CHP'den ayrıldıktan sonra bir süre bağımsız Ardahan milletvekili olarak parlamentoda yer alan, Temmuz ayında da Yenilik Partisi’ni kuran Öztürk Yılmaz, bugün Kapaklı OSB'de faaliyet gösteren Sem-Ka Plastik firmasını ziyaret etti. Akrabası ve hemşehrisi olan firma sahibi Turgay Kaya ve firma yetkililerince karşılanan Yenilik Partisi Genel Başkanı Yılmaz, ziyaret sırasında Türkiye gündemine ilişkin gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı. Yenilik Partisi Genel Başkanı Yılmaz, parti çalışmaları ile ilgili verdiği bilgide, 8 ilde teşkilatları oluşturduklarını söyledi.
Martta seçim yeterliliğini alıp kongrelerini yapacaklarını kaydeden Yılmaz, "Kadınlar ve gençler bizim için çok önemli. Yüzde 50 kadın kotamız var. Şu anda yüzde 65 oldu. Her kesimden insan var. Biz bir ideoloji partisi değiliz, biz kitle partisiyiz. Değişim, dönüşüm, yenilik istiyoruz. İllegal yapılara bulaşmamış her kesime de açığız” diye konuştu.
"İLK 3 MADDE DIŞINDA HEPSİ DEĞİŞMELİ"
Türkiye’de bir anayasa değişikliğine ihtiyaç olup olmadığı yönündeki soruya Yılmaz, “Biz şu anda ittifak sistemlerinde yer almıyoruz. Ne Cumhur ne de Millet İttifakı'nda yer alıyoruz. Zaten bu iki ittifak sistemini birbirinin kopyası olarak görüyoruz. Anayasa’nın ilk 3 maddesi aynen korunmalıdır. Onun dışında ne varsa hepsi A’dan Z’ye değişmelidir” dedi.
Mevcut sistemi eleştiren Yılmaz, “Basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü yok. Kurumlar aşınmış durumda, bilgi alamıyorsunuz. TÜİK rakam açıklıyor, ne kadar doğru belli değil. Devletin, bürokrasinin ve siyasetin A’dan Z’ye yenilenmesi lazım. Türkiye’nin bu sistemle hiçbir yere gitmesi mümkün değil. Gider diyen varsa kendini kandırıyor. Ya dünyayı bilmiyor ya çok yerel kasaba politikacısı” ifadelerini kaydetti.
"BU SİSTEM BÖYLE GİTMEZ"
Türkiye’de bir rant düzeni olduğunu ifade eden Yılmaz, "Böyle gidemez. Bu sistemin; ekonomisiyle, işe yaramaz eğitimiyle, sağlığıyla yeniden bir düzenlemeye tabi tutulması şart. Bunu hükümet yapmaz, çünkü getiren o. Ama diğer taraftan muhalefete de baktığınız zaman dış destekli kukla bir muhalefet var.
Dışarıdan ne geliyorsa onları uygulayan bir muhalefet var” diye konuştu. Dört parti tarafından oluşturulduğu iddia edilen anayasa taslağı ile ilgili de konuşan Yılmaz, “Bölücü, Türkiye’yi federasyona çeviren, tamamen Atatürk’ü anayasadan atmak isteyen, kuruluşla ilgili ne kadar hassasiyetimiz varsa pkk’nın ve diğer illegal yapıların diliyle yazılmış bir anayasa taslağından bahsediyoruz. Millet şu kararı verecek, otokratik, baskıcı bir Erdoğan yönetimi mi, dış destekli kukla bir muhalefetin getirdiği bölücü ve ayrıştırıcı bir anayasa mı, bir de onun karşısına çıkan Yenilik Partisi’nin fikirleriyle birleştirici, uzlaştırıcı, bu tartışmaya son verecek bir yaklaşım mı? Biz bu açıdan bakıyoruz” şeklinde konuştu.
"İKİ MODEL HAZIRLAYACAĞIZ"
Türkiye'de güçler ayrılığının olmadığına dikkat çeken Yenilik Partisi Genel Başkanı Öztürk Yılmaz, “Seçime gittikten sonra biz güçler ayrılığını, ifade hürriyetini ve devletin A’dan Z’ye organizasyonunu sağlayacak yeni bir sistem oturtacağız. Yani parlamento yasama yapacak, denetim yapacak; yargı bağımlı ve taraflı olmayacak, yürütmenin alanı belli olacak.
İki model hazırlayacağız. En iyi parlamenter demokratik sistem modeli, en iyi idari federasyona dayanmayan üniter yapı üzerine bir başkanlık modeli. Halka bu ikisi arasında neyi tercih edeceğini sormak istiyoruz. Bir kötü ile bir başkasının getirdiği kötü arasında değil, iki en iyi örneği hazırlayıp bunu sunmak istiyoruz” ifadelerini kaydetti.
Yılmaz, koronavirüs salgınına da değinerek, “Türkiye’de hatalar yapıldı, yapılıyor. Örneğin hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması var, hafta içi yok. Burada bir mantık yok, akıl yok. Maalesef her tarafa yayıldı. Tabi çaba da var. Ama biraz insanlarımızda da duyarsızlık var” dedi. Yılmaz, Yenilik Partisi olarak milli tohum, milli ilaç endüstrisi ve enerji gibi başlıklarda yeni çalışmaları olduğunu vurguladı.
"VATANDAŞA ZARAR VEREN YATIRIMLAR KAMULAŞTIRILMALI"
Hükümetin yaptığı doğru şeylerin de olduğunu kaydeden Yılmaz, “Mesela yol yapıyor, köprü yapıyor, havaalanı açıyor. Bunlar hepsi olması gereken yatırımlar. Eleştirilen konu şudur; bunlar hazine garantili, geçiş garantili, hasta garantili verildiği zaman yandaşlara gidiyor ve devlet soyulmuş oluyor.
Yatırım yapmak güzel bir şey. Yatırımı yandaşlara, kaymağını yemdaşlara dağıtırsanız eleştiri alırsınız. Eleştiri de bundan kaynaklanıyor. Kamu özel ortaklığında yapılmış, kamuyu zarara uğratan, vatandaşı zarara uğratan ve bütçede sarsıntı yaratan bütün bu yatırımların kamulaştırılması lazım” şeklinde konuştu. Öztürk Yılmaz’ın fabrika ziyaretinde Özel Optimed Hastanesi Genel Müdürü Op. Dr. Ayhan Arslan ile Pera Villa Pastaneleri işletmecisi Şahin Aktürk de hazır bulundu.
Ömer Faruk Dilek - dikGAZETE.com