Genel

Yarın sokağa çıkacak 65 yaş ve üstüne egzersiz önerisi

Prof. Dr. Evren Yaşar, yarın saat 12.00-18.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek 65 yaş ve üstü vatandaşlara, uzun süre hareketsiz kalındığı için hafif tempoda 10 dakika yürüyüş ile egzersize başlamalarını önerdi.

Yarın sokağa çıkacak 65 yaş ve üstüne egzersiz önerisi
16-05-2020 17:46

Ä°STANBUL (AA) - SaÄŸlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) ÖÄŸretim Üyesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Evren YaÅŸar, yaptığı yazılı açıklamada, yaÅŸlanma ile birlikte tüm insanlarda kas dokusunda azalma ve kemiklerde deÄŸiÅŸen derecelerde zayıflama gerçekleÅŸtiÄŸini belirtti.

Hareketin kısıtlanmasının kalp ve beyin saÄŸlığını da olumsuz etkilediÄŸine iÅŸaret eden YaÅŸar, normalde bunun önüne geçebilmek için yaÅŸlı bireylere egzersiz yapmaları ve hem fiziksel hem de biliÅŸsel olarak yaÅŸamın her alanında aktif olmalarının önerildiÄŸini vurguladı.

YaÅŸar, ancak olaÄŸanüstü günlerden geçilen ÅŸu dönemde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle 65 yaÅŸ ve üstü vatandaÅŸların korunabilmeleri için zaruri olarak evde kalmaları gerektiÄŸini, bunun da dar alanlarda hareket kapasitelerini doÄŸal olarak kısıtladığını aktararak, ÅŸunları kaydetti:

"En basit ama en saÄŸlıklı egzersizlerden olan yürüyüÅŸün, fiziksel etkilerinin yanında psikolojik katkıları da bilinen bir gerçektir. Yarın, 65 yaÅŸ ve üstü vatandaÅŸlarımız yürüme mesafesiyle sınırlı olmak, sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla dışarı çıkabilecekler. Peki, verilen bu arayı en doÄŸru ÅŸekilde nasıl deÄŸerlendirebilirler? YaÅŸlılık döneminde saÄŸlıklı kalmak istiyor ve bir baÅŸkasına bağımlı olmak istemiyorsak, vücudumuzu bu inaktivite döneminden uyandırmak için egzersize zaman ayırmalıyız. GüvenliÄŸin her ÅŸeyden önce geldiÄŸini unutmamalı, sokaÄŸa çıkmadan önce reçeteli ilaç kullanıyor isek bu ilaçları uygun ÅŸekilde aldığımızdan emin olmalıyız. Öncelikle rahat kıyafetlerle sokaÄŸa çıkılmalı, uzun süre hareketsiz kalındığı için hafif tempoda 10 dakika yürüyüÅŸ ile egzersize baÅŸlanmalıdır. Egzersizde ilk prensibimiz 'YavaÅŸ baÅŸla-kademeli olarak artır.' olmalıdır. YürüyüÅŸ sonrası günümüzde pek çok park alanında konuÅŸlu olan egzersiz aletleri de kontrollü bir ÅŸekilde kullanılabilir."

Evde de egzersize devam

Prof. Dr. Evren YaÅŸar, yürüyüÅŸ sonrası ayaktayken hafif çökme kalkma, banklara veya sandalyeye oturup kalkma, basamak inip çıkma, hafif-orta ağırlıktaki cisimleri taşıma, dans etme, parmak uçlarında veya topuk üzerinde yürüme, düz bir çizgide yürüme, topuk-parmak ucu yürüyüÅŸü yapma gibi egzersizlerin de kas ve kemik saÄŸlığı açısından uygulanabilir basit egzersizler olduÄŸunu belirterek, sosyal mesafe kurallarına dikkat etmek kaydıyla, egzersize arkadaÅŸların da davet edebileceÄŸini anlattı.

Egzersiz ile birlikte vücutta ayrıca endorfin ve serotonin olarak bilinen, mutluluÄŸu artıran, aÄŸrıyı azaltan hormonlar da salgılandığını aktaran YaÅŸar, ÅŸu bilgileri verdi:

"Aerobik egzersiz dediÄŸimiz dışarıda yaptığımız bu egzersizler sadece fiziksel destek saÄŸlamaz, aynı zamanda biliÅŸsel ve psikolojik olarak da zinde kalmamızın en büyük yardımcılarındandır. Düzenli egzersiz yapmak kronik aÄŸrıları azaltmak adına da yardımcıdır. Normalde kemik saÄŸlığı için insan vücudunda D vitamini seviyesinin yeterli düzeyde olması gerekmektedir. Bunun için, vücut alanımızın en az yüzde 10-15'lik kısmının en az 30 dakika boyunca direkt güneÅŸ ışığına temas etmesi gerekmektedir. Hava sıcaklığının artması ile beraber yaÅŸlılarımızın ÅŸapka ve güneÅŸ gözlüÄŸü kullanımı, kronik hastalıkları olanların sıvı alımına dikkat etmesi de egzersiz toleransını artıracaktır. YaÅŸlı kiÅŸilerde normal ÅŸartlarda haftada 5 gün toplamda 150 dakika fiziksel aktivite önerilse de mevcut durumda ev egzersizleri yanında bu kısa fırsatı deÄŸerlendirmek saÄŸlığımız açısından oldukça önemli. GüneÅŸli günler baÅŸlıyor ve evimizde de güneÅŸi içeri almak, pencereleri açarak evde de egzersiz yapmak elbette mümkün."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER