Ülkemizde yerli olarak geliştirilen Kedicad adında tasarım programının ikinci sürümü görücüye çıktı. Tamamen ücretsiz olarak kullanıcılara sunulan program, Türkiye’nin tasarım gücünü ön plana çıkaracak.
Türkiye’de mimari veya endüstriyel tasarımlar için yabancı yazılım programları kullanıyor olması üzerine harekete geçen ve Türkiye’nin kendi tasarımlarını kendi yazılımında yapması için Türkiye Pardus ekibinde görevli makine mühendisi ve yazılım geliştiricisi Abdurrahman Ulusoy tarafından geliştirilen Kedicad 2D tasarım programının ikinci versiyonu Kedicad’in piyasaya sürüldüğü öğrenildi.
Ulusoy, “Türkiye dünya çaplı tasarımcı yetiştirirken ülkemizde herhangi bir yazılım programı yapılmamıştı. Sıfır devlet desteği ile iki girişimcinin hayalleri ile gerçekleşen bu proje bugünlerde meyvelerini vermeye başladı. Yazılım fiyatları çok yüksek rakamlarda. Fakat yerli tasarım Kedicad programı kullanıcılara ücretsiz. Şu anda 2 bini aşan kullanıcı sayısı ile birlikte her kullanıcısına 3 bin TL kazanç sağlıyor. Bugüne kadar birçok kullanıcısı tarafından görüş alışverişi şeklinde ilerleyen Kedicad yeni sürümünde birçok yenilik getirdik.” dedi.
KULLANIM ALANLARI
Ulusoy, programın başlıca kullanım alanlarını ise şu şekilde sıraladı:
“Program başlıca olarak teknik resim, 2 boyutlu modelleme, mekanik animasyon, bilgisayar destekli imalat (CAM), sonlu elemanlar analizi (FEA) ve mimari projelerde kullanılabiliniyor. Arayüzün Türkçe olması ile birlikte diğer dillere de çevirebilme özelliği bulunmakta ve böylelikle kullanıcılara kolaylıkla eğitim almadan tasarım yapma imkanı sunabiliyor. Özelliklerini gün geçtikçe geliştiren Kedicad ayrıca ekstra yeni özellik isteyenlere de söz hakkı tanıyor. Yetkili firma Kedicad’in geliştirileceğini ve ülkemizin de bu işi yapabileceğini göstermek adında ücretsiz olarak dağıtımını gerçekleşiyor.”
Windows Sürümünde yeni çalışmaların geliştirme sürecinde ve Linux üzerinde tamamen hazırlanmış durumda olduğunu belirten Ulusoy, “Kedicad desteklendiği halde ülkenin yazılım anlamında dev projelerde görev alabilecekler. 3 Boyutlu modelleme kısmında AR-GE eksiklerimiz var. Bu eksiğimizi diğer sürümlerde gidereceğiz. Bu anlamda ilk aşamada ülkemizde en çok kullanılacak program olacağına inanıyoruz. Kedicad’in resmi sitesi ve sosyal platformlarında Kedicad’in son sürümlerini indirebilirsiniz” dedi.
(İHA)