ANKARA - MERVE YILDIZALP/BURCU ÇALIK
AA muhabirinin Bakanlık verilerinden derlediği bilgilere göre, 2017'de yaşlılara yönelik evde bakım ve gündüzlü bakım hizmetleri yaygınlaştırılacak, yaşlıların aile yanında bakımını destekleyen politikalara ağırlık verilecek.
Bakım, koruma ve rehabilitasyon hizmetlerine talebi karşılamak üzere de yeni kuruluşlar faaliyete geçirilecek. Geçen iki yıl içerisinde toplam 39 kuruluşu yaşlıların hizmetine sunan Bakanlık, bu yıl da 7 huzurevi, 2 bakım rehabilitasyon merkezi ve 10 umut evi olmak üzere 19 kuruluşu hizmete açacak.
Huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi, engelsiz yaşam merkezi açmak için 114 milyon 500 bin lira kaynak ayrıldı.
Bakanlık, aile yanında bakım hizmetini yaygınlaştırmak amacıyla evde bakım destek hizmeti alan engelliler ile gündüzlü bakım hizmeti alan yaşlılar için de özel hizmet alımına toplam 916 bin 56 lira ödenek ayırdı.
Bu sene, gündüzlü bakım ve evde bakım hizmeti alan yaşlı sayısını bir önceki yıla göre yüzde 50 oranında artırmayı hedefleyen Bakanlık, bu kapsamda ayırdığı 387 bin liralık kaynak çerçevesinde yeni personel alımları gerçekleştirecek.
Yaşlı projeleri için 11 milyon lira
Yaşlıların korunması, desteklenmesi ile bakımlarının yapılarak yaşamlarının kolaylaştırılmasına yönelik hizmetlerin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması amacıyla geçen yıl "Yaşlı Destek Programı" (YADES) başlatıldı. Program ile büyükşehir belediyelerine yaşlılara yönelik projeleri için destek sağlama kararı alan Bakanlık, bu kapsamda 11 milyon 461 bin liralık kaynak ayırdı.
481 bin 141 kişiye evde bakım desteği
Öte yandan Bakanlığın verilerine göre, üç ayda bir ödenen yaşlı aylıkları için geçen yıl 1,5 milyar lira kaynak kullanıldı. Üç aylık yaşlı maaşı alan vatandaşların sayısı da 620 bin 19 oldu.
Aylık 932 lira ödenen evde bakım yardımlarından da 481 bin 141 kişi yararlandı. Bakanlık engelli vatandaşları da içerisine alan bu destek için toplamda 5 milyar liranın üzerinde ödenek kullanımı gerçekleştirdi.
dikGAZETE.com