Gündem

'Yeni Anayasa'da MHP'nin hassasiyetleri gözetilmiştir'

MHP Genel Başkan Yardımcısı Durmaz, "Bu rejim değişikliği değil, bu hükümet sistemi düzenlemesidir. 18 maddenin hiçbir yerinde rejim değişikliği yoktur. Anayasa değişikliği hazırlıkları, MHP'nin hassasiyetleri gözetilerek yapılmıştır." dedi. - Anadolu Ajansı

'Yeni Anayasa'da MHP'nin hassasiyetleri gözetilmiştir'
18-03-2017 01:52

DÜZCE

MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, 16 Nisan'da gerçekleştirilecek halk oylamasına ilişkin, "Anayasa değişikliği, kamuoyuna yanlış ve çarpıtılarak sunulmaktadır. Bu rejim değişikliği değil, bu hükümet sistemi düzenlemesidir. 18 maddenin hiçbir yerinde rejim değişikliği yoktur. Anayasa değişikliği hazırlıkları, MHP'nin hassasiyetleri gözetilerek yapılmıştır." dedi.

Durmaz, burada yaptığı konuşmada, 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasına ilişkin, MHP Genel Merkezinin talimatı doğrultusunda, bilgilendirme toplantılarına devam ettiklerini söyledi.

Hiç kimsenin, ülkenin kaderini kısır siyasi çekişmelere feda etme lüksünün bulunmadığını vurgulayan Durmaz, "Anayasa değişikliği, kamuoyuna yanlış ve çarpıtılarak sunulmaktadır. Bu rejim değişikliği değil, bu hükümet sistemi düzenlemesidir. 18 maddenin hiçbir yerinde rejim değişikliği yoktur. Anayasa değişikliği hazırlıkları, MHP'nin hassasiyetleri gözetilerek yapılmıştır. İlla bir değişiklikten bahsedeceksek, bu meclis hükümet sisteminden cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiştir. Bunu, rejim değişikliği yapıldığı şeklinde sunmak, bilgisizlik değilse çarpıtmadır." diye konuştu.

Durmaz, MHP'nin, rejimin ve Türk milletinin teminatı olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"15 Temmuz FETÖ ihanet kalkışması, Türk devletinin bir beka sorunu olduğunu göstermiştir. Anayasa değişikliği, durup dururken ortaya atılmadı. Devlet bekası için bir zorunluluk olarak görülmüştür. 'Önce ülkem ve milletim, sonra partim' diyen siyasal anlayışın kurumu MHP tarafından devlet bekasında görülen risk ve tehditler üzerine gündeme getirilmiştir."

Cumhurbaşkanlığı seçiminin, yapılan değişiklikle halk oylamasına dönüştürüldüğünü anımsatan Durmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"CHP, bugün olduğu gibi o zaman da çok agresif bir yaklaşım sergileme yoluna gitmiş, parlamentonun önemli bir yetkisinin elinden alınmasına önemli bir ortam oluşturmuştur. Bize göre CHP'nin dayatmacı tavırları ve öngörüsüzlüğünden, AK Parti'nin uzlaşmazlığından kaynaklanan bu değişiklik, maalesef hükümet etme sisteminde önemli bir bozulmaya neden olmuştur. Bu değişiklik ile partili cumhurbaşkanlığı uygulaması fiilen getirilmiştir. Nitekim 2014 Ağustos ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylar partiler tarafından gösterilmiş, kampanyalar partiler tarafından yürütülmüştür. 2014 yılında Cumhurbaşkanı seçimi fiili olarak halk nezdinde partili cumhurbaşkanı adayları üzerinde yürütülmüştür. Bu fiili durum bugün en fazla itiraz eden CHP sayesinde oldu. Sistemin neden olacağı sorunları ise 2014 yılına kadar kimse konuşmamıştır. Başka bir ifadeyle cumhurbaşkanı seçimi, biçimi köklü olarak değiştirilmesine rağmen görev, yetki ve sorumluluklarının ne olacağı hiç gündeme getirilmemiştir. Değişikliğin neden olduğu iki başlılığın ya da cumhurbaşkanının güçlü olduğu durumun nasıl aşılacağı hiç tartışılmamıştır. 2014 yılında seçilen cumhurbaşkanının hükümet etme sistemindeki bozulmayı ya da değişimi gerekçe göstererek oluşturduğu fiili durum eklenince, ülke bir yönetim sistemi sorunu ile karşı karşıya kalmıştır."

"Yapılan değişiklik sistem değişikliğinden öte sistem düzeltme gerekliliğidir"

MHP'nin, daha önce "çözüm süreci" adı altında yapılan "başkanlık sistemi"ni de içeren bir anayasa değişikliğine sonuna kadar karşı çıktığını hatırlatan Durmaz, şunları kaydetti:

"MHP aynı duruma bugün de karşıdır. Bizim bu konudaki düşüncemiz dün neyse bugün de odur. Zerre değişmemiştir. Yapılan düzenlemede dünkü karşı çıktığımız anlamda bir düzenleme yoktur. Bu, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemidir. Dün karşı çıktığımız; HDP, PKK ve FETÖ’yle hazırlanan anayasa değişikliği tasarısıdır. Dün karşı çıktığımız; altı federasyon, üstü başkanlık olan sistemdir. Dün karşı çıktığımız; anayasayı Türk ve Türklükten arındırma oyunudur. MHP, dün olduğu gibi bugün de aynı yerde, aynı görüştedir. Bugün desteklediğimiz anayasa değişikliğinin altı da üstü de cumhurbaşkanlığına dayanan hükümet sistemidir. 'Dün karşı çıktığını bugün destekliyor' demek ya MHP’yi tanımamaktır ya da ne dediğini bilmemektir. Yapılan değişiklik bir sistem değişikliğinden öte bir sistem düzeltme gerekliliğidir."

Durmaz, açıklamanın ardından partisince Düzce Kültür Merkezi'nde basına kapalı gerçekleştirilen referandum bilgilendirme toplantısına katıldı.

Muhabir: Ömer Ürer

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER