Ekonomi

Uzaktan satış mağdurlarına 'sineye çekmeyin' uyarısı

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Şahin, "İnsanlar genellikle 'tüh dolandırıldık' diyor ve sineye çekiyor. Bir başvuruda bulunmuyor. Resmi kurumlara gitmiyor. Ben şunu biliyorum ki Türkiye'de şu anda bu konunun mağduru en az 1 milyon kişi var." dedi.

Uzaktan satış mağdurlarına 'sineye çekmeyin' uyarısı
11-03-2020 15:10

ESKÄ°ÅžEHÄ°R (AA) - Tüketiciler BirliÄŸi Genel BaÅŸkanı Mahmut Åžahin, uzaktan ya da kapıdan satışlarda en az 1 milyon kiÅŸinin maÄŸdur edildiÄŸini belirterek, "Kargo bu kiÅŸiler adına tahsilat yapıyorsa sorumludur. Dolayısıyla tüketiciler uzaktan satış yöntemiyle bir ürün aldılarsa ve istedikleri ürün gelmediyse, dolandırılmışsa, oyuncak, salatalık ya da baÅŸka bozuk bir ÅŸey çıkmışsa bu sefer kargoyu ÅŸikayet etme hakkına sahiptir." dedi.

Åžahin, AA muhabirine, kapıdan satışlarda dolandırıcılığın önüne geçebilmek için devletin önemli mesafeler katettiÄŸini, tüketici örgütlerinin de bu konuda desteklerde bulunduÄŸunu söyledi.

Teknolojinin ve özellikle sosyal medyanın geliÅŸimiyle kapıdan satışların yerini uzaktan satışların aldığını dile getiren Åžahin, ÅŸöyle devam etti:

"Herhangi bir adres, mekan, bir vergi numarası almış ya da almamış kiÅŸilerce ürünler insanlara çok cazip gösterilerek satılıyor. Ä°nsanlara, 'Batan geminin malları bunlar, 3 tane kaldı, alacaksan ÅŸu kadara' gibi diyerek cazip gösteriyorlar. Tabii insanımız da daha ekonomik diye ihtiyacı olan bir ürünü daha ucuza alacağını düÅŸünerek hemen sipariÅŸ veriyor. Bir banka hesabına para yatırılmışsa bunun yöntemi farklı oluyor fakat kapıda ödeme yapılırsa onun yöntemi farklı oluyor. Tüketicileri yıllardır uyarıyoruz. Diyoruz ki size uzaktan satışla bir ürün gelmiÅŸse, kargo ya da kurye getiriyor size, deyin ki 'Açıp bakacağım.' EÄŸer açtırırlarsa ve gelen ürün istediÄŸiniz ürünse gönül rahatlığıyla paranızı ödeyin. 'Biz açtırmayız' diyorlarsa bu iÅŸin içinde bir bit yeniÄŸi var, almayın o ürünü çünkü kapıdan satışlarda alma zorunluluÄŸumuz yok hatta aldık diyelim, 14 gün içinde vazgeçme hakkımız var fakat parayı ödedikten sonra biz onların peÅŸinde koÅŸuyoruz."

Kargo ÅŸirketlerinin sorumluluÄŸu

Şahin, kapıdan veya uzaktan satışlarda kargo şirketlerinin de sorumlu olduğunu vurguladı.

Tüketicinin maÄŸdur olmaması için bu ÅŸirketlerin ürünlerini naklettiÄŸi firmaların dolandırıcı olup olmadığına dikkat etmesi gerektiÄŸini ifade eden Åžahin, ÅŸunları kaydetti:

"Kargo görevlileri geliyorlar, ürünü açtırmadan tüketiciye ÅŸart koÅŸuyorlar; 'Parasını ödeyeceksiniz sonra açacaksınız.' Peki ben ödedikten sonra istediÄŸim ürün deÄŸilse? 'Åžikayet edeceksiniz' diyorlar. Ben paramla rezil oluyorum. Aylarca hakem heyetine gidiyorum. Daha sonra ne oluyor? Bu satıcıyı adresinde bulamıyoruz. Ne hakem heyeti, polis ne de icra dairesi bulabiliyor ama biz parayı kime ödedik? Kargolara ödedik. Kargo bu kiÅŸiler adına tahsilat yapıyorsa sorumludur. Dolayısıyla tüketiciler uzaktan satış yöntemiyle bir ürün aldılarsa ve istedikleri ürün gelmediyse, dolandırılmışsa, oyuncak, salatalık ya da baÅŸka bozuk bir ÅŸey çıkmışsa bu sefer kargoyu ÅŸikayet etme hakkına sahiptir. Kargoyu ÅŸikayet etsin. Kargo da ne yapsın? Bunu ödeyerek o parasını tahsil ettikleri dolandırıcı firmaların ürünlerini taşımasınlar, tüketiciler de maÄŸdur olmasın."

Tüketici hakem heyetlerine itiraz süresi 14 gün

Mahmut Åžahin, tüketicinin maÄŸduriyet yaÅŸamamasının en saÄŸlam yolunun, paketin açılmasına izin verilmediÄŸi takdirde ürünü almamaları olduÄŸuna dikkati çekti.

Tüketicinin teslim almadan önce paketi açmasına izin veren firmaları dürüst satıcı olarak nitelendiren Åžahin, "Ödemeyi alan kargo ÅŸirketleri bu parayı ödemek zorunda kalacak. Türkiye'de bu konuda hakem heyetleri kararı veriyor. BaÅŸvurumuzu yapalım. 10 bin liranın altında olan satışlar bunlar zaten. Hakem heyetlerine baÅŸvursunlar. Hakem heyetleri o kargoyu sorumlu tutup paranın iadesini saÄŸlıyor." ifadelerini kullandı.

Åžahin, kapıdan ya da uzaktan satışlarda itiraz süresinin 14 gün olduÄŸunu hatırlattı.

Tüketiciler BirliÄŸine uzaktan ya da kapıdan satış yöntemiyle maÄŸduriyet yaÅŸayanların tamamının gelmediÄŸini aktaran Åžahin, "Ä°nsanlar genellikle 'tüh dolandırıldık' diyor ve sineye çekiyor. Bir baÅŸvuruda bulunmuyor. Resmi kurumlara gitmiyor. Ben ÅŸunu biliyorum ki Türkiye'de ÅŸu anda bu konunun maÄŸduru en az 1 milyon kiÅŸi var. Ä°stediÄŸi ürün gelmiyor, muhatap da bulamıyor, sosyal medya hesabından engelleniyor, telefonlarına ulaşılamıyor, adresine hiç ulaşılamıyor. O zaman muhatabımız, bizden parayı tahsil eden kargo firmaları." diye konuÅŸtu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER