Genel

Uzmanından risk grubundaki hastalara zatürre aşısı önerisi

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Taner Has: "Risk grubundaki kişilerin zatürre aşısı olması, ciddi sonuçları olabilecek pnömokok hastalıklardan korunma açısından fayda sağlar"

Uzmanından risk grubundaki hastalara zatürre aşısı önerisi
11-11-2020 18:37

Medicana Avcılar Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Taner Has, "Risk grubundaki kişilerin zatürre aşısı olması, ciddi sonuçları olabilecek pnömokok hastalıklardan korunma açısından fayda sağlar." ifadesini kullandı.

Medicana'dan yapılan açıklamada, aşının, insanlarda hastalığa sebep olabilecek bakteri ve virüslere karşı bağışıklık geliştirmeyi sağlayan bir araç olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Aşının içine virüs veya bakterinin hastalık yapmayan ancak vücutta bağışıklık cevabı oluşturan bir formu koyulur. Bu sayede vücut, o virüs ya da bakteriye karşı bağışıklık kazanmış olur. Zatürre aşısı da vücutta pnömoniye (zatürreye) neden olabilen bir bakteriye karşı geliştirilmiş bir aşıdır." denildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Medicana Avcılar Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Has, zatürre aşısının vücutta zatürre başta olmak üzere menenjit, otit (kulak iltihabı), sinüzit, kan zehirlenmesi (sepsis) gibi çeşitli sorunlara neden olabilen pnömokok bakterisine karşı üretilmiş bir tür aşı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Konjuge ve polisakkarit pnömokok aşısı olmak üzere iki türü vardır. Aşılar, bakterinin bağışıklık sistemi tarafından tanınmasını sağlayan antijen adı verilen protein kısmını içerir. Bu aşı uygulandığında kişinin bağışıklık sistemi bu antijeni tanır.

Vücuda yabancı bir madde girdiğini algılar. Bu yabancı maddeyi yok etmeye yönelik olarak antikor üretir. Üretilen bu antikorlar, hem antijeni yok eder hem de daha sonra bu antijenle tekrar karşılaşıldığında yabancı maddeye hızlı bir tepki verilmesini sağlar. Böylece zatürre aşısı olmuş kişi, pnömokok bakterisiyle karşılaştığında bağışıklık sistemi bakteriyi hemen tanır ve yok eder.

Hastalık gelişimi engellenmiş olur. Pnömokok bakterisinin farklı tipleri vardır ve her biri farklı sıklıkta hastalığa neden olur. Konjuge pnömokok aşısı, en sık karşılaşılan 13 pnömokok tipine karşı koruyucudur. Polisakkarit aşı ise 23 tip pnömokok bakterisine karşı etkindir."


Kaynak: AA
.
dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER