Kültür Sanat

Yasaklı kitaplardan kurulu bir kütüphanesi var

Şair-yazar İbrahim Tenekeci, 12 Eylül döneminde yasaklanan kitaplardan kendine bir kütüphane kurduğunu söyledi. Tenekeci, şiirlerini üzgünken yazdığını da ifade etti. Zeytinburnu Belediyesi Gençlik Merkezi’nin (ZEYGEM) düzenlediği, Ali...

Yasaklı kitaplardan kurulu bir kütüphanesi var
19-01-2016 11:40
Şair-yazar İbrahim Tenekeci, 12 Eylül döneminde yasaklanan kitaplardan kendine bir kütüphane kurduğunu söyledi. Tenekeci, şiirlerini üzgünken yazdığını da ifade etti.
Zeytinburnu Belediyesi Gençlik Merkezi’nin (ZEYGEM) düzenlediği, Ali Görkem User’in moderatörlüğündeki ’Kılavuz Konuşmaları’ söyleşisinin konuğu şair yazar İbrahim Tenekeci oldu. Tenekeci, yazmaya başlamasıyla ilgili heyecan verici bir hikayesi olmadığını belirterek, "Şu oldu, bunu fark ettim, gibi bir hikayem yok. Bir şey yapma ihtiyacı hissettim ve yazmaya koyuldum" diye konuştu. Tenekeci, 12 Eylül döneminde toplanan yasaklı kitaplardan kendisine küçük bir kütüphane kurduğunu ve ilk şiirini ise 1988 yılında yayınladığını söyledi.

"ŞİİR FANİLİĞE KARŞI REFLEKS"
"Önceliğim hep şiir oldu. Şiirlerimi de genellikle üzgünken yazdım" diyen Tenekeci, sözlerine şöyle devam etti: "Sevinçliyken pek şiir yazmam. Elimden bu iş, yani şiir yazmak geldi. Bu dünyada bunu yapabildim. Oldu veya olmadı, benim gücüm buna yetti. Şiiri, faniliğin saldırısına karşı gösterdiğimiz bir refleks olarak gördüm."

"EDEBİYAT YERİNİ BULMA MESELESİDİR"
Tenekeci, yazmakla ilgilenen gençlere ise şunları söyledi: "Elimizdeki işe baktığımız sürece temiz kalırız. Elimizdeki işe bakacağız, kafamızı kaldırmayacağız, kafamızı kaldırdığımız zaman aklımız karışır. Şiir yazıyorsak şiir yazacağız, bir dergide karar kılmışsak orada sebat edeceğiz. Edebiyat büyük ölçüde yerini bulma meselesidir."

"DİNE VE DİLE MÜDAHALE EDİLDİ"
Gençlerin şiire ilgi gösterdiğini bildiren Tenekeci, edebiyat dünyasındaki ’şiir bitti’ tartışmalarına ilişkin ise şunları aktardı: "Yeni rejimle beraber iki alana müdahale edildi; dine ve dile. Çok şükür, bunu atlattık. Şiirimiz dünya çapında bir şiir. Şairlerimiz iyi. Şiirimizi kaybetmedik."
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER