyiz. İnternet bağımlılarının yüzde 50'sinde psikiyatrik bozuklukların olduğu teşhis edilmiş, yüzde 38'inde en az bir başka bağımlılık olduğu gözlenmiştir. Yani masumca kullandığımız teknoloji, bilinçsiz kullanımla bize tehdit olarak geri dönmektedir. Bu noktada önemle altını çizmek istediğim konu, bu tür sorunların panzehiri olan aileyi güçlendirme zaruretidir. Aile ilişkilerinin kalitesi, aile içi dayanışma, her şeyden önce bağımlılıkların yolunu keser. Yalnız ve sevgiyi yitirmiş ruhları doyuracak yegane şey, huzur ve güvenin kaynağı olan güçlü bir ailedir. Dünyada 29 milyonun üzerinde bağımlı olduğunu düşündüğümüzde daha alacak çok mesafemiz olduğunu görürüz. Derecesi, türü ne olursa olsun, bağımlılıklarla mücadelede medyaya da büyük görevler düşüyor. "

"Medya bağımlılıkların yıkıcı yönünü doğru şekilde anlatmalı" 

Emine Erdoğan, medyanın bağımlılıkların yıkıcı yönünü doğru şekilde anlatması, önleyici ve rehabilite edici boyutları ön plana çıkarması gerektiğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bağımlılıklara düçar olmuş vatandaşlarımız umutlarını kaybetmesin. Her türlü bağımlılığa karşı önleyici, koruyucu, rehabilite edici çabaların meyve verdiğini görmek geleceğimiz için umuttur. Boşlukların neden olduğu bağımlılıkları önlemenin en güzel yolu, insan ruhunu beslemektir. Sanatla zenginleştirilmiş bir ruh, her türlü rüzgara karşı dayanıklı olur. Aynı şekilde sporla kazanılmış beden sağlığı zorluklara karşı direncimizi artırır. Toplum olarak bu konuda bir özeleştiri yapmalı, çocuklarımızı erken yaşta sanata ve spora yönlendirmeliyiz. Dünyada ve Türkiye'de artan bağımlılık oranlarından bahsederek, bu umut buluşmasına gölge düşürmek istemiyorum. Sadece bağımlılıklar konusunda büyük tehditler altında olduğumuzu bilelim ve tedbirlerimizi alalım. Bu bilinçle nelerin başarılabileceğinin en güzel örnekleri, bu salonda bulunuyor. Ben tekrar kendilerini tebrik ediyor, güzel gelecekler diliyorum. " ifadelerini kullandı. 

Muhabir: Semra Orkan

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER