Dünya

'Yemen'de ordu ve sivillerden yaralı sayısı 50 bini aştı'

Yemen'de, difteri, kolera salgınının yanı sıra su kaynaklarının kirlenmesi, kanalizasyon sisteminin çökmesi ve çevre temizliğinin yapılmaması sonucu ölümler artıyor.

'Yemen'de ordu ve sivillerden yaralı sayısı 50 bini aştı'
17-03-2018 22:22

RİYAD - MAHMUT GELDİ

Yemen Sağlık Bakanı Vekili Abdurrakib el-Hayderi, Husilerin 2014'te başkent Sana'yı işgal etmesinin ardından ortaya çıkan krizden etkilenen bütün sektörler gibi savaş öncesinde zaten asgarinin altında olan sağlık hizmetlerinin de nasibini aldığını söyledi.

Aden'deki çatışmalarda 36 kişi öldü'Çatışma bölgelerinde gıda güvencesizliği kötüleşiyor'Devrimden iç savaşa Yemen'de yaşananlar

Hayderi, Yemen meşru hükümet güçleri ile Husiler arasında uzun süredir devam eden çatışmaların ülkedeki sağlık hizmetlerine yönelik etkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Yemen'de kriz öncesinde sağlık sektörünün çok daha düşük seviyelerde hizmet verdiğine, darbeci Husilerin çıkardığı anlamsız savaştan zarar gören diğer tüm sektörler gibi sağlık hizmetlerinin de fazlasıyla nasibini aldığına işaret eden Hayderi, olayların başlaması üzerine Sağlık Bakanlığı bütçesini iptal ettiklerini dolayısıyla yüzlerce hastane ve sağlık merkezine mali olarak herhangi bir meblağın artık tahsis edilmediğini ifade etti.

Darbeci Husiler ve müttefiklerinin işgal ettiği vilayetlerde sağlık sisteminin ciddi anlamda çökmesi üzerine çok sayıdaki tabip ve sağlık çalışanlarının ülkeyi terk etmek zorunda kaldığını, hatta Husiler ve müttefiklerinin kontrolündeki bölgelere dışarıdan yapılan bazı tıbbi yardımların militanlar tarafından satıldığını öne süren Hayderi, bunun uluslararası insani hukuka aykırı olduğuna vurgu yaptı.

Hayderi, Husileri kamu çalışanlarının maaşlarını keserek hükümet güçlerine karşı savaşlarını finanse etmekle suçladı.

Çatışmalarda ordu ve sivillerden yaralı sayısı 50 bini aştı

Yemen'de yaklaşık 3 yıldır devam eden şiddetli çatışmalar sonucu yaralı sayısının sürekli yükseldiği ve Sağlık Bakanlığının da bu kesime tedavi hizmeti sunmakta zorlandığına dikkati çeken Hayderi, yaklaşık 20 bini Taiz vilayetinde olmak üzere ülke genelinde şu ana kadar ordu güçleri ve sivillerden yaralı sayısının 50 bini aştığını dile getirerek, aralarında çok sayıda engelli hale gelen ve durumu ağır olanların bulunduğunu, Husilerin saflarındaki yaralıların sayısının ise daha fazla olduğunu tahmin ettiklerini ifade etti.

Yemen Sağlık Bakanı Vekili Hayderi, ordunun Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin desteğiyle kurtardığı vilayetlerdeki hastane ve sağlık merkezlerini toparladığını, dost ve kardeş ülkelerin de katkılarıyla büyük çabalar sarf edip binlerce yaralıya tedavi hizmeti sunduklarını aktardı.

Yemen'deki krizi ve istikrarsızlığı fırsat bilen ilaç tüccarlarının da Husilerden aldıkları ruhsatlarla piyasayı kaçak ilaçlarla doldurduğunu söyleyen Hayderi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aslında herhangi bir ilacı ithal etmek isteyenler, asılsız gerekçelerle bu ilaca ciddi ihtiyaç olduğu iddiasında bulunarak ithalat belgesine başvuruyor. Piyasa, hala Husilerin kontrolünde olan İlaçlar Yüksek Kurumu tarafından bunlara verilen belgelerle ithal edilen kalitesiz ilaçlarla dolduruldu. Böbrek, kanser, tansiyon ve şeker hastalarının kullandığı hayat kurtaran ilaç çeşitleri ise bulunamıyor. Bu tür ilaçlar Husi militanların elinde bulunan Hudeyde kentindeki limandan ülkeye sokuluyor. Söz konusu ihlallerle hastalar ilaçlardan mahrum bırakılıyor, dolayısıyla insan hakları örgütlerine Yemen Sağlık Bakanlığı olarak bahsi geçen ihlalleri gözetlemeleri çağrısında bulunuyoruz."

Salgın hastalıklar

Sağlık Bakanlığının bu zor dönemde ayrıca kolera, difteri ve menenjit gibi salgın hastalıklarla da mücadele ettiğine dikkati çeken Hayderi, uzun süren savaş dolayısıyla ülkedeki su kaynaklarının kirlenmesi, kanalizasyon sisteminin çökmesi ve çevre temizliğinin yapılmaması sonucu çok sayıda vatandaşın hayatını kaybetmesine sebep olan kolera ile diğer salgın hastalıkların ortaya çıktığına işaret etti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), daha önce Yemen genelinde geçen ağustos ayından bu yana bin 193 difteri vakasının tespit edildiğini, 72 kişinin ise salgın nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıklamıştı. Salgının ülkedeki 23 ilin 20'sinde görüldüğü ve şüpheli vakaların en çok İbb ve Hudeyde illerinde tespit edildiği aktarılmıştı.

DSÖ, geçen kasım ayında yaptığı açıklamada ise Yemen'de kolera salgınının ortaya çıktığı 27 Nisan'dan bu yana ülke genelinde 962 bin 536 şüpheli kolera vakası görüldüğünü ve salgın nedeniyle 2 bin 219 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin desteklediği meşru hükümet ile Husiler arasında yaklaşık 3 yıldır şiddetli çatışmalara sahne olan Yemen, difteri, kolera salgınlarının yanı sıra sağlık alanında ciddi sorunlarla mücadele ediyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER