Ekonomi

'Yerlileştirme programı' meyvelerini vermeye başladı

Bakan Özlü, "İthal Sanayi Ürünlerinin Yerlileştirilmesi Programı"nın meyvelerini vermeye başladığını belirterek, bu çerçevede geliştirilen projelerin gelecek 5 yıllık süreçte cari açığın kapatılmasına katkı sağlayacağını söyledi.

'Yerlileştirme programı' meyvelerini vermeye başladı
20-05-2018 16:44

ANKARA(AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, AA muhabirine, "Ä°thal Sanayi Ürünlerinin YerlileÅŸtirilmesi Programı"na iliÅŸkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin, 105 milyar doları sanayi ürünlerinden oluÅŸan, yaklaşık 134 milyar dolarlık ara malı ithalatı olduÄŸunu bildiren Özlü, ithal sanayi ürünlerinin yerlileÅŸtirilmesi, küresel pazara entegre edilmesi, ihracat içindeki yüksek teknolojili ürün payının arttırılması çerçevesinde, geçen yılın son çeyreÄŸinde Ä°thal Sanayi Ürünlerinin YerlileÅŸtirilmesi Programı kapsamında çalışmalara baÅŸlandığını hatırlattı.

Özlü, program çerçevesinde "kimya ve ilaç", "yarı iletken ve elektronik", "makine ve teçhizat", "gıda, içecek ve tütün" ile "motorlu kara taşıtları" sektörlerine odaklanıldığını ve bu alanlardaki ürünlerin yerlileÅŸtirilmesine öncelik verildiÄŸini söyledi. Türkiye'nin ithal ettiÄŸi yaklaşık 2 bin 600 kalem ara malın tek tek tarandığını anlatan Özlü, ilk aÅŸamada 978 ürün tespit ettiklerini kaydetti.

Cari açığa 210 milyon dolarlık katkı

"YerlileÅŸtirme programı" kapsamındaki çalışmaların meyvelerini vermeye baÅŸladığını ve ilk ürünlerin ortaya çıktığını anlatan Özlü, "YerlileÅŸtirme Yürütme Kurulu"na sunulan ürünlerden "Modüler Trafik Radar Sistemi" ve üretim teknolojisini deÄŸiÅŸtirecek "3D Metal Yazıcı ve Metal Ä°ÅŸleme Cihazları"nın Bakanlığın destekleriyle geliÅŸtirilerek yerlileÅŸtirildiÄŸine dikkati çekti.

Modüler Trafik Radar Sistemi hakkında bilgi veren Özlü, ürünün Ä°stanbul merkezli bir teknopark firması tarafından, Küçük ve Orta Ölçekli Ä°ÅŸletmeleri GeliÅŸtirme ve Destekleme Ä°daresi BaÅŸkanlığı destekleriyle geliÅŸtirildiÄŸini belirtti. Yapay zeka, makina öÄŸrenimi ve büyük veri teknolojileri kullanılarak üretilen Modüler Trafik Radar Sisteminin, otonom ve akıllı sistemlerde birçok uygulama alanı bulunduÄŸunun altını çizen Özlü, ürünün, yeni nesil elektronik denetleme sistemleri arasında dünyada ilk olma özelliÄŸi taşıdığını vurguladı.

Özlü, Modüler Trafik Radar Sistemi'nin, test ve sertifikasyon iÅŸlemlerinin tamamlanarak, Teknolojik Ürün Deneyim (TÜR) Belgesi almaya hak kazandığına iÅŸaret ederek, "Modüler Trafik Radar Sistemi'nin, Ä°thal Sanayi Ürünlerinin YerlileÅŸtirilmesi Programı kapsamında ülkemiz imkanlarıyla üretilmesinin, gelecek 5 yıllık süreçte cari açığın kapatılmasına 210 milyon dolarlık katkı sunması bekleniyor." diye konuÅŸtu.

"3D Yazıcı, Meksika'ya ihraç edildi"

Program kapsamında geliÅŸtirilen 3D Metal Yazıcı ve Metal Ä°ÅŸleme Cihazları'na da deÄŸinen Özlü, Bakanlık ile TÜBÄ°TAK tarafından saÄŸlanan desteklerle toz yatak beslemeli teknolojiye sahip ilk yerli 3 boyutlu metal yazıcının Bursa merkezli bir firma ile Gazi Üniversitesi iÅŸbirliÄŸinde geliÅŸtirildiÄŸini söyledi.

Özlü, söz konusu cihazların ilk ihracatının Meksika'ya yapıldığına dikkati çekerek, "4. Sanayi Devrimi sürecinde kullanımı giderek artan 3D cihazların yerlileÅŸtirilmesi, 5 yıllık süreçte cari açığımızın kapatılmasına 100 milyon dolarlık katkı saÄŸlayacak." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER