Genel

'Yalan bilgi salgını virüs kadar tehlikelidir' uyarısı

Dijital İletişim Uzmanı Tolga Akkuş, "Asılsız bilgilerin sosyal medya üzerinden hızla yayılması sonucu ortaya çıkan yalan bilgi salgını, halk sağlığı açısından en az virüs kadar tehlikelidir." dedi.

'Yalan bilgi salgını virüs kadar tehlikelidir' uyarısı
14-04-2020 14:32

ANKARA (AA) - Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle her gün yüzlerce kiÅŸi hayatını kaybediyor.

Bu kritik sürece raÄŸmen sosyal medya üzerinden virüse iliÅŸkin, kaynağı belirsiz ses kayıtları ve sahte içerikler servis ediliyor. Bilimsel gerçeÄŸe dayanmayan paylaşımlar, insanların daha fazla endiÅŸelenmesine neden olabiliyor.

Dijital Ä°letiÅŸim Uzmanı Tolga AkkuÅŸ, sosyal medyada bilgi kirliliÄŸine neden olan paylaşımlar ve bunların önlenmesine iliÅŸkin AA muhabirine deÄŸerlendirmede bulundu.

Geleneksel medyanın yanı sıra yeni medya platformlarının ana gündeminin de koronavirüs olduÄŸunu hatırlatan AkkuÅŸ, bu yoÄŸunlukta koronavirüs kadar viral yalanların da hızlı yayıldığına dikkat çekti.

WhatsApp'ta dolaşıma koyulan ses kayıtları, Twitter'dan paylaşılan asılsız bilgiler, Instagram'da yer verilen montajlı görsellerin bilgi kirliliÄŸine neden olduÄŸunu belirten AkkuÅŸ, "Asılsız bilgilerin sosyal medya üzerinden hızla yayılması sonucu ortaya çıkan yalan bilgi salgını, halk saÄŸlığı açısından en az virüs kadar tehlikelidir." ifadesini kullandı.

"Asılsız bilgi paylaÅŸmak suçtur"

Koronavirüs ile mücadele kapsamında evlerine çekilen insanların vakitlerinin önemli kısmını internette geçirdiÄŸini söyleyen AkkuÅŸ, bu süreçte kaynağı belirsiz bilgilerin paylaşılmamasının, evde kalmak kadar önemli olduÄŸunu vurguladı.

Asılsız bilgilerin insan psikolojisi üzerinde onarılmaz izler bırakabileceÄŸini dile getiren AkkuÅŸ, bilerek ya da bilmeyerek buna neden olanların suç iÅŸlediÄŸini söyledi.

Kimi sosyal medya fenomenlerinin dikkati çekmek için sıra dışı arayışlara girdiklerini anlatan AkkuÅŸ, sonuç odaklı bu tür giriÅŸimlerin çoÄŸu zaman içinden çıkılmaz bir hal aldığını ifade etti.

AkkuÅŸ, beÄŸeni ve takipçi sayısını artırmak için halk saÄŸlığını hiçe sayan paylaşımlar karşısında yapılması gerekenlere iliÅŸkin ÅŸu önerilerde bulundu:

"Son zamanlarda ÅŸunu gördük ki sosyal medyanın neden olduÄŸu panik ve korku, en az koronavirüs kadar hızlı yayılıyor. Yalan bilgi salgınından etkilenmemek, kendimizi ve çevremizi korumak için medya okuryazarlığımızı geliÅŸtirmeliyiz. SaÄŸlık Bakanlığı baÅŸta olmak üzere resmi hesaplardan yapılan açıklamaların dışındakilere ÅŸüpheyle yaklaÅŸmak gerekiyor. Bu ÅŸekilde bir bilgiyle karşılaÅŸtığınızda, güvendiÄŸiniz kaynaklardan da böyle bir içeriÄŸin olup olmadığını araÅŸtırın.

Son zamanlar mizahi haber sunan sitelerin oldukça popüler olduÄŸunu görüyoruz. Buralardan yapılan paylaşımlar, gerçek zannedilebilir. Dikkatli incelendiÄŸinde içerik, üslup ve sunum tekniÄŸi açısından gazete haberlerinden farklı olduÄŸu anlaşılacaktır. Montajlanmış fotoÄŸraflar da karşınıza çıkabilir. Bunları görsel arama motorlarından tersten arama tekniÄŸiyle sorgulatın ve orijinal hallerine ulaÅŸmaya çalışın. Ayrıca size ÅŸüpheli veya hatalı bilgiler gönderen kiÅŸileri, bu konuda daha duyarlı olmaya davet edin."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER