Genel

"Vizelerin kalkması AB’ye gençlik aşısı gibi gelecek"

Avrupa Cenaze Hizmetleri Federasyonu Tahkim Kurulu Üyesi Murat Arslanoğlu, Türkiye’deki ölüm oranının Avrupa Birliği ülkelerinden neredeyse yarı yarıya düşük olduğunu belirterek, vizelerin kalkmasının AB’ye gençlik aşısı gibi geleceğini...

"Vizelerin kalkması AB’ye gençlik aşısı gibi gelecek"
04-05-2016 14:25
Avrupa Cenaze Hizmetleri Federasyonu Tahkim Kurulu Üyesi Murat Arslanoğlu, Türkiye’deki ölüm oranının Avrupa Birliği ülkelerinden neredeyse yarı yarıya düşük olduğunu belirterek, vizelerin kalkmasının AB’ye gençlik aşısı gibi geleceğini söyledi.
Avrupa Cenaze Hizmetleri Federasyonu Tahkim Kurulu Üyesi Murat Arslanoğlu, Nisan ayı içinde federasyonun ölüm istatistiklerini yayınladığını söyledi. Avrupa Birliği ile çevre ülkelerin ölüm istatistiğinin yayınlandığını dile getiren Arslanoğlu, “2006 yılında AB’nin nüfusu 497 milyon, 2014 yılında 507 milyona çıktı. AB’nin 8 yıldaki nüfus artış 8 senede yüzde 2.1’dir. Türkiye’nin 2004 yılında nüfusu 69 milyon 295 bin, 2014 yılında 77 milyon nüfusumuz var. 8 senede yüzde 11 oranında nüfus artışımız var” ifadelerini kullandı.

“ÖLÜM HIZIMIZ DÜŞÜYOR”
AB’de, 2006 yılında 4 milyon 796 bin 554 kişinin hayatını kaybettiğini kaydeden Arslanoğlu, “Ölüm oranı binde 9.6.’dır 2014 yılında toplam ölüm sayısı 4 milyon 940 bin 481, ölüm oranı binde 9.7. Türkiye ile karşılaştırdığımızda bizdeki durum 2006 yılında ölüm sayısı 395 bin, ölüm oranımız binde 5.7’dir. 2014 yılında 390 bin 120 kişi hayatını kaybediyor. 8 senedeki nüfus artışına rağmen ölen sayısı azalıyor. Ölüm oranımız binde 5.7’den binde 5.1’e düşüyor. Nüfus artışımız var ama ölüm oranımız düşüyor” dedi.

“AVRUPA’YA GENÇLİK AŞISI”
2015 yılında yaklaşık 415 bine yakın kişinin hayatını kaybettiğini belirten Arslanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu Edirne nüfusu kadar bir hayatın kaybedilmesidir. Ölüm oranı özellikle AB ile vizelerin kaldırılmasıyla, istatistiklerini olumlu oranda etkileyecek. AB üye olduğumuz anda, Türkiye’nin nüfus ve ölüm oranı istatistikleri AB’ye ekleneceği için istatistiklerini aşağı çekecek. Genç bir nüfusa sahibiz, bunun yanında son 15 yıla baktığımızda Türkiye’de ortalama yaşam süresi uzadı. AB nüfusu hızla yaşlanıyor. Bizim genç nüfusumuz AB’ye bir dinamizm verecektir. Bu dinamizm, ekonomik, siyasi, kültürel ve sosyal hayatta etkisini gösterecek. Dolayısıyla, iş, ev kuracak Türk vatandaşları AB’de yaşamaya başlayacak. Vizelerin kalkmasıyla Türklerin Avrupa’ya seyahatlerinin artacağını öngörüyoruz. Bu istatistikleri olumlu etkileyecek AB’ye adeta bir gençlik aşısı olacak.”
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER