Sağlık

Uzmanlardan şeker hastalarına ramazan uyarısı

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Uzmanı Dr. Ayhan Tabur, Ramazan ayının, şeker hastaları için ayrı bir önem arz ettiğini söyledi.

Uzmanlardan şeker hastalarına ramazan uyarısı
13-06-2016 15:57

Dr. Ayhan Tabur, ramazan ayında şeker hastalarının oruç tutup tutmaması konusunda hastalığının evresine, komplikasyonlara ve kullandıkları ilaçlara göre hastayla birebir görüşerek karar vermeyi arzu ettiklerini, genelleme yaptıklarında çok hassas olan hastalar için bir takım olumsuz sonuçların ortaya çıkabildiğine işaret etti.

Vücutta oluşan stres ve sıvı kaybından dolayı kontrolsüz diyabet hastalarının yüksek şekerden oluşan ve hayati tehlike taşıyan 'Şeker koması' durumuna maruz bırakabileceğini belirten Dr. Tabur, “Diyabet hastalarının 3 ana 2-3 ara öğün şeklinde beslenmesi gerekir. Oruç tutan bir diyabet hastası gün içerisinde çok uzun süreli yaşadığı açlığın ardından iftar ve sahurda yediği yemeklerle vücuduna fazla miktarda şeker kaynağı girer. 

Bu da beraberinde kandaki şeker düzeyinin normalin çok üstüne çıkmasına neden olur. Tokluk kan şekerinin bu kadar yüksek olması kalp hastalıkları riskini de artırır. Diyabet hastalarının kanında çok miktarda bulunan şekerin damar sertliğine neden olması kalbe giden kan miktarını da azaltır. Bu da beraberinde göğüs ağrısı ve kalp krizine neden olabilir. 

Diyabet hastası olmayan kişilerde yemekten sonra pankreasta üretilen insülin hormonu yeterince hızlı bir şekilde salgılanırken, diyabet hastalarında hızlı insülin salgılaması olmaz. Diyabet hastalığının tedavisinde vücuda çok fazla şeker sokmamak ve pankreası zor durumda bırakmamak gerekir” dedi.

Yüksek riskli diyabet hastalarının oruç tuttukları halde bir çok riske maruz kaldığını da savunan Acil Uzmanı Dr. Ayhan Tabur, “Yüksek riskli diyabet hastaları oruç tuttukları takdirde, özellikle ciddi kan şekeri düşüklüğü, diyabetik koma, vücutta ciddi susuzluk ve damarlarda pıhtılaşmaya meyil risklerine maruz kalabilirler. 

Diyabetik koma riski, özellikle ramazan ayı öncesinde kan şekeri kontrollerinin sonuçları iyi olmayan Tip 1 diyabet hastalarında belirgin düzeyde daha fazla görülür. Uzun süre susuz kalmak, hem tansiyon düşmesi, bayılma, düşme ve kırık oluşma riskinin artmasına hem de pıhtılaşma bozukluklarına yol açabilir.bunun yanı sıra acile gelen hasta sayıları artmaktadır” diye konuştu.  

Kaynak: IHA

dikgazete.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER