Teknoloji

Usta emisyonu sıfırladı müşteri egzoz suyunu içti

Adana’da bir oto tamircisi ürettiği yazılım sayesinde araçlardaki egzoz emisyon oranını sıfıra yakın değerlere düşürdüğünü savundu. Ustaya destek veren müşterisi de egzozdan çıkan suyu temiz olduğunu belirterek içti.Egzoz emisyonun...

Usta emisyonu sıfırladı müşteri egzoz suyunu içti
07-01-2016 13:03
Adana’da bir oto tamircisi ürettiği yazılım sayesinde araçlardaki egzoz emisyon oranını sıfıra yakın değerlere düşürdüğünü savundu. Ustaya destek veren müşterisi de egzozdan çıkan suyu temiz olduğunu belirterek içti.
Egzoz emisyonun değerlerini sıfıra indirebilmek için 2007’den bu yana yazılım çalışmalarına devam eden oto tamircisi Servet Doğan (47), geliştirdiği SED yönteminin sağlığa, ekonomiye duyarlı bir yöntem olduğunu savundu. 2009 yılında çalışmalarını hızlandırdığını anlatan Servet Doğan, ünlü otomotiv devi Volkswagen’in bu yıl ortaya çıkan hilesini o dönemlerde fark ettiğini vurgulayarak, “Ama resmi bir yaptırımımız veya açıklama yetkimiz olmadığı için bugüne kadar bir şey söylenmedi. Amerika’nın tespiti gerçekten doğru. Biz de buna çözüm yapabilecek SED yöntemiyle Volkswagen’e cevap verecek nitelikteyiz. Volkswagen’in dünyaya uyguladığı ticari bir ayıp ve biz bunu ortadan kaldırabilecek beceriye de sahibiz” diye konuştu.
Egzoz emisyonunun artık dünyada çok önemli ve dikkat çekici bir konu hale geldiğini ifade eden Servet Doğan, “Yaptığımız işte aynı anda karbonmonoksit, hidrokarbon, azot oksit ve karbondioksitin bir arada düştüğü gözlendi. Çukurova Üniversitesi’nde kameralar önünde yaptığımız testlerle bunu ispatladık. Birçok üniversiteden aldığımız raporlarımız var ama eminim ki destek görürse Euro normların içine girecek bir ürün haline getirilebilecek. Hem donanım hem yazılımsal destek sağlayan bir ürün haline getirilebilir. Bu da yaklaşık 1 yıllık bir çalışma ve belli bir destek gerektiriyor” dedi.

“İCADIMI YURT DIŞINA KAPTIRMAK İSTEMEDİM”
Amacının ilk etapta dünya ekolojisine daha faydalı olabilmek amacıyla emisyon değerini düşürmek olduğunu anlatan Servet Doğan, AR-GE çalışmaları devam ederken yan ürünlerin de ortaya çıktığına dikkat çekti. Doğan, yakıtın verimli yanmasından dolayı yakıt tasarrufu ve güç artışı tespit edildiğini dile getirdi. Standart emisyon değerlerinin 1.50-1.60 civarında olduğunu, sıfır kilometre araçlarda ise 1.30’lara düştüğünü söyleyen Servet Doğan, kendisinin geliştirdiği yazılımla bu oranın sıfıra çok yaklaştığının altını çizdi. Yurt dışından çeşitli kurumların da kendisiyle görüşmeye çalıştığını ancak üretiminini yurt dışına kaptırmak istemediğini ileri süren Doğan, şöyle devam etti:
“Devlet büyüklerimizin de dikkatini çekti projemiz. Hatta destek verecekleri sözü de geldi. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde söz almıştık ancak bürokrasiden dolayı kendisine ulaşmamız mümkün olmadı ve destekler sessiz kaldı. Kendilerinden destek bekliyoruz. İnşallah bir Türk buluşu olarak bu ürünü dünyaya lanse edebiliriz çünkü Avrupa Çevre Organizasyonu’na sunulduktan sonra Euro normlarına girebilecek bir ürün haline gelebilir ve tüm dünyada, tüm markaların kullanacağı bir ürünü Türkiye’de üretmiş olacağız. 4-5 yıldır projemin yerinde sayması doğru değil. İnsanlık için yapılan bir buluş ve biz bu ürünü yerli otomobilde kullanırsak dünyanın, emisyonu en düşük araçlarını tüm dünyaya sunmuş olacağız.”

EMİSYON DEĞERLERİNE YETKİLİ DE ŞAŞIRDI
Servet Doğan’ın SED yöntemini uyguladığı 2011 model ve 100 bin kilometredeki bir otomobil, sahibi Fahri Aslan tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı denetimindeki Polat Yetkili Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm İstasyonu’na götürüldü. Ölçümün ardından otomobildeki emisyon değerinin 0 çıkmasına, istasyon işletmecisi Mehmet Polat da şaşırdı. Normal araçların emisyon ortalamasının 1.50-1.60 olduğunu kaydeden Polat, “Bir yanlışlık mı var acaba diye düşündüm ama yanlışlık da yok. Makinamız yeni testten çıktı, kalibrasyonları yeni yapıldı. Standartlara uygun ve sıfır çıkıyor” dedi.

“NEREDEYSE YARI YARIYA YAKIT TASARRUFU”
Uygulama yapılan otomobilin sahibi Fahri Aslan ise normal dizel otomobillerde egzoz dumanının siyah çıktığını fakat kendi aracının egzozunun tertemiz olduğunu vurguladı. Atölyedeki bir çırağın başka bir aracın egzozuna baktığında elinin isli olduğu ancak uygulama yapılan dizel aracın egzozunun içinin temiz olduğu görüldü. Otomobilin sahibi Fahri Aslan’ın, otomobil çalışırken egzozdan çıkan suyu, tamamen temiz olduğunu savunarak içmesi dikkat çekti. Uygulama sonucunda emisyon değerinin düşmesinin yanı sıra yakıt tasarrufu da sağlandığını söyleyen Aslan, 290 kilometrelik bir yolu normalde 60 lira yakıtla tamamlarken, uygulamadan sonra aynı kilometrede yolu 25 liraya tamamladığını bildirdi.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER