KOCAELİ - Nurgül Temiz
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesince hayata geçirilen "Pilotaj ve Bakım Elemanı Eğitimleri İçin Genel Havacılık Uçak Simülatörü Üretimi" projesi kapsamında, yerli üretimle daha ucuza uçak simülatörü hazırlandı.
Fakülte Öğretim Üyesi Doç. Dr. Satılmış Ürgün'ün öncülüğündeki ekip tarafından yaklaşık 6 ayda 80 bin liraya üretilen yerli uçak simülatörü, pilotaj eğitimlerinde, havacılık lise ve fakültelerinde hizmet verebilecek.
Ürgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Pilotaj ve Bakım Elemanı Eğitimleri İçin Genel Havacılık Uçak Simülatörü Üretimi" projesinin 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı tarafından desteklendiğini belirtti.
Simülatörü yüzde 90 yerli imkanlarla ürettiklerine dikkati çeken Ürgün, "Ürettiğimiz cihaz, Türkiye'nin ilk yerli genel amaçlı sivil havacılık simülatörü. Birkaç panelimiz zaman olmadığı için hazır alındı fakat birkaç aylık sürede o panelleri de ürettiğimizde yüzde 100 Türk yapımı simülatör üretmiş olacağız. Saf malzemeleri dışında her şey bizim tarafımızdan üretilmiş olacak. Yazılım, elektronik donanımlar, dış gövdenin oluşturulması tamamen yerli olacak. Aldığımız panelin daha da üzerinde geliştirdiğimiz bir panelimiz var. Bu paneli de birkaç ay içinde simülatörümüze monte edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Simülatörün genel havacılık uçakları için kullanılabileceğini anlatan Ürgün, pilotaj eğitimlerinde, havacılık lise ve fakültelerinde de simülatörden ön eğitim için faydalanılabileceğini dile getirdi.
dikGAZETE.com