Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) düzenlediği Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) Matematik sınavı (LYS-1) dün Türkiye genelinde toplam 779 bin 281 üniversite adayının katılımıyla gerçekleşti. 2 bin 555 binada, Tek oturumda uygulanan sınav 135 dakika sürdü. Sınavda öğrenciler Matematik ve Geometri sorularına yanıt verdi.
“LYS’nin katılımı en yüksek oturumu olan LYS 1 Matematik-Geometri sınavından çıkan öğrencilerden elde edilen bilgilere göre, son yıllardaki matematik geometri sınavlarında olduğu gibi, uzun çözüm gerektiren soruların sorulduğu, öğrencilerin zamanı kullanmada sorun yaşadıkları, soruların çözümünü yetiştirmede zorlandıkları görülmektedir” diyen Uğur Akademik Kurul Başkanı Adil Kurt, “Öğrencilerin boş bıraktıkları soruların da bulunması sınavda zorlandıklarının göstergesidir” dedi. Öğrencilerin LYS’ ye hazırlanırken derslerle ilgili bilgi alt yapısını sağlam, eksiksiz oluşturmalarının, farklı soru tipleriyle hızlı çözme ve zamanı iyi kullanma konusunda çalışmalar yapmalarının önemine değinen Kurt, “MF puan türleriyle tercih yapacak öğrencilerin katılacağı Fen bilimleri sınavı 20 Haziran Cumartesi günü, TM puan türleriyle tercih yapacak öğrencilerin katılacağı Edebiyat - Coğrafya 1 sınavı ise 21 Haziran Pazar günü yapılacak olup, öğrencilerin bugünkü sınavın etkisinden olabildiğince çabuk çıkarak Fen Bilimleri ya da Edebiyat - Coğrafya sınavı için son çalışmalarını yapmaları gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
“Öğrencilerimizden aldığımız duyumlara göre sınavda müfredat dışı herhangi bir soru sorulmamıştır” diyen Uğur Akademik Kurul Matematik Üyesi Nilda Kiraz, “4 yıllık lise müfredatına göre konuların dağılımı yapıldığında ‘sayılar’ konusunun işlemlerinin uzun olduğu, ‘türev ve integral’ konularından çıkan soruların ise yorum ve işlem bakımından zorladığı bilgisi alınmıştır” diye konuştu. Bunların dışındaki konulardan ise beklenen tarzda ve zorlukta soru geldiğini vurgulayan Kiraz, “Geometri sınavında ‘uzay-geometri’ konusundan sorulan soruların önceki yıllara göre sayıca daha fazla olduğu ve genel olarak geometri sınavının zor bir sınav olduğu görülmüştür” dedi.
Matematik - Geometri (LYS 1) oturumuna MF 1, MF 2, MF 3, MF 4, TM 1, TM 2,TM 3 puan türüne göre öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edecek adayların katıldığını belirten Uğur Kariyer Merkezi Direktörü Nazik Kösegil ise, “Önümüzdeki hafta bu sınava katılan adaylardan MF 1, MF 2, MF 3, MF 4 puan türüne göre öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edecek adaylar Fen Bilimleri (LYS-2) sınavına; TM 1, TM 2,TM 3 puan türüne göre öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edecek adaylar ise Edebiyat-Coğrafya 1 (LYS-3) sınavına katılacak” ifadelerini kullandı.
“Eğer aday hem MF 1, MF 2, MF 3, MF 4 hem de TM 1, TM 2,TM 3 puan türüne göre öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edecek ise her iki oturuma da katılmak zorunda” diyen Kösegil sözlerine şöyle devam etti: “LYS-1, hem MF hem de TM puanlarının oluşumunda tek başına yeterli değildir. Adayların önümüzdeki hafta yapılacak LYS-2 ve LYS-3 oturumlarını düşünmeleri, her iki oturumun sonucuna göre puanlarının ve sıralamalarının oluşacağını dikkate almaları gerekmektedir. Önümüzdeki bir haftayı öğrenciler yine deneme çözerek ve eksikliklerini kapatmaya çalışarak geçirmeliler. Bu hafta içerisinde olumsuz düşüncelerden uzaklaşılmalı, tüm enerji sınav hazırlığına ayrılmalıdır.”
(İHA)