Genel

Vatandaşa ateş açtıran darbeci tuğamiral İmren ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırıldı

FETÖ'nün darbe girişiminde rol oynayan darbecilere, yapılan yargılama sonunda hak ettikleri cezalar verildi.

Vatandaşa ateş açtıran darbeci tuğamiral İmren ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırıldı
22-11-2019 14:06

KOCAELÄ° (AA) - "Mahrem abi"siyle Ä°stanbul'da düzenlenen darbe toplantısına katılarak görev alan, darbe giriÅŸimi sırasında Donanma Komutanlığındaki olaylarda etkin rol oynayan eski tuÄŸamiral Hayrettin Ä°mren de ceza alan isimler arasında bulunuyor.

AA muhabirinin dava dosyasından derlediÄŸi bilgilere göre, ağırlaÅŸtırılmış müebbet ile 93 yıl hapis cezasına çarptırılan Ä°mren, 15 Temmuz'da Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı'ydı.

Ä°mren, Gölcük Donanma Komutanlığı içinde görevli rütbelilerle rütbesiz erlerin savaÅŸ durumuna geçirilmesinde etkin rol üstlendi, darbe giriÅŸiminin baÅŸarılı olması için sabaha kadar çaba sarf etti.

Darbe toplantısına katıldı

Örgüt içinde "Seçkin" kod adını kullanan, darbe giriÅŸimini organize eden ve yönlendiren konumda olan, sözde sıkıyönetim darbe planında görevlendirilmesinde "aynı göreve devam" ibaresi bulunan Ä°mren, 11 Temmuz 2016'da ÅŸüphelilerden "Mert" kod adlı "mahrem abi" Yakup Dalkılıç ile Ä°stanbul'da örgüt üyelerinin katılımıyla düzenlenen ve eski Kuzey Deniz Saha Komutanı Kurmay BaÅŸkanı tuÄŸamiral Ömer Faruk Harmancık'ın organize ettiÄŸi darbe toplantısına katıldı.

Toplantıda 15 Temmuz'da yapılması planlanan darbeyle ilgili talimatlar alan, Donanma Komutanlığı ve baÄŸlı birliklerde darbe giriÅŸimini yöneten amirallerden olan Ä°mren, darbe giriÅŸimi gecesi olayları yönlendiren örgütün tepe yönetimiyle sürekli irtibat halinde bulundu.

Donanma Komutanı'nın vurulması emrini verdi

Darbe giriÅŸimi akÅŸamı firari sanık dönemin Kuzey Görev Grup Komutanı tuÄŸamiral Ayhan Bay'ın emriyle darbe giriÅŸimine destek vermek amacıyla Donanma Komutanlığı Poyraz Limanı'ndan seyre kalkan savaÅŸ gemilerinin, dönemin Donanma Komutanı Veysel Kösele'nin emriyle limana dönmeleri talimatına raÄŸmen Ä°mren, telsizle limana yaklaÅŸan gemilere ateÅŸ edileceÄŸini söyledi.

Ä°mren, ayrıca Kösele'nin üsse gelmesi durumunda vurulması emrini verdi.

Darbeye karşı çıkan amiralleri etkisiz hale getirdi

Emir astsubayı İsmet CoÅŸkun ve İstihbarat Şube Müdürü kıdemli albay Muharrem Aslan ile hareket eden Ä°mren, 15 Temmuz gecesi darbe giriÅŸimine karşı çıkan amiraller Ahmet Ä°skender Yıldırım ve Yalçın Payal olmak üzere, Donanma Komutanlığında kendisine karşı gelen bazı askerleri gözaltına aldırarak nezarethaneye koydurdu.

Ä°mren, emirlerini dinlemeyen baÅŸta albay UÄŸur Çelikten olmak üzere bazı askerlere silah çekerek öldürmekle tehdit etti.

Kapıda toplanan vatandaÅŸlara ve güvenlik güçlerine ateÅŸ emri verdi

Ä°mren, darbe giriÅŸimi gecesi Donanma Komutanlığının giriÅŸ kapısı önünde toplanan vatandaÅŸlarla emniyet görevlilerinin, darbe giriÅŸimini engellemek amacıyla yapacakları müdahaleyi "kırmak" için komutanlığın önündeki giriÅŸ kapılarına silahlı askerleri konuÅŸlandırdı, kapılara tel örgü çektirdi.

Hayrettin Ä°mren, komutasındaki askerlere kapının önünden dağılmayan vatandaÅŸlar ve polislere ateÅŸ etmeleri talimatını verdi. Bazı askerler emri dinlemezken bazı askerler de havaya ateÅŸ açtı. Ä°mren de kalabalığı tehdit ederek, silahıyla havaya ateÅŸ açtı, dağılmayan vatandaÅŸlara kızarak, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'a hakaret içeren sözler sarf etti.

Ä°mren, darbenin baÅŸarısız olmasının ardından 16 Temmuz saat 08.30 sıralarında amiraller Ayhan Bay ve Nazmi Ekici ile bota binerek kaçtı.

FETÖ ile iliÅŸkisini itiraf etti

Hayrettin Ä°mren, yargılama sürecinde mahkemeye sunduÄŸu dilekçesinde, FETÖ ile iliÅŸkisini ve darbe giriÅŸiminde nasıl yer aldığını itiraf etti.

Ä°mren, dilekçesinde söz konusu örgüt üyelerini "zararsız, mülayim insanlar" diye bildiÄŸini belirterek, "Terör örgütü lideri Fetullah Gülen'in böyle bir sinsi planı olduÄŸunu bilmezdim. 15 Temmuz 2016'da öÄŸrendim ama çok geç kalmıştım. Yine de 'Zararın neresinden dönersem kardır' diyerek, yurt dışına kaçmaktansa firardayken teslim oldum. DiÄŸer sanıklar TEM'de verdikleri ifadeleri inkar ediyorlar veya yalan söyleyerek gerçekleri gizliyorlar." ifadelerini kullandı.

Hayrettin Ä°mren, dilekçesinde ÅŸunları kaydetti:

"Hain terör örgütü lideri Fetullah Gülen, vicdandan yoksun bir psikopat çünkü hiçbir din adamı insanların öldürülmesine izin vermez, kendisine baÄŸlı olan insanları da tehlikeye atmaz. Hain FETÖ lideri ise kendisine sempati duyan on binlerce insanı ve ailelerini ateÅŸe atmıştır. 'Mahrem abi', 'mahrem imam' denilen kiÅŸiler iyi davranışları ve mülayim tavırlarıyla insanlarda kötü bir ÅŸüphe uyandırmıyorlar. Böylece sizi kendilerine baÄŸlıyorlar ancak siz farkında olmadan hipnoza giriyor ve mankurt oluyorsunuz."

Ä°mren, itiraf dilekçesinde, "Haftada en az iki gün beraber olduÄŸum iki amiral arkadaşımı, Harp Filosu Komutanı Tümamiral Ä°skender Yıldırım ve Donanma Komutanlığı Kurmay BaÅŸkanı TuÄŸamiral Yalçın Payal'ı gözaltına aldım." dedi.

AğırlaÅŸtırılmış müebbet ve 93 yıl hapis

Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesince görülen "Donanma Komutanlığındaki eylemlere iliÅŸkin dava"nın 25 Ekim 2018'deki karar duruÅŸmasında, Ä°mren'in de aralarında bulunduÄŸu 55 sanık hakkında hüküm verildi.

Eski tuÄŸamiral Ä°mren, "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaÅŸtırılmış müebbet ile "hürriyeti tahdit" suçundan toplam 93 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER