Eğitim

UTM Direktörü Burak Kılanç’tan tercih listesi hazırlamanın püf noktaları

Tercih dönemine az bir süre kala çeşitli illerde tercih fuarları yapılmaya devam ediyor. Ankara Tercih Fuarının ardından İstanbul’da da Eket Tercih Fuarı İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde üç gün boyunca devam etti.

UTM Direktörü Burak Kılanç’tan tercih listesi hazırlamanın püf noktaları
25-07-2016 14:32

Birçok üniversitenin katılımıyla öğrencilerden yoğun ilgi gören fuarda adaylara tercih yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgi veren Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyet Temsilcisi ve Üniversite Tercih Merkezi (UTM) Direktörü Burak Kılanç, “Adaylar puana göre değil mutlaka başarı sırasına göre tercihlerini yapsınlar” dedi.

ÖSYM tarafından açıklanan LYS sonuçlarının ardından heyecanla tercihlerini yapmayı bekleyen adaylar için İstanbul Eket Tercih Fuarı 22-23-24 Temmuz tarihlerinde gerçekleşti. Devlet ve Vakıf üniversitelerinin yoğun katılımıyla gerçekleşen fuarı ziyaret eden aday ve veliler merak edilenleri sordu, uzmanlar cevapladı. Bu yıl sıralamayı etkileyen birçok faktör olduğunu dolayısıyla adayların kesinlikle puana göre değil geçen yılın sıralamasına göre tercihlerini yapmaları gerektiğine vurgu yapan Burak Kılanç, açıklamalarına şöyle devam etti: “Adayların bu sene olan puan başarı sırası yığılmaları dikkate alındığında asla puanlara değil başarı sıralarına dikkat ederek tercih yapmaları gerekiyor. Bu seneki başarı sıralarını kılavuzda yer alan hedefledikleri bölümlerin geçen seneki son başarı sıralarıyla kıyaslasınlar, tercih listelerini böyle oluştursunlar. Tercih dönemlerinin klasik sorusu adayın kendi başarı sıralamasından ne kadar aşağıya ve ne kadar yukarıya gideceğidir. Bu sene bir takım belirsizler var. Ülkemizin içinden geçtiği zorlu dönem tercih dinamiklerini değiştirecektir. Bazı üniversitelerle ilgili alınan kararlar tercih dinamiklerini değiştirecektir. Aynı zamanda puan türü değişen bölümler var. Bu da tercih dinamiklerini değiştirecektir. Öyle olduğu için bu sene biraz temkinli davranmakta fayda var. Adaylar kendi başarı sıralarından mutlaka yüzde yüze kadar geriye gitsinler. Örneğin 40 bininci bir aday açıkta kalmak istemiyorsa, mutlaka biryerlere yerleşmek istiyorsa 80 binlere kadar geriye giderek tercihlerde bulunsun.”

GÜVENİLİR KAYNAKLAR NELER? 

 Tercih döneminde gençlerin başvurabileceği güvenilir kaynaklara da değinen Kılanç, “YÖK Atlas’taki tercih sihirbazları son 3 yılın başarı sıralarını, kontenjan değişimlerini gösterdiğinden dolayı çok önemli bir kaynak. Ayrıca geçen sene yerleşenlerin bütün detaylarını her bölümde görebiliyorlar. Bunun dışında Üniversite Tercih Merkezi (UTM) var. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün resmi tercih platformudur. Buradaki tablo 3 ve tablo 4 yazılımları da 24 bin satırlık uzun tercih kılavuzunun çok kolay süzülmesini sağlayan bir yazılımlar bütünüdür. Adaylar Üniversite Tercih Merkezi’nin bu yazılımlarını kullanarak da gönül rahatlığıyla etkin ve başarılı tercihlerde bulunabilirler.

“MAĞDUR OLMAMAK İÇİN BURSLULUK KURALLARINA DİKKAT”

Vakıf üniversitelerinin burslu bölümlerini tercih edecek adaylar için de bilgi aktaran Kılanç, “Bursluluk durumlarına çok dikkat etmeleri gerekiyor. Vakıf üniversitelerinin burslu bölümlerini tercih edecek olanların üniversitelerin bursluluk devam koşullarını ya da burs kesilme durumlarını çok iyi incelemeleri gerekir” dedi.

“İSTEMEDİĞİNİZ BÖLÜMÜ SAKIN TERCİH LİSTESİNE YAZMAYIN”

Tercih dönemlerindeki en önemli uyarının ise bölüm seçimlerinde karşımıza çıktığını belirten Kılanç, “Bir de olmazsa olmaz bir kural olarak bu dönemlerle ilgili önemli bir uyarıda bulunmak istiyorum. Bir aday okumak istemediği bir bölümü tercih listesine yazmasın. Eğer oraya yerleşecek olursa yerleşmek bir sonraki sene puan kaybı demektir. Bu sene tercihte bulunup yerleşen bir aday gidip kesin kayıt yaptırmasa bile bir sonraki sene sınava girdiğinde okuldan gelen puanı yarı yarıya düşecektir. Bu da yarışa önemli ölçüde geriden başlaması demektir. Kimse böyle bir hataya düşmesin. Herkese başarılar diliyorum” açıklamalarında bulundu.  

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER