Ankara
Bölge uzmanları, AA muhabirine, Heniyye'ye yönelik suikastın bölgeye muhtemel yansımalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye Tahran'da suikasta uğradıPORTRE - Tahran’da suikasta uğrayan Hamas lideri İsmail Heniyye
Carnegie Uluslararası Barış Vakfı Orta Doğu Merkezi Kıdemli Araştırmacısı Profesör Abdullah Baabood, İran’da suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye’nin ateşkes müzakerelerine liderlik ettiğine ve varlığının önemli olduğunu kaydetti.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve hükümetinin bu suikastı siyasi olarak kullanacağını ifade eden Baabood, olayın İran'da gerçeklemesini şöyle değerlendirdi:
"İsrail, İran'a ve direniş eksenine istediği her şeyi yapabileceği ve elinin uzun olduğu yönünde çok güçlü bir mesaj gönderiyor. Açıkçası bunun İran üzerinde büyük bir etkisi olacak çünkü bence bu İran'a bir hakaret. Hamas ve diğer ilgili taraflar da önemli bir şekilde karşılık verecektir."
Baabood, suikastın misillemeye bağlı olarak savaşın daha da tırmanmasına ve genişlemesine yol açabilecek bir gelişme olduğu yorumunu yaptı.
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfının (SETA) Kıdemli Araştırmacısı Doç. Dr. Murat Aslan, İsrail'in çok spesifik sonuçlarla karşılaşacağını belirterek, "Bunlardan gelecek nesillere bırakılacak Yahudi karşıtlığı çok önemli bir ayrıntı olarak ortaya çıkıyor." değerlendirmesini yaptı.
Aslan, "devlet dışı aktörlerin" şu an gündemde olduğuna işaret ederek, "Bu durum büyük bir ihtimalle İsrail'i uzun vadede yıpratır." diye konuştu.
Böyle çatışmaların bir anda patlayıp bir anda bitmeyeceğini ve uzun süre devam edeceğini kaydeden Aslan, "Terörizm bunlardan ilk seçenek oluyor. Özellikle radikalleşmelerin artmasıyla birlikte İsrail karşıtlığı bir şekilde farklı örgütleri harekete geçirebilir." ifadelerini kullandı.
"Netanyahu'nun İran’ı kışkırtarak doğrudan bir savaşa sürüklemeye çalıştığı bilinmektedir." diyen Koç, Netanyahu’nun amacının İran'ın doğrudan girdiği bir savaşta ABD'nin de kaçınılmaz olarak İsrail’in lehine savaşa girmek zorunda kalacağı tezi olduğuna dikkati çekti.
Koç, İran ve ABD’nin bölgesel bir savaşın tarafı olmadıkları düşüncesini aktararak, "Netanyahu, Tahran’ı savaşa sürükleyerek ABD ve Batılı müttefiklerinin doğrudan müdahalesi ile İran’ın hem tehdit teşkil eden nükleer tesislerin hem de tüm altyapısını onlarca yıl onaramayacak düzeyde tahrip etmek ve ortadan kaldırmayı hedefliyor." dedi.
Netanyahu'nun "bölgesel bir savaşı" tetikleme amacında olduğunu vurgulayan Koç, Heniyye suikastına ilişkin, "İran’dan beklenen hamle Netanyahu’nun arzu ettiği bölgesel bir savaşa sebebiyet vermeyecek ama zedelenmiş olan prestijini yeniden tesis edecek ve direniş ekseni bileşenleri nezdindeki itibarını koruyacak bir hamle olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.