Medicana International Ankara Hastanesi Diyetisyeni Seval Alemdar, “Diyet, kişiye özel hazırlanması gereken bir programdır. Bunun için de kişisel birtakım verilere sahip olmamız gerekir” dedi.
Medicana International Ankara Hastanesi Diyetisyeni Seval Alemdar, pek çok kişinin yaptığının aksine diyetin ‘kişiye özel’ hazırlanması gereken bir program olduğunu vurgulayarak, “Bu yüzden çeşitli yayınlardan, eşten dosttan temin edilen genele uygun olarak hazırlanan diyetler zayıflama uğruna çıkılan bu yolda herkesi başarılı kılmayacaktır. Eğer bu mümkün olsa idi her bireyin sorununun derecesi, fiziksel özellikleri (boy, kilo vb) ve sağlık problemleri aynı olması gerekirdi. Oysa sorunlar insanlar kadar çeşitli” dedi.Diyetin kişiye özel hazırlanması gereken bir program olduğunu ve bunun için de kişisel birtakım verilere sahip olunması gerektiğini ifade eden Alemdar şöyle devam etti:
“Bunlar; kişinin beslenme alışkanlığı, yemek düzeni, ailede şişman bireylerin mevcudiyeti, çalışma ortamı koşulları, şişmanlığının oluşum öyküsü, sağlık problemleri, boyu, kilosu, yaşı ve cinsiyeti. Bu hatta öyle bir şey ki her bireyin yaşadığı ülkenin iklimine, gelenek ve göreneklerine ve kişinin yaşına göre bile farklılıklar gösterir. Hangimiz on yıl öncesi ile aynı fiziğe ve hayat tarzına (yeme alışkanlığı, aktivite vb.) sahibiz ki. En güzel zayıflama programı, kişinin kendi hayat tarzına uygun hazırlanan, bulması ve uygulaması kolay, hayatı zorlaştırmayan ve daha da önemlisi beden bütünlüğünü, sağlığını koruyan diyettir.
Bu nedenle her zayıflama diyeti sağlıklı birer reçete değildir eğer kişisel farklar göz önünde bulundurularak hazırlanmadı ise.”Amaçlarının toplumdaki bireylerin beslenme, sağlıklı zayıflama konusunda bilinçlenmesi, kısa vadeli tedavilerin büyüsüne kapılmaması, bu işi sağlıklı bir şekilde sabırla gerçekleştirmesi ve en önemlisi de hayat tarzı olarak benimsemesi olduğunu vurgulayan Alemdar, “Amaç sadece kilo kaybetmek değil, bunun uzun yıllar korunmasıdır. Bir kilogram yağ dokusunun enerji olarak karşılığı 7 bin k.kal’dır.
Günde bin k.kal kısıtlanan bir diyetle haftada en fazla 1 kilo verilir. Haftada 3 kilodan fazla verilen kilo kişide yağdan çok kas ve su kaybına neden olur. Gereğinden fazla düşük kalorili diyetler, dinlenme halindeki metabolik hızı (BMH) düşürür, karaciğerdeki glikojen depolarını azaltır, su kaybını arttırır. 15 günde 6 kilo kayıp vb. vaatlerde bulunan zayıflama reçeteleriyle insanları listede yer alan yemekleri temin etmeye veya pişirmeye zorlayan listelerle bir yere varılamayacağını, bunların sadece dikkat çekmek ve tiraj sağlamak için yapılan aldatmacaların olduğunu toplumun bilmesi gerekir. Bir zamanlar Amerikan Kalp Vakfı adındaki diyet revaçtaydı, şimdi ise İsveç diyeti, Dukkan diyeti, belki de yarın kas kaybına neden olan ketojenik bir başka diyet. Bu tür süslü isimler kullanmalarındaki gaye sadece dikkat çekmek, bunlardan medet uman insanları kandırmak ve sorunlarının artmasına neden olmak” diye konuştu.
dikGAZETE..