Medical Park Elazığ Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Tunç, öksürük tanıları hakkına vatandaşlara uyarılarda bulundu. Çok basit sebeplerden dolayı öksürük olabileceği gibi çok ciddi sebeplerden dolayı da öksürüğün meydana geldiğini ifade eden Tunç, bazı tansiyon ilaçlarının da öksürüğe neden olduğunu belirtti. Akciğer kaynaklı öksürüklerin çok önemli olduğunu belirten Dr. Tunç, “Üst solunum yolu enfeksiyonu kaynaklı öksürükler, basit faranjit, alerjik nezle, boğaz ve bademcik enfeksiyonu gibi durumlar öksürük sebebi yapabilir.
Bunların yanı sıra akciğeri ilgilendiren öksürük sebepleri çok daha önemlidir. 20 gün ve daha fazla uzayan, düzelmeyen bir öksürük tipi olunca enfeksiyondan ziyade daha ciddi sebepler düşünebiliriz. Bugün bir hastam geldi. ‘20 gündür öksürüğüm var. Son 2 gündür hafif bir kan görür gibi oldum’ dedi. Film çektik maalesef akciğer kanseri tespit ettik” dedi.
"BAZI İLAÇLAR DA ÖKSÜRÜĞE NEDEN OLABİLİR"
Bazı tansiyon ilaçlarının da öksürük yaptığını belirten Dr. Tunç, özellikle ACE inhibitörü denilen tansiyon ilaçlarının yüzde 4 ve 20 oranında öksürük yaptığının bilindiğini söyledi. Dr. Tunç, "Bu gibi durumlarda hastanın tansiyon ilacını değiştiriyoruz. Bu durumda öksürük ortalama 20 veya 40 gün içerisinde geçecektir. Böyle tedaviden teşhise gittiğimiz öksürük sebepleri de var. Çok basit gelip geçici öksürük sebebi olabileceği gibi hayatı tehdit edici hastalıklar yapan öksürük sebepleri de vardır. Onun için hastalarımızın özellikle uzamış ve geçmeyen öksürüklerinde biran önce hekime başvurmalarında büyük fayda vardır” diye konuştu.
Öksürüğü olan insanların eczaneden gidip şurup almalarının yanlış olduğuna da değinen Tunç, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Öksürüğü yapan sebepler çok fazladır. Bunun için sebebini bilmeden öksürük şurubunun hangisine iyi geleceğini bilemezsiniz. Bazı öksürük şurupları öksürüğü baskılar. Bazen bu bizim işimize gelmez. Hasta kansere bağlı öksürüyordur. Öksürük şurubu dediğimiz öksürük teskin edici ilacı verdiğiniz zaman geçici süre hastayı rahatlatacak fakat teşhiste gecikmeye yol açacaktır. Biz göğüs hastalıkları uzmanı olarak öksürük teskin edici şuruplar vermeyiz. Astım, KOAH ve bronşit gibi rahatsızlığı olan hastalara içerideki balgamı yumuşatıcı, rahatlatıcı ve özellikli bağlam sökücü ilaçlar veririz”.
dikGAZETE.com