Çevre-Hayat

Yavru Kangallar 'koyun kokusuyla' büyüyor

Sivas'ta yavru Kangal köpeklerinin altlarına, büyüdüklerinde sürüye daha çabuk adapte olmalarını sağlayacağı düşünülerek, samanla karıştırılan koyun gübresi seriliyor. - Anadolu Ajansı

Yavru Kangallar 'koyun kokusuyla' büyüyor
03-05-2017 14:47

SİVAS - Serhat Zafer

Sivas'ta Meraküm Tepesi'nde bulunan Kangal Köpeği Eğitim ve Üretim Merkezi'nde yetiştirilen yavru Kangal köpeklerinin altlarına, büyüdüklerinde sürüye daha çabuk adapte olmalarını sağlayacağı düşüncesiyle samanla karıştırılan koyun gübresi seriliyor.

Sivas'ta yaklaşık bin 600 metre yükseklikteki Meraküm Tepesi üzerinde kurulan, İl Özel İdaresi'ne ait İç Anadolu Seçkin Irk Kangal Köpeği Eğitim ve Üretim Merkezi'nin işletmecisi Hüseyin Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yavru Kangalları tamamen doğal ortamda yetiştirmenin gayreti içerisinde olduklarını söyledi.

"Hayvan için en doğal ortam toprak zemin"

Yıldız, Kangal ırkının barınakta veya beton zeminde rahat edemeyeceğini, hayvan için en doğal ortamın toprak zemin olduğunu ifade etti.

Kangal köpekleri için koyun gübresinin önemine vurgu yapan Yıldız, "Köpeklerimizi sürüye kazandırmak için koyun gübresini altlarına seriyoruz. Uygulamanın amacı köpeğin sürüyü yabancı görmemesi ve doğal ortamı hemen benimsemesidir." dedi.

Yavru köpekler için bu uygulamayı 2,5 aylık oluncaya kadar yaptıklarını dile getiren Yıldız, yavrulara bebek gibi baktığını ifade etti.

Yıldız, yavru Kangallara sevgi ve hoşgörüyle baktığını, sağlıklı büyümeleri için gereken her şeyi yaptığını bildirdi.

"Sürüye adaptasyonu sağlama açısından fayda sağlayacak"

Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Veteriner Hekimliği Temel Bilimler Bölümü Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Koçkaya ise koyun gübresi uygulamasının faydalı olduğunu savundu.

Kangal köpeklerinin aynı zamanda çoban köpeği olarak bilindiğini anlatan Koçkaya, "Koyun gübresi uygulamasının ileriye yönelik sürüye adaptasyonu sağlama açısından fayda sağlayacağını düşünmekteyiz. Kokuya alıştığı sürece sürüye alışacağını düşünüyoruz." dedi.


Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER