ANKARA (AA) - Türkiye ile diÄŸer ülkeler arasındaki dostluÄŸun ve kültürel baÄŸların pekiÅŸtirilmesi amacıyla 10 yıldır dünyanın dört bir yanında faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü (YEE), farklı alanlardaki sayısız faaliyetleriyle Türkçeyi ve Türk kültürünü sevdirmeye devam ediyor.
Anadolu coÄŸrafyasının önemli düÅŸünürlerinden Yunus Emre'nin "Gelin Tanış Olalım" felsefesinden yola çıkan YEE, 5 kıtadaki 157 irtibat noktasıyla Türk dilini ve kültürünü dünya ile buluÅŸtururken bugüne kadar dünya genelinde 144 bin kiÅŸinin Türkçe öÄŸrenmesine katkıda bulundu.
Türkiye ile diÄŸer ülkeler arasındaki dostluÄŸun ve kültürel baÄŸların pekiÅŸmesi amacıyla 2009'dan bugüne dünyanın dört bir yanında faaliyet gösteren YEE, Türk dili ve kültürünü sevdirmeye yönelik faaliyetler yapmaya devam diyor.
194 ülkede 218 bin kiÅŸi çevrimiçi Türkçe öÄŸreniyorYEE, uluslararası standartlarda ve bilimsel yöntemler ışığında yurt içi ve yurt dışında Türkçeyi bir dünya dili olarak öÄŸretiyor.
Dünyanın farklı coÄŸrafyalarındaki Türk Kültür Merkezlerinde verilen Türkçe dersleri, öÄŸrencilerin yaÅŸ gruplarına ve seviyelerine göre ayrılan sınıflarda veriliyor. Bu çerçevede öÄŸrencilerden gelen talepler doÄŸrultusunda, genel Türkçe kurslarının yanı sıra "Ä°ÅŸ Türkçesi", "Çocuklara Yönelik Türkçe", "Edebi Çeviri", "Basın ve Medya Türkçesi" gibi özel amaçlı kurslar düzenleniyor.
YEE, Türk Kültür Merkezlerindeki Türkçe kurslarının yanı sıra Türkçe ÖÄŸretim Portali, Türkçe Yaz Okulu, Tercihim Türkçe Projesi, Türkçe ÖÄŸretim Materyalleri ve Türkçe Yeterlik Sınavı gibi birçok uygulamayla Türkçeyi dünya ile buluÅŸturmaya devam ediyor.
Enstitünün bu kapsamda düzenlediÄŸi faaliyetler kapsamında 75 bin kadar öÄŸrenci Türkçe öÄŸrendi. Bu sayı, kültür merkezleri dışında gerçekleÅŸtirilen kurslar, Enstitünün giriÅŸimleriyle yürütülen Türkçenin seçmeli ders olarak öÄŸretimi ve Türkoloji Projesi kapsamında saÄŸlanan desteklerle yaklaşık 144 bine ulaşıyor.
Bunların yanı sıra 194 ülkeden kayıtlı 218 bin kursiyer, "www.learnturkish.com" üzerinden çevrimiçi olarak Türkçe öÄŸreniyor. Ayrıca bugüne kadar 130'u aÅŸkın ülkeden 3 bin 755 öÄŸrenci, Türkçe Yaz okullarında eÄŸitim alarak Türkçeyi yerinde öÄŸrendi.
Türkiye Haftası projesiYEE, Türk kültürünü ve sanatını tanıtmak, diÄŸer ülkelerle dostluÄŸunu geliÅŸtirmek amacıyla dünya çapında müzik, resim, edebiyat, dil, gastronomi, sinema ve el sanatları gibi sanatın birçok alanında her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleÅŸtiriyor.
Bu kapsamda, Türk okçuluÄŸunu dünyaya sevdirmeyi amaçlayan KemankeÅŸ Projesi, Türk Mutfağı, Geleneksel Türk El Sanatları, Türk Sineması Etkinlikleri ve Türk müziÄŸini ve gösteri sanatlarını dünyaya açan Anadolu’nun Renkleri Projesi gibi farklı birçok kültürel çalışma yer alıyor.
"Türkiye Haftası" projesi ile Türk kültürünü tarihle harmanlayarak dünyaya taşımayı hedefleyen YEE, bu çerçevede Göbeklitepe Yılı kapsamında "Göbeklitepe: Ä°nsan ve Hayat" etkinliÄŸi düzenlendi.
Zagreb ve BükreÅŸ'te 2019'un ilk yarısı gerçekleÅŸtirilen Türkiye Haftası etkinlikleri yıl boyunca Rusya-St. Petersburg, Arnavutluk-Tiran, Ä°spanya-Madrid, Sırbistan-Belgrad, Tunus-Tunus ve Lübnan-Beyrut'ta gerçekleÅŸtirilmeye devam edecek.
Kültürel Diplomasi ElçisiKültürel Diplomasi alanında da önemli çalışmalara imza atan YEE'nin 2016'dan bu yana yürüttüÄŸü "Kültürel Diplomasi Akademisi" ile Türkiye'nin kültürel diplomasi pratiklerine yön veren alan uzmanları, akademisyenler, diplomatlar, bürokratlar, gazeteciler ile dünyanın farklı kültürleriyle etkileÅŸim içerisinde olan sanatçılar, bilim insanları, sporcular, iletiÅŸimciler ve sivil toplum uzmanlarını eÄŸitimci olarak bir araya getirdi.
Ä°lk mezunlarını 25 Mayıs 2019'da veren program kapsamında aralarında Prof. Dr. Ä°lber Ortaylı, Emekli Büyükelçi Kenan Gürsoy ve Uluç Özülker ile DışiÅŸleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi BaÅŸkanı Prof. Dr. Mesut Özcan'ın da bulunduÄŸu 12'si yabancı 70 konuÅŸmacı, geleceÄŸin kültür elçileri ile bir araya geldi.
Bilimsel ve Akademik EtkileÅŸim için 50 ülkede 100'den fazla protokolBunların yanı sıra YEE, dünya genelinde Türkiye'nin bilimsel ve akademik çalışmalarını tanıtmak ve desteklemek amacıyla Türkoloji Projesi, Taşınabilir Matematik Müzesi ve Türkiye Akademik ve Bilimsel Ä°ÅŸbirliÄŸi Projesi (TABÄ°P) gibi çalışmalar yürütmeye devam ediyor.
Türkoloji projesi kapsamında dünya genelinde 49 ülkede 96 üniversite ile protokol imzalanırken, Türkiye Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanlığı himayelerinde yürütülen TABÄ°P ile de küresel bilimsel diplomasi ağının Türkiye'den dünyaya açılması hedefleniyor.