KAHİRE - ESMA AHMED
Mısır'ın Giza kentinde tamircilik ve taksicilik yapan, doğuştan kolları tutmayan Recep Abdulmaksud, çalışma azmiyle örnek oluyor.
Giza kentinin İmbaba ilçesinde yaşayan Abdulmaksud, AA muhabirine, kollarının doğuştan problemli olduğunu, 9 senelik tedavi ve 6 ameliyatın kollarını sağlığına kavuşturmada yetersiz kaldığını ifade etti.
Abdulmaksud, "Henüz 15 yaşındaydım ve hayatımın bu aşamasından sonra engelimi kabul edip onunla mücadele etmenin bir yolunu bulmam gerekiyordu. Bütün işlerimde ayaklarımı kullanıyordum. Zamanla durum öyle bir hal aldı ki beni görenler yaptıklarımın mucizeye benzer şeyler olduğunu söylemeye başladı." dedi.
Ustayı seyrederken saat tamircisi olduAyaklarıyla kol saati ve cep telefonu gibi küçük aletleri tamir edebilen Abdulmaksud, tamirci olmasının hikayesini şöyle anlatıyor:
"Köydekilerin bozulan saatlerini toplayıp tamir için Kahire'nin Atebe bölgesinde bir dükkana götürüyordum. Saatleri beklediğim o vakit aralığında ustanın her hareketini büyük bir dikkatle izlemeye başladım. Her seferinde eve döndüğümde tamirciden gördüklerimi tekrar ediyordum. Gel zaman git zaman işi iyice kavradım. Tamirciye götürdüğüm saatlerin sayısı azalmıştı. Adam durumu fark edip, sebebini sorunca ona ayaklarımla saatleri tamir ettiğimi, sadece zorlanıp yapamadıklarımı ona götürdüğümü söyledim. Ama bana inanmadı."
Dükkan sahibini inandırmak için gözünün önünde bir saat tamir ettiğini belirten Abdulmaksud, o günden sonra Atebe'deki büyük saatçi dükkanlarından teklifler almaya başladığını ve buralardaki çalışmalarından çok fazla tecrübe edindiğini, işinde ustalaştığını söyledi.
Abdulmaksud, daha sonra kendi dükkanını açtığını, gündüzleri orada, akşamları ise evde saat tamir ettiğini dile getirerek, zamanla işi ilerlettiğini, piyasalardaki değişimle birlikte cep telefonu tamirciliğine de el attığını ifade etti.
Ek iş olarak taksicilik yapıyorAbdulmaksud, eski bir araba alıp direksiyonu ayak kısmına yerleştirdiklerini, sol ayak direksiyonu kullanacak, sağ ayak gaz, fren arasında hareket edecek, sinyal verebilecek şekilde aracın tasarlandığını kaydetti.
Kahire'nin batısındaki 6 Ekim bölgesinde taksicilik yaptığını, tamirciliğin yanında geçimini bu şekilde temin ettiğini aktaran Abdulmaksud, şunları söyledi:
"Tüm bunları yaparken azmimi hiç kaybetmedim. Pek çok kişi şevkimi kırmaya çalıştı. Yapamazsın, edemezsin dediler. Ancak Allah'ın yardımıyla başardım."
Abdulmaksud, fiziksel engellilerin kullanabileceği araçların çoğalması durumunda birçok kişinin ailelerine yük olmaktan kurtulabileceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com